Κινηματογράφησαν γιγάντιο καλαμάρι στον ωκεανό

22:42 21/9/2013 - Πηγή: TNSite

Ένα γιγάντιο καλαμάρι -το σώμα του οποίου έχει μήκος τριών μέτρων- κινηματογράφησαν, για πρώτη φορά, στο φυσικό του περιβάλλον επιστήμονες, με τη βοήθεια των Ιαπωνικών και Αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων. Το τεράστιο πλάσμα της θάλασσας εντοπίστηκε να κολυμπά στον βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, σε βάθος 630 μέτρων και κινηματογραφήθηκε στις 10 Ιουλίου 2012, από ομάδα του Εθνικού Επιστημονικού Μουσείου της Ιαπωνίας, σε συνεργασία με το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK και το Discovery Channel.

Η

επιστημονική ονομασία του θαλάσσιου γίγαντα είναι «Architeuthis» και όπως δήλωσε ο Τσουνέμι Κουμποντέρα, ένας από τους εκπροσώπους του Εθνικού Επιστημονικού Μουσείου της Ιαπωνίας, από το καλαμάρι έλειπαν, για άγνωστο λόγο, τρία πλοκάμια. Το υποβρύχιο σκάφος στο οποίο επέβαινε η επιστημονική ομάδα βρισκόταν σε απόσταση 15 χιλιομέτρων ανατολικά του νησιού Τσίτσι. Το πλήρωμα ακολούθησε το γιγάντιο καλαμάρι μέχρι το βάθος των 900 μέτρων, προτού αυτό χαθεί στον ωκεανό.

Ο Ιάπωνας επιστήμονας, κ. Κουμποντέρα δήλωσε στην τηλεόραση πως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο ίδιος ήταν παρών, τη στιγμή που ο φακός της κάμερας κατέγραψε ένα γιγάντιο καλαμάρι. Ο ίδιος είχε κινηματογραφήσει ένα παρόμοιο το 2006, μόνο που τότε το είχε εντοπίσει από σκάφος επιφάνειας. Ωστόσο, το περιστατικό της 10ης Ιουλίου είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένα τέτοιο σπάνιο θαλάσσιο πλάσμα εντοπίστηκε από το φακό στο φυσικό του περιβάλλον.

hprt

Keywords
Τυχαία Θέματα