Πρόστιμο 250 εκατ. δολαρίων θα καταβάλει η Bank of Tokyo-Mitsubishi

00:35 21/6/2013 - Πηγή: TNSite
Η Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ συμφώνησε να καταβάλει 250 εκατ. δολάρια (περίπου 187 εκατ. ευρώ) στις αρχές της πολιτείας της Νέας Υόρκης ως πρόστιμο για να διαγραφούν δεδομένα από συναλλαγές της με χώρες σε βάρος των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις, κυρίως με το Ιράν.

Η συγκεκριμένη τράπεζα έκανε τουλάχιστον 28.000 συναλλαγές –μέσω Νέας Υόρκης– με χώρες όπως το Ιράν, το Σουδάν και η Μιανμάρ ή νομικά πρόσωπα τα οποία

συνδέονται με αυτές, ανέφερε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο.

Η διευθέτηση της υπόθεσης, που ανακοινώθηκε σήμερα, προστίθεται σε μια σειρά παρόμοιων υποθέσεων. Πέρυσι η Standard Chartered Plc συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο 340 εκατ. δολαρίων στην πολιτεία για να μην διωχθεί λόγω συναλλαγών με το Ιράν και άλλες χώρες.

Τα σημερινά συστήματα καταγραφής συναλλαγών επισημαίνουν όλες τις δοσοληψίες με χώρες οι οποίες τελούν υπό καθεστώς κυρώσεων για περαιτέρω έρευνα αλλά η ιαπωνική τράπεζα είχε διαγράψει όλα τα δεδομένα από τις συναλλαγές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών της Νέας Υόρκης, οι υπάλληλοι της τράπεζας είχαν λάβει γραπτώς οδηγίες για την διαγραφή ή την παράλειψη σχετικών δεδομένων από τα βιβλία.

Η τράπεζα, που ανήκει στον όμιλο Mitsubishi UFJ Financial Group Inc, ανέφερε σε μια δική της ανακοίνωση ότι ανακάλυψε η ίδια τις επίδικες συναλλαγές το 2007, τις ανέφερε στις αμερικανικές αρχές και κατόπιν έπαψε να διαγράφει δεδομένα από τις συναλλαγές αυτού του χαρακτήρα. Ακόμη, σημείωσε ότι συνεργάστηκε με τους εποπτικούς φορείς.

Προηγουμένως, η Standard Chartered κατέληξε σε συμφωνία με τη Νέα Υόρκη για να τεθεί στο αρχείο ο φάκελος με τις παραβιάσεις των κυρώσεων και σε μια χωριστή συμφωνία με τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ, που συμπεριέλαβε την καταβολή προστίμου 327 εκατ. δολαρίων (244 εκατ. ευρώ). Η HSBC Holdings Plc συμφώνησε να καταβάλει 1,9 δισ. δολάρια (1,4 δισ. ευρώ) για να τεθεί στο αρχείο η δίωξή της από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για παραβιάσεις κυρώσεων τον Δεκέμβριο του 2012.

Την Τρίτη, οι εποπτικές αρχές της Νέας Υόρκης ανέφεραν ότι η διεύθυνση της εταιρίας συμβούλων Deloitte LLP συμφώνησε να καταβάλει 10 εκατ. δολάρια και να διακόψει τη συνεργασία της με ορισμένες τράπεζες στη Νέα Υόρκη για να τεθεί στο αρχείο η κατηγορία πως είχε παραλείψει στοιχεία στην έκθεσή της για τις συναλλαγές της Standard Chartered. Πάντως, οι αρχές είπαν ότι δεν βρήκαν αποδείξεις περί πρόθεσης της Ντελόιτ να συμπράξει στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη ή εγκληματική δραστηριότητα.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα