Φράπα, γλυκό του κουταλιού

Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα φρούτα, τα οποία όπως έμαθα ανήκουν στην οικογένεια των εσπεριδοειδών, δεν τα ήξερα.
Όταν όμως μου ήλθε πεσκέσι από την Μυτιλήνη, από την πεθερά του αδελφού μου, αποφάσισα να μην τα αφήσω να πάνε χαμένα και να δοκιμάσω να φτιάξω γλυκό του κουταλιού.
Έκανα λοιπόν μια μείξη συνταγών, ακολουθώντας τις συμβουλές της καλής μου φίλης Ελένης αλλά και της πεθεράς μου.
Η πεθερά μου όταν το δοκίμασε ενθουσιάστηκε, άρα μάλλον καλά τα πήγα.
Την φωτογραφία τράβηξε ο φίλος του blog
μας voyager.
Πάμε λοιπόν να δούμε πως φτιάχνουμε φράπα, γλυκό του κουταλιού!

Χρειαζόμαστε:
100 λωρίδες από την φλούδα του φρούτου
3,5kg ζάχαρη
10 ποτήρια νερό
3 λεμόνια
5 - 6 κουταλιές σούπας μέλι
Στην πράξη:
Πλένουμε πολύ καλά τα φρούτα μας και κόβουμε τις φλούδες σε λωρίδες, όπως όταν καθαρίζουμε το πορτοκάλι.
Με προσοχή τις αποσπάμε από την κυρίως σάρκα του φρούτου.
Τρίβουμε τις φλούδες στον τρίφτη -προσοχή στα δάχτυλά μας- και στη συνέχεια αφαιρούμε αρκετό μέρος από το άσπρο τμήμα της φλούδας.
Στην συνέχεια τυλίγουμε τις φλούδες σε ρολάκια, τα στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες, (με βόλεψε καλύτερα αυτός ο τρόπος από το να τα στερέωνα με κλωστή) και τα τοποθετούμε σε μία λεκάνη με νερό.
Δείτε εδώ πως τυλίγουμε τα ρολάκια.
Όταν τυλίξουμε όλα τα ρολάκια, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με φρέσκο καθαρό νερό και τα βράζουμε για λίγα λεπτά.
Αδειάζουμε το νερό και ξαναβράζουμε για λίγα λεπτά.
Επαναλαμβάνουμε άλλη μία φορά.
Κατόπιν στραγγίζουμε τα ρολάκια και τα βάζουμε σε μία καθαρή λεκάνη, με τον χυμό 3 λεμονιών. Τα αφήνουμε έτσι για μια ώρα περίπου.
Ξαναστραγγίζουμε και πιέζουμε ελαφρά την κάθε φλούδα, ώστε να χάσει αρκετά από τα υγρά της.
Ετοιμάζουμε ένα σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό, το αφήνουμε να πάρει μία βράση, σβήνουμε την φωτιά και στη συνέχεια ρίχνουμε τις φλούδες μέσα και τις αφήνουμε όλο το βράδυ να απολαύσουν ένα γλυκό μπανάκι.
Την επόμενη μέρα προσθέτουμε στην κατσαρόλα το μέλι, και δένουμε το σιρόπι.
Παρατηρήσεις:
Για φρούτα μεγάλα σε μέγεθος όπως η φράπα, βοηθάει καλύτερα να βγάζουμε την φλούδα τους και μετά να τα τρίβουμε στον τρίφτη.
Όπως έχουμε ξαναπεί, το ξύσμα που περισσεύει δεν το πετάμε, αλλά το φυλάμε σε σακουλάκια στην κατάψυξη, και το χρησιμοποιούμε για να αρωματίσουμε τα κέικ μας.
Καλή επιτυχία!
Αμαλία
Keywords
Αναζητήσεις
frapa gliko, φραπα γλυκο
Τυχαία Θέματα
Φράπα,frapa
  • Τελευταία Νέα Κατηγορίας Συνταγές