Γαύρος σε κρούστα από χωριάτικο αλεύρι

Μια πανεύκολη συνταγή για γαύρο σας έχω σήμερα.
Ο γαύρος είναι από τα πιο νόστιμα και τα πιο ωφέλιμα μικρά ψάρια.
Είναι πηγή ασβεστίου (κόκαλα), φωσφόρου, βιταμίνης D, ω-3 λιπαρών οξέων, σεληνίου και ιωδίου.
Συνήθως είναι από τα μικρά ψάρια που αρέσουν στα παιδιά και τα τρώνε πιο εύκολα από τα μεγαλύτερα ψάρια.
Θέλοντας να τους δώσω ξεχωριστή γεύση και νοστιμιά, τα πανάρισα σε αλεύρι κίτρινο χωριάτικο, που μοιάζει με ψιλό σιμιγδάλι, ανακατεμένο με μυρωδικά.
Κατόπιν τα τηγάνισα ως να ροδίσουν. Έγιναν νόστιμα και τραγανά!
Περιττό να σας πω, ότι τα προτιμώ
έτσι τηγανισμένα, από ότι με απλό αλεύρι, όπως συνήθως.
Τα σερβίρισα στο τραπέζι με βραστά, τρυφερά βλίτα. Δεν έμεινε ούτε ουρίτσα!!!!
Ας δούμε πως θα τα φτιάξουμε.
Χρειαζόμαστε:
750 γρ. γαύρο
100 γρ. αλεύρι κίτρινο χωριάτικο
1 κουταλάκι σκόρδο σε σκόνη
λίγη ρίγανη
λίγη μαντζουράνα
λίγη γλυκιά πάπρικα
αλάτι και πιπέρι
χυμό λεμονιού
λάδι για το τηγάνισμα
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε τον γαύρο ως εξής:
Με το ένα χέρι μας πιάνουμε τη ράχη του γαύρου και με το άλλο πιάνοντας την βάση του κεφαλιού του με την άκρη του αντίχειρα και του δείκτη, το τραβάμε προς την κοιλιά.
Έτσι αφαιρούμε μαζί με το κεφάλι και τα εντόσθια.
Στο σημείο αυτό αν θέλουμε, μπορούμε να αφαιρέσουμε και το κεντρικό κόκκαλο του ψαριού, αφήνοντας τα ψαράκια ενωμένα στην ουρά.
Ξεπλένουμε πολύ καλά και βάζουμε τα καθαρισμένα ψάρια σε σουρωτήρι, να στραγγίσουν καλά.
Σε βαθύ πιάτο ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Σε πιατέλα βάζουμε χαρτί κουζίνας, για να τραβήξει το περίσσιο λάδι από τα ψάρια που θα τηγανίσουμε.
Αν έχουμε αφαιρέσει το κεντρικό κόκκαλο από τα ψαράκια, τα πιάνουμε από την ουρά, ενώνουμε τα δύο του φιλετάκια, και τα κυλάμε όπως είναι ενωμένα στο χωριάτικο αλεύρι.
Αλλιώς πανάρουμε τα γαυράκια, όπως κάθε μικρό ψάρι.
Σε τηγάνι βάζουμε μπόλικο λάδι και το αφήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, να ζεσταθεί καλά.
Αν δηλαδή το μάτι έχει θερμοκρασίες από το 1 ως το 9, εμείς το βάζουμε στο 7.
Έτσι τα ψάρια μας θα τηγανισθούν σωστά χωρίς να καούν από έξω και από μέσα να μείνουν άψητα.
Τηγανίζουμε τα ψαράκια, ως να ροδίσουν.
Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα ή πιρούνι και τα ακουμπάμε στην πιατέλα με το χαρτί κουζίνας, που έχουμε ήδη ετοιμάσει.
Τα μεταφέρουμε σε καθαρή πιατέλα, τα περιχύνουμε με χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.
Τρώγονται ζεστά.
Μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με βραστά χόρτα ή με τρυφερά βλίτα, όπως τα συνοδεύσαμε εμείς.
Καλή μας όρεξη!
Ειρήνη Ε.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Γαύρος,gavros