Βάσεις μαρέγκας για τούρτες

Από τις ωραιότερες βάσεις για τούρτες, είναι αυτές που γίνονται με μαρέγκα.
Είναι αφράτες, τραγανές και λιώνουν απολαυστικά στο στόμα!!!
Συνήθως αρωματίζω τις μαρέγκες μου με το εξαιρετικό άρωμα της μαστίχας, που αγαπώ ιδιαίτερα.
Χρησιμοποιώ έλαιο μαστίχας, από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, ένα απίθανο προϊόν της ελληνικής γης.
Αν όμως δεν σας αρέσει το άρωμά της, χρησιμοποιήστε άρωμα βανίλιας.
Πάμε να δούμε πως φτιάχνουμε βάσεις
τούρτας από μαρέγκα!

Χρειαζόμαστε:
8 ασπράδια αυγών (310 γρ.)
350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
10 σταγόνες χυμό λεμονιού
4 σταγόνες αιθέριο έλαιο μαστίχας (ή 1/4 κουταλάκι κόκκους μαστίχας + 1 κουταλάκι ζάχαρη)
ελάχιστο αλάτι.
Τι κάνουμε:
Ανάβουμε το φούρνο στους 100 βαθ. Κελσίου, ψήσιμο με αέρα.
Αν χρησιμοποιήσουμε κόκκους μαστίχας τους κοπανάμε με τη ζάχαρη να γίνουν σκόνη.
Κοσκινίζουμε το μείγμα μαστίχας-ζάχαρης με ένα ψιλό σουρωτηράκι, ώστε να αφαιρεθεί κάθε κρύσταλλος μαστίχας που δεν θρυμματίστηκε.
Παίρνουμε αντικολλητικό χαρτί και κόβουμε δύο κομμάτια στο μέγεθος των δύο μεγάλων ταψιών του φούρνου μας.
Κάνουμε από ένα κύκλο διαμέτρου 27 εκ. στο καθένα κομμάτι χαρτί, με τη βοήθεια ενός διαβήτη.
Αν έχουμε τσέρκι που ανοιγοκλείνει, μετράμε σε αυτό τη διάμετρο που θέλουμε, το στερεώνουμε και με ένα μολύβι μαρκάρουμε το περίγραμμά του στο αντικολλητικό χαρτί.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ ή σε μπολ βαθύ, αν χρησιμοποιήσουμε μίξερ χειρός, τα ασπράδια και τα χτυπάμε στην μέτρια ταχύτητα αρχικά.
Όταν αρχίσουν να αφρατεύουν, προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και ελάχιστο αλάτι.
Δυναμώνουμε λίγο την ταχύτητα του μίξερ και συνεχίζουμε το χτύπημα, έως να επιτύχουμε μια σφιχτή μαρέγκα, που θα στέκεται πολύ καλά και θα κάνει μύτες, όπως στην φωτογραφία.
Αν γυρίσουμε το μπολ ανάποδα, η μαρέγκα δεν θα πέσει.
Λίγο πριν να είναι έτοιμη η μαρέγκα, προσθέτουμε το αιθέριο έλαιο της μαστίχας ή την κοπανισμένη μαστίχα με τη ζάχαρη.
Με τον δείκτη και τον αντίχειρα παίρνουμε μια μικρή ποσότητα μαρέγκας.
Αν νιώθουμε τη ζάχαρη άλιωτη ακόμα στα δάκτυλά μας, συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να λιώσει εντελώς.
Με ένα κουτάλι μοιράζουμε το μείγμα της μαρέγκας στο κέντρο των κύκλων που φτιάξαμε στο αντικολλητικό χαρτί.
Απλώνουμε προσεκτικά την μαρέγκα ως την περιφέρεια των κύκλων και προσέχουμε να μην βγει έξω από αυτούς.
Θέλουμε να επιτύχουμε δύο όμοιες σε μέγεθος και ισόπαχες βάσεις.
Βάζουμε και τα δύο ταψιά μαζί στο φούρνο και ψήνουμε για μιάμιση ώρα.
Στο μέσον του ψησίματος με γρήγορες κινήσεις και προσέχοντας να μην καούμε, αλλάζουμε τη θέση των ταψιών, δηλαδή το πάνω να πάει κάτω και η έξω μεριά μέσα. Έτσι οι μαρέγκες θα ψηθούν ομοιόμορφα.
Κάνουμε αυτή την αλλαγή γρήγορα, για να μην "καθίσουν" οι μαρέγκες μας. Βγάζουμε τις μαρέγκες από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο ταψί ως την άλλη ημέρα.
Οι μαρέγκες μας θέλουμε να είναι αφράτες και όχι υπερβολικά στεγνές.
Α
Keywords
Τυχαία Θέματα
Βάσεις,vaseis
  • Τελευταία Νέα Κατηγορίας Συνταγές