Επανάσταση με τεχνητή (100%) καρδιά

16:06 6/7/2015 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑΕπανάσταση με τεχνητή (100%) καρδιάΔευτέρα, Ιούλιος 6, 2015 - 16:05

Αν και βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς με εξ ολοκλήρου τεχνητό μόσχευμα ανοίγει νέους ορίζοντες στην επιστήμη και δίνει ελπίδες σε γυναίκες και παιδιά με ανίατες καρδιολογικές παθήσεις.

Για έναν σημαντικό αριθμό ασθενών ανά τον κόσμο που πάσχουν από καρδιολογικές παθήσεις για τις οποίες μόνη ελπίδα επιβίωσης δίνει η μεταμόσχευση καρδιάς, τα βασικά προβλήματα αποτελούν η έλλειψη ιστοσυμβατών μοσχευμάτων, οι μεγάλες λίστες αναμονής, ο περιορισμένος αριθμός δωρητών αλλά

και η επιβάρυνση του οργανισμού από την καρδιακή δυσλειτουργία που καθιστά τον χρόνο αναμονής τους κρίσιμο για την επιβίωσή τους. Μέχρι να κατορθώσουν πολλοί από αυτούς να συνδυάσουν τις παραπάνω παραμέτρους, η κατάσταση της υγείας τους επιδεινώνεται, άλλα ζωτικά όργανα επηρεάζονται από την καρδιακή ανεπάρκεια και φτάνει η στιγμή που είναι ήδη αργά πριν βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα.

Η πρώτη πλήρως τεχνητή καρδιά που είναι κατάλληλη για ενήλικους άντρες έχει χρησιμοποιηθεί σε δεκάδες αναμένοντες μεταμόσχευση ασθενείς, οι οποίοι κέρδισαν πολύτιμο χρόνο. Ομως την περασμένη εβδομάδα έγινε από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Ρόναλντ Ρίγκαν» του UCLA στην Καλιφόρνια η πρώτη μεταμόσχευση πλήρως τεχνητού μοσχεύματος, μικρότερου μεγέθους, σε 44χρονη γυναίκα.

Ανεπάρκεια

Η λεγόμενη «προσωρινή» πλήρως τεχνητή καρδιά 50 κυβικών εκατοστών της SynCardia είναι ένα τεχνητό μόσχευμα που αντικαθιστά και τις δύο καρδιακές κοιλίες και τις τέσσερις καρδιακές βαλβίδες εξαλείφοντας τα συμπτώματα της αμφικοιλιακής ανεπάρκειας τελικού σταδίου. Ηλεκτροδοτείται εξωτερικά και διοχετεύει 9,5 λίτρα αίμα το λεπτό μέσω κάθε κοιλίας διατηρώντας την αιμάτωση σε υψηλά επίπεδα, ώστε να αποκαθίσταται η λειτουργία ζωτικών οργάνων ασθενών σε αυτό το στάδιο και ο οργανισμός τους να μπορεί να υποβληθεί με αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας σε μεταμόσχευση με κανονικό μόσχευμα.

Το πλήρως τεχνητό μόσχευμα καρδιάς βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς. Για να λάβει έγκριση χρήσης για θεραπευτικούς σκοπούς στον άνθρωπο (αναμένεται να γίνει σύντομα) πρέπει να προηγηθεί ευρεία κλινική δοκιμή.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επανάσταση, 100,epanastasi, 100