Γραβιέρες - λαδοτύρι - κοπανιστή

1. Μετσοβίτικο πιπεράτο

Στο σούπερ μάρκετ μπορείτε να προμηθευτείτε τα υπέροχα τυριά από το τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα. Ανάμεσά τους και το πιπεράτο γίδινο τυρί που μοιάζει λίγο με σεβρ. Κατά τη διαδικασία της παραγωγής του προστίθεται χοντρό πιπέρι στην τυρόμαζα, που αποτυπώνει τα αρώματα και τη σπιρτάδα του. Με αυτό κάνουμε ωραία καναπεδάκια και ορεκτικά. Δοκιμάστε το επίσης με θυμαρίσιο μέλι, καρύδια και μυρωδικά. Ν. Ισμυρνόγλου

(ΑΒ, τηλ. τυροκομείου: 26560-41.205)

2. Ελαιοτύρι με ρίγανη Σταθώρη

Γεύση

γενναιόδωρη και ρουστίκ. Το ελαιοτύρι από

τη Χαλκιδική είναι αρτυμένο με ρίγανη, έτσι που το βότανο μεταμορφώνει αυτό το «ψημένο» τυρί σε καθαρόαιμο μεζέ για το τσίπουρο. Πιο απαλή και μαλακιά γεύση έχειτο Λαδοτύρι της Λεσβιγάλ από τη Μυτιλήνη, που είναι γλυκόφαγο κι ανάλαφρο παρά τη «λαδένια» ανατροφή του. Ν. Μακρυωνίτου

(Το ελαιοτύρι Σταθώρη στα My Market και το λαδοτύρι Λεσβιγάλ στα ΑΒ, τηλ. παραγωγών: Σταθώρης 23770-22.603, Λεσβιγάλ 22530-51.134)

3. Κεφαλοτύρι x 2

Από τα πλέον αγαπημένα μου κεφαλοτύρια είναι αυτά της Καστοριάς και της Κεφαλονιάς. Το πρώτο έχει μεν το «πικάντικον» που χαρακτηρίζει τα κλασικά κεφαλίσια τυριά, όμως αυτό είναι ηπιότερο, βουτυράτο και μοσχοβολάει γάλα. Το κεφαλοτύρι, πάλι, της Κεφαλονιάς είναι ένα στιβαρό, αλμυρό και πιπεράτο τυρί, ιδανικό για σαγανάκι σβησμένο με λίγο πορτοκάλι. Αγγ. Ρέντουλας

(Καστοριάς: Σκλαβενίτης, ΑΒ, Μασούτης. Κεφαλονιάς: Σκλαβενίτης)

4. Γραβιέρα από τα Χανιά

Yπέροχα πικάντικη και βελούδινη η αιγοπρόβεια γραβιέρα του Μοχλάκη, είναι ένα τυρί με ιδιαίτερο, γαλατένιο χαρακτήρα. Θα το συνοδεύσουμε, όπως και τη γραβιέρα της Νάξου, με λευκά βαρελάτα κρασιά, π.χ. Μαλαγουζιά και Chardonnay, ή με μαλακά ερυθρά από Αγιωργίτικο. Ν. Μακρυωνίτου

(Carrefour, Σκλαβενίτης, τηλ. επικ.: 28250-51.485, 210-66.17.405)

5. Γραβιέρα Νάξου

Ωριμη, πιπεράτη και ελαφρώς γλυκιά, η γραβιέρα της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, ένα ΠΟΠ προϊόν, το οποίο παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα με προσθήκη μικρού ποσοστού πρόβειου γάλακτος. Στα πλατό τυριών των ημερών θα έχει την τιμητική της. Μ. Χαψούλα

(Σκλαβενίτης, τηλ. παραγωγού: 22850-22.883)

6. Κεφαλοτύρι μυτιληνιό

Το κεφαλοτύρι από τη Γαλακτοκομική Λέσβου το βρίσκουμε συσκευασμένο αλλά και χύμα σε ορισμένα σούπερ μάρκετ. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε μπεσαμέλ ή ογκρατέν και να το βάλουμε σε πίτες όπως θα μεταχειριζόμασταν ένα κασέρι ή ένα ρεγκάτο. N. Xρυσανθίδου

(Bazaar, Συνεργαζόμενα καταστήματα ΕΛ.ΟΜ.Α.Σ., τηλ. παραγωγού: 22530-51.402).

α. Βολάκι ΑνδρουΕχει πάρει το όνομά του από το σχήμα του. Το βρίσκω σε μαλακή μορφή αλλά και σε σκληρή. Το μαλακό το χρησιμοποιώ σε ντιπ και ντρέσινγκ για σαλάτες και το σκληρό-πεντανόστιμο και πικάντικο- το τρίβω σε ζυμαρικά και ρύζια. Τυρί με έντονο άρωμα, ρουστίκ γεύση και αρκετά λιπαρά από το κυκλαδονήσι. Από το τυροκομείο Ασούτη βρίσκουμε επίσης και νόστιμη, πικάντικη κοπανιστή. Ντ. Νικολάου(ΑΒ, τηλ. παραγωγού: 22827-70.046) β. Μυζήθρα σουρωτήΗ μυζήθρα Κουρούπας διακρίνεται για τη μαλακή μορφή της, που θυμίζει μασκαρπόνε κι έχει τέλεια βουτυράτη γεύση. Το τυρί είναι ιδανικό για πίτες, τάρτες, αλλά και για σάλτσεςγια ζυμαρικά και βραστά λαχανικά. Ντ. Νικολάου(ΑΒ, τηλ. παραγωγού: 28310-82.213) γ. Μανούρι ΘεσσαλίαςΤρυφερό, με πλούσια βουτυράτη γεύση γάλακτος, λιώνει στο στόμα. Είναι αξιοπρεπέστατος εκπρόσωπος του είδους του. Ταιριάζει σε σαλάτες, αλλά μπορεί να σερβιριστεί και με γλυκές σάλτσες και τσάτνι ως ορεκτικό ή με γλυκές μαρμελάδες ως επιδόρπιο. Ν. Χρυσανθίδου (ΑΒ) δ. Κοπανιστή Τήνου, Aegean EssenceΤα ψημένα, ώριμα αρώματά της προδιαθέτουν για την πιπεράτη γεύση της. Στην επίγευση αφήνει ελαφρύ κάψιμο κι ευχάριστο μούδιασμα. Ειρήσθω εν παρόδω, πρόκειται για μια σχετικά προσιτή εκδοχή κοπανιστής. Επιβάλλεται συνοδεία από τσίπουρο ή ακόμα καλύτερα από κάποιο γλυκό κρασί, όπως Μαυροδάφνη ή παλαιωμένα Μοσχάτα Σάμου. Ν. Μακρυωνίτου (ΑΒ, τηλ. παραγωγού: 22830-24.285) ε. Φέτα ΚαράληΜία από τις νοστιμότερες φέτες που θα βρούμε στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Μέτρια σκληρή φέτα, νόστιμη αλλά χωρίς εντάσεις, με ντελικάτη και φίνα γεύση και ωραία οξύτητα. Από τη Βιομηχανία Γάλακτος Ηπείρου. Ν. Μακρυωνίτου(Σκλαβενίτης, τηλ. παραγωγού: 26810-52.393) στ. Μελίχλωρο ΛήμνουΗ εταιρεία Χρυσάφη στη Λήμνο φτιάχνει αυτό το παραδοσιακό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα. Το μελίχλωρο κάνει ωραίο σαγανάκι, που μάλιστα μπορείτε να συνοδεύσετε με μαρμελάδα για τυριά ή θυμαρίσιο μέλι. Ελαφρώς πικάντικο και ρουστίκ, ταιριάζει σε ποικιλία για τσίπουρο, ενώ μπορούμε ακόμα και να το τρίψουμε σε ζυμαρικά και τραχανά. Ν. Ισμυρνόγλου(ΑΒ, τηλ παραγωγού: 22540-31.330)

Οι διευθύνσεις των καταστημάτων βρίσκονται εδώ.

Keywords
Αναζητήσεις
λαδοτυρι ικαριας
Τυχαία Θέματα
Γραβιέρες -,gravieres -