Μόνος δρόμος, η προκοπή

«Εμείς κάναμε κάτι απλό και ταπεινό, πήραμε το προϊόν που φτιάχνει ένα μικρό ζωάκι, με τα σύγχρονα μέσα τυποποίησης, και φυλακίσαμε μέσα σε βαζάκια τη γεύση του. Θα συνεχίσουμε να παράγουμε τροφή για εμάς και για εσάς. Γιατί αυτό μας γεμίζει, μας κάνει καλύτερους».

 

Τα λόγια του κ. Αλέξανδρου Γκουσιάρη την ώρα που παραλάμβανε το βραβείο «Βιοκαλλιέργειας» στην προχθεσινή απονομή βραβείων ποιότητας του περιοδικού «Γαστρονόμος» της «Καθημερινής», που έγινε στο Μουσείο Μπενάκη, ήταν συγκινητικά. Γιατί, βλέπετε, ο Αλέξανδρος Γκουσιάρης, βιοκαλλιεργητής ντομάτας και μελισσοκόμος από τον

Ηλιά της Καρδίτσας, εξάγει το 80% της παραγωγής του, και τα προϊόντα του (μέλι και σάλτσες ντομάτας) διατίθενται στα περίφημα πολυκαταστήματα Harrods και σε άλλα πολυτελή καταστήματα της Αγγλίας.

 

Αυτό είναι το «ταπεινό» του επίτευγμα στην εποχή της κρίσης, την ίδια στιγμή που πολλοί επαίρονται για ηχηρά επιτεύγματα κενά περιεχομένου. O διευθυντής των περιοδικών εκδόσεων της «Καθημερινής» και του «Γαστρονόμου», κ. Σωκράτης Τσιχλιάς, ανοίγοντας την εκδήλωση, μέσα σε λίγες λέξεις έκλεισε το νόημα των βραβείων του περιοδικού, που απονέμονται εδώ και πέντε χρόνια: «Tα ετήσια Βραβεία Ποιότητας του “Γαστρονόμου” είναι, πριν απ’ όλα, μια γιορτή της προκοπής και του μόχθου. Η οικογένεια της “Καθημερινής” τιμά και εγκαρδιώνει μικρούς, μεσαίους και μεγάλους παραγωγούς ειδών διατροφής. Βραβεύουμε πρόσωπα και εταιρείες που δημιουργούν διακεκριμένα προϊόντα, προϊόντα που ενσωματώνουν αγάπη, μεράκι, γνώση, κόπο και εντιμότητα και συνήθως αποδίδουν υπεραξία στους δημιουργούς τους. Γεωργικά, γαλακτοκομικά και κτηνοτροφικά αγαθά που κερδίζουν την εγχώρια αγορά και συχνά κάνουν αξιοθαύμαστη καριέρα στο εξωτερικό».

 

Η γιορτή των φετινών βραβείων του «Γαστρονόμου» ήταν αφιερωμένη στην αείμνηστη Λένα Αλαφούζου, η οποία έφυγε πριν από λίγες εβδομάδες. Ολα αυτά τα χρόνια υπήρξε θερμή και ακούραστη εμψυχώτρια των προσπαθειών της ομάδας του περιοδικού. «Μας λείπει, όπως λείπουν οι καλοί άνθρωποι, οι δοτικοί, οι ταπεινόφρονες, οι γενναιόδωροι. Είμαι σίγουρος ότι απόψε, από εκεί όπου βρίσκεται, θα μας ενθαρρύνει», τόνισε ο κ. Τσιχλιάς.

Ενα καινούργιο βραβείο θεσπίστηκε από φέτος, το «Αλέξανδρος Γιώτης», για να θυμίζει τον πολυτάλαντο πρωτεργάτη του «Γαστρονόμου» που έφυγε πρόωρα, στις 12 Νοεμβρίου 2011. Το βραβείο θα δίδεται κάθε χρόνο σε παραγωγό που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, τόπου καταγωγής του Αλέξανδρου. Φέτος απονεμήθηκε στην Εταιρεία Ιχθυοκαλλιέργειες – Β. Γείτονας & ΣΙΑ Ε.Ε., που παράγει 300 τόνους καπνιστού χελιού ετησίως και τους διοχετεύει στις διεθνείς αγορές.

 

Στην απονομή των 11+1 φετινών βραβείων του «Γαστρονόμου», από την οικογένεια της «Καθημερινής» παρευρέθηκαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου κ. κ. Μάρθα Δερτιλή, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Γιάννης Κοντέλης, Νίκος Ναούμης, καθώς και η κ. Νικόλ Αλαφούζου. Επίσης, στην εκδήλωση παρευρέθη ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμί

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μόνος,monos