Spiegel: Πιο σπάταλη από την ΕΡΤ η γερμανική ραδιοτηλεόραση

Κοινωνία

Άλλος ένα μύθος περί σπατάλης και δημοσιονομικού κόστους έρχεται να κατατριφθεί, αυτή τη φορά μέσα από το περιοδικό Spiegel. Σύμφωνα με το περιοδικό τα γερμανικά δημόσια δίκτυ είναι περισσότερο δαπανηρά από τα αντίστοιχα Ελληνικά.

«Η ελληνική κυβέρνηση διέκοψε τη λειτουργία της κρατικής ραδιοφωνίας, με την πρόθεση να ανοίξει ένας νέος φορέας που υποτίθεται θα έχει δώσει τέλος στη δήθεν σπατάλη. Θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο το γερμανικό σύστημα. Δεν είναι όμως μία καλή ιδέα», ανέφερε στην εισαγωγή του

το άρθρο.

Γι αυτό και το άρθρο του Φλόριαν Ντίκμαν για το λουκέτο στην ΕΡΤ φέρει τον τίτλο «Γιατί δεν κάνουν για πρότυπα το ARD και το ZDF».

Η κίνηση αυτή ήταν τόσο δραστική, όσο και περίεργη: Με λίγες μόνο ώρες συνεδρίασης των αρχηγών, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την τρίτη ότι θα κλείσει τη κρατική ραδιοτηλεόραση. Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη τα τρία τηλεοπτικά κανάλια και περισσότεροι από 20 ραδιοφωνικοί σταθμοί έπαυσαν να λειτουργούν. Περισσότεροι από 2600 εργαζόμενοι απολύθηκαν από τη μία μέρα στην άλλη.

Ο αρθρογράφος αναφέρει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέα ΕΡΤ με 1200 άτομα προσωπικό και μειωμένο τον προϋπολογισμό σχεδόν στο ένα τρίτο.

«Ως πρότυπο για τη νέα αυτή ραδιοφωνία η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε τα σύγχρονα συστήματα δημόσιας ραδιοφωνίας της Γερμανίας. Δεδομένης λοιπόν της σύγκρισης αυτής: πόσο ακριβά κοστίζει η δημόσια ραδιοτηλεόραση στην Ελλάδα και τη Γερμανία και τί προσφέρουν στους πολίτες;», διερωτάται ο αρθρογράφος και προχωρά στη σύγκριση των δύο δημοσίων φορέων.

«Συγκρίνοντας σε μία πρώτη φάση το συνολικό κόστος των δύο φορέων, το αποτέλεσμα για τη Γερμανία δεν είναι και πολύ κολακευτικό: ο προϋπολογισμός για τα τηλεοπτικά δίκτυα ARD και ZDF, καθώς και το δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό για φέτος θα ανέλθει στα 8,7 δισ. ευρώ, που σημαίνει 109 ευρώ ανά πολίτη. Στην Ελλάδα αντιστοίχως η κατά κεφαλήν επιβάρυνση από την ΕΡΤ ανέρχεται μόλις στα 26 ευρώ.Επίσης, αν κανείς υπολογίσει και το μέσο εισόδημα στην Ελλάδα είναι το μισό σε σχέση με τη Γερμανία, τα γερμανικά δημόσια μέσα ενημέρωσης κοστίζουν το διπλάσιο αναλογικά με τα ελληνικά», σημειώνει ο Ντίκμαν.

Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος, κάνει σύγκριση με τη ραδιοφωνία της Βαυαρίας, η οποία όπως επισημαίνει περιλαμβάνει 12,4 εκατ. κατοίκους, ενώ η Ελλάδα έχει 11,4 εκατομμύρια. Ωστόσο, φέτος θα κοστίσει 1.045.000 ευρώ, τρεισήμισι φορές τον ελληνικό προϋπολογισμό.

Επίσης το προσωπικό της ΕΡΤ είναι πολύ λιγότερο καθώς στη Γερμανική Ραδιοφωνία απασχολούνται 3.350 μόνιμοι υπάλληλοι και γύρω στους 1.500 συνεργάτες, δηλαδή σύνολο 5.000 έναντι 2.600 της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης.

«Ακόμη πιο συντριπτικά είναι τα στοιχεία σύγκρισης της ΕΡΤ με τις μικρότερες περιφερειακές μονάδες του ARD. Η ραδιοφωνία του Ζάαρ (Saarländische Rundfunk).

Tags: spiegelΕΡΤ
Keywords
Τυχαία Θέματα