Ακίνητα: Το ένα στα τέσσερα ενοίκια εισπράττεται από το... κράτος

Κοινωνία

Πάνω από το 25% των ενοικίων που εισπράττει κάθε χρόνο ένας ιδιοκτήτης ακινήτου χρειάζεται να διατεθεί στη φορολογία, σύμφωνα με την εταιρεία εκτιμήσεων και συμβούλων ακινήτων GLP Values.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε η GLP Values με το σημερινό φορολογικό καθεστώς (που περιλαμβάνει το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών-ΕΕΤΗΔΕ το οποίο καταβάλλεται μέσω της ΔΕΗ και ανεξάρτητα από την περιοχή ένας ιδιοκτήτης

διαμερίσματος φορολογείται κάθε χρόνο με το 1,1% περίπου της τρέχουσας αξίας του. Αυτό όμως αντιστοιχεί σε πάνω από το 25% των ενοικίων που εισπράττει κάθε χρόνο.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της GLP Values, εάν ο ιδιοκτήτης δεν ιδιοκατοικεί το διαμέρισμά του αλλά το ενοικιάζει, η μέση ετήσια απόδοση για τις περιοχές αυτές θα κυμαίνεται μεταξύ 4,2% και 4,5% επί της τρέχουσας αξίας του ακινήτου του.
Εάν όμως συνυπολογίσουμε τους φόρους, τότε οι καθαρές αποδόσεις για τις προαναφερθείσες περιοχές κυμαίνονται μεταξύ 3,1% και 3,4%.

Αποδόσεις που προσεγγίζουν την καθαρή μέση απόδοση μιας τριμηνιαίας προθεσμιακής κατάθεσης για κεφάλαιο 150.000 ευρώ.

Αναφορικά με τις Κηφισιά, Εκάλη, Περιστέρι, Κυψέλη και Βούλα, η GLP Values σημειώνει ότι οι τρέχουσες τιμές των διαμερισμάτων σε αυτές τις περιοχές έχουν υποστεί σημαντική υποχώρηση κατά την τετραετία 2009-2012. Στην παρούσα φάση με ενδιαφέρον αναμένονται τα πρόσθετα περιθώρια διόρθωσης των τιμών με βάση και την εξέλιξη του φορολογικού και γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος.

Ναυτεμπορική

Tags: ακίνηταφόροιφορολογικά
Keywords
Τυχαία Θέματα