Απόφαση για την αξιολόγηση από την Α ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Tweet Κατηγορία: ΕκπαίδευσηΑνακοινώσεις

Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Θεσ/νίκης                                                      Θεσ/νίκη  22/10/12

Π. Κορομηλά 51. τκ: 54622                                            Προς : Δ/νσεις

Τηλ.-τηλ/τυπία: 2310-240698                                      Σχολεία http://aelmethe.blogspot.com         

                                    Περιφέρεια

 

ΑΠΟΦΑΣΗ Α΄ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για «τα κριτήρια αξιολόγησης των εκπαιδευτικών στα πρότυπα σχολεία» (Φ.361.22/116672/Δ1) καταδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο ότι η «αξιολόγηση» που ετοιμάζει το Υπουργείο δεν στοχεύει ούτε στη βελτίωση της παρεχόμενης μόρφωσης, ούτε στην αναβάθμιση των σχολικών μονάδων, ούτε έστω καν στην κατάταξη των εκπαιδευτικών με βάση τα παιδαγωγικά και επιστημονικά τους προσόντα.

Τα προβλεπόμενα από την απόφαση μιλάνε με γλαφυρό τρόπο:

Οργανική θέση δεν υφίσταται πλέον. Κάθε δύο χρόνια διενεργείται εσωτερική αξιολόγηση, κάθε πέντε εξωτερική, ενώ ακόμα κι ο εκπαιδευτικός που θα κριθεί «θετικά» σε όλες τις διαδικασίες μπορεί να παραμείνει στη θέση του το ανώτερο για δέκα χρόνια.

Τον εκπαιδευτικό αξιολογούν ο σχολικός σύμβουλος της ειδικότητας, ο σχολικός σύμβουλος του σχολείου καθώς και ο διευθυντής, ενώ ο θεσμός του επιθεωρητή επιστρέφει με το σύμβουλο ειδικότητας να   μπαίνει στην τάξη και να βαθμολογεί. Ο κάθε εκπαιδευτικός υποβάλλει ατομικό φάκελο (portfolio) με προσόντα που έχουν αποκτηθεί κυρίως μέσα από την ατομική διαδρομή του καθενός.

Κριτήριο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού αποτελούν και οι επιδόσεις των μαθητών (νόμος 3699/2011).  Η παρουσία του εκπαιδευτικού στην τάξη, τον κατεξοχήν χώρο άσκησης της εκπαιδευτικής – παιδαγωγικής διαδικασίας μπορεί να του προσφέρει 20 μόρια, ενώ η προώθηση του «νέου σχολείου» της υποχρηματοδότησης , των δεξιοτήτων και της κατηγοριοποίησης σχολικών μονάδων, μαθητών, καθηγητών κατέχει τη μερίδα του λέοντος στη μοριοδότηση.   Συγκεκριμένα  60% των μορίων δίνονται με βάση την συμμετοχή στα ευρωπαϊκά προγράμματα, στις καινοτόμες δράσεις (περιβαλλοντικά, πολιτιστικά προγράμματα, προγράμματα αγωγής υγείας), στα προγράμματα αυτοαξιολόγησης, αλλά και από τη συνέντευξη.

Η αξιολόγηση στα Πρότυπα αποτελεί την τελική πρόβα για τη γενίκευση της εφαρμογής της σε όλη τη δημόσια εκπαίδευση.

Η Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους συναδέλφους να ακυρώσουν στην πράξη την απόφαση του Υπουργείου.

Να μην υποβάλλουν ατομικό φάκελο.

Να μη  δώσουν καμιά συνέντευξη σε κανέναν αξιολογητή.

Να μη  δεχτούν κανένα σχολικό σύμβουλο στην τάξη.

Κηρύσσει δίωρη στάση εργασίας στην περίπτωση που σύμβουλο

Keywords
Τυχαία Θέματα