Α.Σ.Π.Α.: Με 3,5 πιστώσεις για διδάσκοντες βάση του ΠΔ 407/80 το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν μπορεί να λειτουργήσει

Tweet

Αγωνιστική Συνεργασία Πανεπιστημιακών Αιγαίου (ΑΣΠΑ)

Με 3,5 πιστώσεις για διδάσκοντες βάση του ΠΔ 407/80

το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν μπορεί να λειτουργήσει

Αγώνας τώρα ενάντια στη διάλυση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης

Η ΑΣΠΑ καταγγέλλει την προκλητική και απαράδεκτη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να χορηγήσει μόλις 21 πιστώσεις για πρόσληψη διδασκόντων με βάση το ΠΔ 407/80 σε όλη την Ελλάδα,

από 270 πέρσι, και μόλις 3,5 πιστώσεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, από 45,5 πέρσι. Πρόκειται για απόφαση που ισοδυναμεί ουσιαστικά με πλήρη κατάργηση των πιστώσεων και αποτελεί εμπαιγμό της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου η απόφαση αυτή σημαίνει την απόλυση δεκάδων συμβασιούχων διδασκόντων με πολλά χρόνια υπηρεσίας στο Ίδρυμα, και την αναγκαστική κατάργηση πλήθους μαθημάτων. Οδηγεί εξάλλου αρκετά Τμήματα σε αδυναμία προσφοράς πλήρους προγράμματος σπουδών. Σε αυτό συμβάλλει και η καθυστέρηση στο διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ και το επʼ αόριστον πάγωμα των προκηρύξεων νέων θέσεων.

Η δυνατότητα που δόθηκε πρόσφατα στα Πανεπιστήμια να προσλαμβάνουν συμβασιούχους διδάσκοντες χρησιμοποιώντας ταμειακά διαθέσιμα προηγούμενων ετών και με αμοιβή που θα ορίσει το Υπουργείο (με βάση το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων) αποτελεί έναν ακόμη εμπαιγμό, αφού μέσα στη συνθήκη της χρηματοδοτικής ασφυξίας τα διαθέσιμα αυτά δεν επαρκούν. Ακόμη χειρότερα, η λογική του Υπουργείου ότι τα Ιδρύματα θα μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό αξιοποιώντας «ίδιους πόρους» απειλεί να οδηγήσει σε εκτεταμένη καταφυγή σε ελαστικά απασχολούμενους και κακοπληρωμένους «εντεταλμένους διδασκαλίας», αλλά και να νομιμοποιήσει τα δίδακτρα και τη λογική της ανταποδοτικότητας.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα δεν προσφέρει διέξοδο η τακτική που έχει επιλέξει η Διοίκηση του Ιδρύματός μας: αντί να επιμείνει στη διεκδίκηση των απαραίτητων πιστώσεων αποδέχτηκε τις περικοπές ως τετελεσμένο γεγονός (όπως φάνηκε και από τη συνυπογραφή της σχετικής ανακοίνωσης της Συνόδου των Πρυτάνεων) και άσκησε πίεση προς τα Τμήματα να μειώσουν τεχνητά τις ανάγκες καταργώντας μαθήματα από τα προγράμματα σπουδών. Άλλωστε, η απροθυμία των Πρυτάνεων να συγκρουστούν ουσιαστικά με το Υπουργείο προκειμένου να υπερασπιστούν τους στοιχειώδαεις όρους λειτουργίας των Πανεπιστημίων έγινε παραπάνω από έκδηλη στην τελευταία ανακοίνωση του Συντονιστικού τους, με την οποία πρακτικά συναινούν στις διαθεσιμότητες-απολύσεις των συναδέλφων διοικητικών υπαλλήλων ύστερα από «αξιολόγηση δομών».

Σε αυτή τη βάση, πιστεύουμε ότι στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει στο Ίδρυμά μας, πρέπει πλάι στις άμεσες διεκδικήσεις για το θέμα των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων να επιμείνουμε και στην απαίτηση να δοθούν τώρα όλες οι πιστώσεις για συμβασιούχους διδάσκοντες που χρειάζονται τα Τμήματα ώστε να λειτουργήσουν σύμφωνα με τα πλήρη προγράμματα σπουδών τους.

15.09.13

η ανακοίνωση ηλεκτρονικά:

https://forum.aegean.gr/viewtopic.php?f=13&t=13281

Tags: πανεπιστήμιο ΑιγαίουΑ.Σ.Π.Α. Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα