Νέες μειώσεις 15%-30% σε ιδιωτικό τομέα, ειδικά μισθολόγια και συντάξεις

protothema.gr, 9/4/2012 Η Τρόικα έχει \"ξεφύγει\"... Νέα καταιγίδα μέτρων και πρόσθετες περικοπές συντάξεων και μισθών –κυρίως στον ιδιωτικό τομέα- «φέρνουν» τα στοιχεία που επικαλείται το ΔΝΤ για να απαιτήσει τον Μάιο από την νέα κυβέρνηση ακόμα μεγαλύτερες θυσίες.

«Με τα μάτια του ελεγκτή», παρά τις άγριες περικοπές στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα, οι απώλειες για το μέσο εισόδημα των εργαζομένων ήταν σχετικά μικρές. Στο όνομα της «κοινωνικής δικαιοσύνης» το ΔΝΤ ζητάει τώρα και από αυτούς να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο «στο βάρος της προσαρμογής». Τα ίδια στοιχεία δείχνουν και μεγάλα περιθώρια για νέες μειώσεις διαπιστώνει επίσης το ΔΝΤ στα ειδικά μισθολόγια για γιατρούς, δικαστικούς, ένστολους κλπ, αλλά ακόμα και και για τις συντάξεις.

Όσον αφορά όμως στους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ, δεν προκύπτει η ανάγκη λήψεως νέων μέτρων, καθώς οι ελεγκτές θεωρούν αρκετά τα μέτρα που ήδη θεσπίστηκαν, με πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και «λουκέτα» με απολύσεις σε δημόσιους φορείς και υπηρεσίες.


Ποιοι πληρώσανε το «μάρμαρο» και τι τους περιμένει ακόμα

Κατανομή του βάρους προσαρμογής

(Μείωση μέσου εισοδήματος επί τοις εκατό)

Τομείς της οικονομίας

Απώλειες εισοδήματος 2010-11

Νέα μέτρα 2012-15

Κεντρική διοίκηση- υπουργεία, ΟΤΑ

-30%

-

Ειδικά μισθολόγια

-15%

Κρατικές επιχειρήσεις

-35%

-

Ιδιωτικός τομέας

-6,6%

Συνταξιούχοι

-15,7%

Πηγή: έκθεση ΔΝΤ, ελληνικές Αρχές και εκτιμήσεις του ΔΝΤ

Με «πλαστά» στοιχεία…

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι «το μάρμαρο» πλήρωσαν ήδη οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και στο δημόσιο, καθώς το μέσο εισόδημα των εργαζομένων μειώθηκε 35% και 30% αντίστοιχα. Στον σχετικό πίνακα μάλιστα, στην έκθεσή τους για την πορεία του Μνημονίου, σημειώνουν (με παύλα) πως δεν θα απαιτήσουν άλλα μέτρα στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015, που θα διαπραγματευτούν με την έλευσή τους τον Μάιο.

Αντιθέτως, το ενδιαφέρον των ελεγκτών τώρα μετατοπίζεται στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, όπου το μέσο εισόδημα των εργαζομένων φαίνεται να μειώθηκε μόλις (;) 6,6%. Υποστηρίζουν δε πως ακόμα και αν «κόπηκε» κατά σχεδόν 25% ο κατώτατος βασικός μισθός, αυτό αντιστοιχεί σε μείωση μόλις 5% του μέσου μισθού των ιδιωτικών υπαλλήλων –έναντι μειώσεων 30%-35% στο δημόσιο.

Κυβερνητικοί παράγοντες πάντως που μετείχαν στα «παζάρια» του Φεβρουαρίου με την Τρόικα ισχυρίζονται πως οι ελεγκτές παρουσιάζουν εσφαλμένα στοιχεία και πως αρνήθηκαν να κάνουν δεκτά τα νεώτερα στοιχεία και μελέτες της κυβέρνησης, που θα έδειχναν ότι η πραγματική μείωση είναι πολλαπλάσια. Εμφανίζουν έτσι «ετεροχρονισμένα» την εικόνα των μειώσεων που είχαν γίνει ως τον Ιούλιο του 2011

Keywords
Τυχαία Θέματα