Οι παλιότερες, συνεχώς κατοικημένες πόλεις στον κόσμο!

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}

Οι πρώτοι πολιτισμοί στην ιστορία ήταν εγκατεστημένοι στην περιοχή που είναι γνωστή ως «Μεσοποταμία», η οποία αντιστοιχεί σε μεγάλο βαθμό στο σημερινό Ιράκ, τη βορειοανατολική Συρία, τη νοτιοανατολική και νοτιοδυτική Τουρκία και το Ιράν. Αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως αποτελούν απόδειξη των πρώτων οικισμών που δημιουργήθηκαν εκεί, οι οποίοι χρονολογούνται από το 10.000 π.Χ.

Και ενώ μπορεί να μην είναι πάρα πολύ δύσκολο να καθοριστεί ποια είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου, συχνά οι ισχυρισμοί σχετικά με την ηλικία αμφισβητούνται, καθώς πολλά ιστορικά στοιχεία είναι δύσκολο να αποδειχθούν. Επιπλέον, υπάρχουν διαφορές απόψεις ως προς τους ορισμούς «πόλη» και «κατοικείται συνεχώς». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ακόλουθες πόλεις εκτός του ότι είναι μερικές από τις αρχαιότερες στον κόσμο, συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να ευδοκιμούν μέχρι σήμερα.

1. Ιεριχώ, Ισραήλ

Η Ιεριχώ είναι μια πόλη που βρίσκεται κοντά στον ποταμό Ιορδάνη, στη Δυτική Όχθη των παλαιστινιακών εδαφών, και κατοικείται συνεχώς από το 9000 π.Χ. Πιστεύεται, μάλιστα, ότι είναι η αρχαιότερη πόλη που κατοικείται συνεχώς στον κόσμο. Στην Παλαιά Διαθήκη περιγράφεται ως «η πόλη με τα δέντρα και τις άφθονες πηγές», στοιχεία που την καθιστούν μια ελκυστική τοποθεσία για κατοίκηση εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι αρχαιολόγοι έχουν φέρει στο φως πάνω από 20 διαδοχικούς οικισμούς στην Ιεριχώ, ο πρώτος εκ των οποίων χρονολογείται πριν από 11.000 χρόνια (9000 π.Χ.), σχεδόν, δηλαδή, στην αρχή του Ολόκαινου.

2. Δαμασκός, Συρία

Η Δαμασκός είναι η πρωτεύουσα και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, που κατοικείται συνεχώς από το 6300 π.Χ. Εκτός του ότι είναι μία από τις αρχαιότερες συνεχώς κατοικημένες πόλεις στον κόσμο αποτελεί και ένα σημαντικό πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου. Στη Δαμασκό υπάρχουν ενδείξεις ενός οικισμού στην ευρύτερη λεκάνη Barada που χρονολογείται από το 9000 π.Χ. Ωστόσο, δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που να αποδεικνύουν μεγαλύτερης κλίμακας εγκατάσταση μέχρι τη δεύτερη χιλιετία π.Χ.

3. Βύβλος, Λίβανος

Η Βύβλος είναι μια μεσογειακή πόλη στις ακτές του Λιβάνου, περίπου 42 χιλιόμετρα βόρεια της Βηρυτού, που ιδρύθηκε και κατοικείται συνεχώς από το 5000 π.Χ. Η πόλη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους αρχαιολόγους λόγω των διαδοχικών στρωμάτων των ερειπίων που προέκυψαν από τους αιώνες της ανθρώπινης κατοίκησης. Ο πρώτος οικισμός εμφανίστηκε περίπου το 6230 π.Χ.

4. Αλέπο, Συρία

Μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Συρίας, η οποία κατοικείται συνεχώς από το 5000 π.Χ. Η σύγχρονη πόλη έχει χτιστει σχεδόν εξ ολοκλήρου πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης και ως εκ τούτου είναι δύσκολο οι αρχαιολόγοι να έχουν μια ακριβή εικόνα για το πώς ήταν η παλιά πόλη. Η συνεχής κατοίκηση της πόλης ανά τους αιώνες οφείλεται στη στρατηγική και εμπορική της θέση, που προσέλκ

Keywords
Τυχαία Θέματα