Πως θα γίνει η επιστροφή φόρου σε 1.500.000 δικαιούχους

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;} ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ ΝΤΙΝΟΣ - tovima.gr, 15/9/2012 Κι όμως υπάρχουν και τέτοιοι, αλλά θα πάρουν χρήματα πίσω μόνο αν δεν χρωστούν τίποτε στην εφορία
Χρωστάτε στην εφορία και έχει προκύψει επιστροφή φόρου από την εφετινή εκκαθάριση της φορολογικής σας δήλωσης; Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε συμψηφισμό της οφειλής του φορολογούμενου με το επιστρεφόμενο ποσού και αν από το αποτέλεσμα
είναι να εισπράξει χρήματα ο πολίτης τότε θα τα εισπράττει από την εφορία.
Ειδικά στην περίπτωση που υποβάλει τη δήλωση ηλεκτρονικά και το ποσό της επιστροφής είναι πάνω από 1.500 ευρώ τότε θα πρέπει να γνωρίζει ο φορολογούμενος ότι για να επιστρέψει η εφορία τα χρήματα θα πρέπει να τις προσκομίσει όλα τα δικαιολογητικά που θα συνόδευαν τη δήλωση αν την υπέβαλε χειρόγραφα. Στη συνέχεια θα γίνει έλεγχος και αν προκύψει ότι όλα τα δικαιολογητικά είναι εντάξει τότε θα του επιστρέφεται το ποσό. Τα παραπάνω προβλέπονται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη που στάλθηκε στις εφορίες για εφαρμογή.
Ειδικότερα, η Γ.Γ.Π.Σ., στις περιπτώσεις που από την εκκαθάριση των αρχικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων τρέχοντος έτους προκύπτει ποσό για επιστροφή, θα κατατάσσει τους δικαιούχους στις εξής κατηγορίες:

Α΄ Κατηγορία
Περιλαμβάνονται οι δικαιούχοι που το επιστρεφόμενο ποσό συμπεριλαμβάνει φόρο εισοδήματος που παρακρατήθηκε στην πηγή και Ο.Γ.Α. φόρου που είναι από 5 ευρώ μέχρι το ποσό των 1.500 ευρώ, καθώς και ποσό επιστρεφόμενης προκαταβολής, ανεξαρτήτως ύψους αυτής.
Η Γ.Γ.Π.Σ. με την ενημέρωση από τις Τράπεζες για την πίστωση των έντοκων λογαριασμών ή για τη μεταφορά των ποσών στους άτοκους μεταβατικούς λογαριασμούς με βάση τον Α.Φ.Μ. εκδίδει και αποστέλλει στους δικαιούχους, μαζί με το εκκαθαριστικό σημείωμα, ενσωματωμένη ειδοποίηση επιστροφής φόρου εισοδήματος.
Η ειδοποίηση αυτή θα έχει τα στοιχεία:
- Το ονοματεπώνυμο του δικαιούχου.
- Τη διεύθυνση της κατοικίας του.
- Το επιστρεφόμενο ποσό.
- Τον Α.Φ.Μ.
- Τον αριθμό του λογαριασμού για όσους η επιστροφή θα γίνει μέσω έντοκου λογαριασμού.
- Την ημερομηνία μετά από την οποία μπορούν να κάνουν ανάληψη ή να εισπράξουν το επιστρεφόμενο ποσό
- Την Τράπεζα που μπορούν να κάνουν την ανάληψη ή την είσπραξη.
Ο τραπεζικός λογαριασμός που θα δηλώνεται από το φορολογούμενο στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης θα πιστώνεται μόνο μία φορά.

Β΄ Κατηγορία
Περιλαμβάνονται οι δικαιούχοι που το επιστρεφόμενο ποσό συμπεριλαμβάνει φόρο εισοδήματος που παρακρατήθηκε στην πηγή και Ο.Γ.Α. φόρου που είναι άνω των 1.500 ευρώ.
Οι δικαιούχοι αυτοί θα συμπεριλαμβάνονται σε κατάσταση επιστροφών για επεξεργασία και η επιστροφή θα πραγματοποιείται μέσω των Τραπεζών μετά από σχετικό έλεγχο που θα διενεργούν οι Δ.Ο.Υ.
Στους δικαιούχους αυτούς αμέσ
Keywords
Τυχαία Θέματα