Πόσο μπορεί να στοιχίσει ένα πτυχίο στην ελληνική οικογένεια

Tweet Κατηγορία: ΆρθραΑρθρογράφος: Ιωάννης Λαμπρόπουλος

 

Γράφει ο ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Μεταπτυχιακός Φοιτητής στην Διοίκηση Επιχειρήσεων

«ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΟΙΧΙΣΕΙ ΕΝΑ ΠΤΥΧΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ»

Σε συνέχεια παλαιότερης έρευνας που είχα πραγματοποιήσει σχετικά με το κόστος ενός πτυχίου και πόσο αυτό μπορεί να στοιχίσει στην ελληνική Οικογένεια – Οικονομία στηρίχτηκα και πραγματοποίησα την δεύτερη αυτή έρευνα στην περιφέρεια
της Θεσσαλίας. Η πρώτη έρευνα είχε πραγματοποιηθεί στην Δυτική Ελλάδα.
Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους τους φοιτητές οι οποίοι ξόδεψαν λίγο από τον χρόνο τους προκειμένου να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο και να καταστήσουν έτσι δυνατή την υλοποίηση της παρούσας έρευνας.
Η εκτίμηση του κόστους των Ελλήνων φοιτητών βασίστηκε σε πολύπλοκους υπολογισμούς πάνω σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα φοιτητών σε Α.Ε.Ι. – Α.Τ.Ε.Ι. της Θεσσαλίας. Στην έρευνα συμμετείχαν φοιτητές που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπιστία της εν λόγω μελέτης.
Η έρευνα διεξήχθει από τον Αύγουστο του 2011 έως τον Νοέμβριο του 2011. Για την διεξαγωγή της χρησιμοποιήθηκε ένα ερωτηματολόγιο αποτελούμενο από 15 ερωτήσεις, το οποίο απευθυνόταν σε φοιτητές. Το ερωτηματολόγιο δόθηκε σε άτομα που βρίσκονται στα τελευταία εξάμηνα των σπουδών τους ή έχουν ολοκληρώσει τη φοίτησή τους, έτσι ώστε τα ποσά που δίνονται να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων δεν απαιτούσε από τους φοιτητές την παράθεση των προσωπικών τους στοιχείων για να τηρηθεί έτσι η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Με βάση τα δεδομένα της έρευνας αποδεικνύεται πως η σημερινή οικονομία - κοινωνία «απαιτεί» για την διασφάλιση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας των νέων όσο περισσότερα πτυχία και πιστοποιήσεις γίνεται, λόγω της μεγάλης ανεργίας που υπάρχει στην χώρα μας. Με βάση τα τελευταία στοιχεία που παραχώρησε ο ΟΑΕΔ στην δημοσιότητα οι άνεργοι ανέρχονται σε 715.693. Από αυτούς, οι 301.659 είναι άνδρες (ποσοστό 42,15%) και οι 414.034 είναι γυναίκες (ποσοστό 57,85%).
Το ερώτημα όμως είναι, πόσο μπορεί να αντεπεξέλθει μια οικογένεια στις καθημερινές ανάγκες για επιβίωση όταν, όπως φαίνεται από την έρευνα, προσφέρει το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος της στο φοιτητή που συντηρεί προκειμένου να έχει ένα επιπλέον εφόδιο για την επαγγελματική του σταδιοδρομία;
Όλοι ζούμε καθημερινά την κρίση που μαστίζει την Ελλάδα και βλέπουμε πως είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθουμε οικονομικά στις βασικές μας ανάγκες όταν στην οικογένεια πλέον έχουν μειωθεί πάρα πολύ τα εισοδήματα.
Αναλύοντας λοιπόν τα ερωτηματολόγια προκύπτει ότι, κατά μέσο όρο, το κόστος ενός πτυχίου σύμφωνα με τα πραγματικά χρόνια φοίτησης του κάθε σπουδαστή να ανέρχεται περίπου στα 40.000,00 ευρώ, με ελάχιστο κόστος πτυχίου 4.000,00 ευρώ και μέγιστο κόστος πτυχίου 65.000,00 ευρώ. (Τα ποσά αυτής της παραγράφου έχουν υπολογιστεί με μια απόκλιση της τάξεως του 2,5%.)
Όπως πρ
Keywords
Τυχαία Θέματα