Εμπλοκή: Η σκληρή στάση της ΔΗΜΑΡ, "τίναξε" τη συνάντηση των τριών στον αέρα

22:58 20/6/2013 - Πηγή: E-Typos
Ανανέωση 23.45

Το ΠΑΣΟΚ παραμένει στην κυβέρνηση, διεμήνυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνοντας ότι θέλουμε να συνεχίσει να λειτουργεί ως τρικομματική.

Ανανέωση 23.00

Δεν βρέθηκε κοινός τόπος δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς για την ΕΡΤ, μετά το τέλος της τρίτης κατά σειρά σύσκεψής τους, επιμένοντας ότι η πρόταση της ΔΗΜΑΡ να τεθεί εκ νέου σε κίνηση η ΕΡΤ με παρόντες τους εργαζόμενους και να γίνει η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός της με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα είναι ο κοινός τόπος των τριών.

«Για μας δεν είναι τυπικό ζήτημα, αλλά αφορά στην ουσία. Το "μαύρο" είναι συγκεκριμένη επιλογή όπως και η βίαιη διακοπή των συχνοτήτων», ανέφερε στις δηλώσεις του και υπογράμμισε πως για τη ΔΗΜΑΡ «είναι πρόβλημα Δημοκρατίας».

Ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι δεν έχει ευθύνη για την αδυναμία συμφωνίας και πρόσθεσε ότι είναι απαράδεκτο ότι παρά την απόφαση του ΣτΕ να ενεργοποιηθούν οι συχνότητες , το «μαύρο» παραμένει. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι η πρόταση που κατέθεσε ο ίδιος θα έπρεπε να γίνει δεκτή από τον κ. Σαμαρά, γεγονός που δεν θα έβλαπτε την ουσία του ζητήματος , δηλαδή, όπως είπε, να εξορθολογισθεί και να αναδιοργανωθεί ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας.

Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ακόμη ότι η ΔΗΜΑΡ δεν εγκαταλείπει να παραμείνει ο μεταρρυθμιστικός πόλος και να βρεθούν λύσεις διεξόδου της χώρας από την κρίση εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου. «Ναι σε αναδιάρθωση και εξορθολογισμό κι όχι σε προσβλητικές ενέργειες , όπως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση παρότι γνωρίζει τη θέση της ΔΗΜΑΡ και μάλιστα ερήμην τεσσάρων υπουργών που προέρχονταν από τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αμέσως μετά είχε σύντομη σύσκεψη με τα ηγετικά στελέχη και την Κ.Ο του κόμματος όπου ενημέρωσε για τις συζητήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου και αποφασίστηκε να γίνει νέα συνεδρίαση αύριο το πρωί στις 10 .

Ανανέωση 22. 45

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις φαίνεται πως προκαλεί η αποψινή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, με θέμα τις εξελίξεις στην ΕΡΤ.

Μετά από 45 λεπτά συζητήσεων τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο Φώτης Κουβέλης αποχώρησαν και κατευθύνθηκαν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αντίστοιχα, όπου είχαν συγκαλέσει συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κάλεσε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας.

Ανανέωση 22.20

Τερματίστηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, η τρίτη κατά σειρά, για το θέμα της ΕΡΤ και τη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος.

Την άμεση συνεδρίαση της ΚΟ με τη συμμετοχή του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, έχει συγκαλέσει, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, ο Ευαγγ. Βενιζέλος.

Ανανέωση 20.00

Δημόσια ραδιοτηλεόραση με επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων της ΕΡΤ, μέχρις ότου διαμορφωθεί ο νέος φορέας που θα προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο, είναι η κατεύθυνση με την οποία προσέρχεται ο Φώτης Κουβέλης στη νέα συνάντηση των τριών αρχηγών στο Μέγαρο Μάξιμου.

Αυτό προέκυψε από τη δίωρη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ στα γραφεία του κόμματος στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε συζήτηση για όλα τα θέματα που έχουν τεθεί στ τραπέζι της διαπραγμάτευσης των τριών αρχηγών.



Νωρίτερα

Νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, η τρίτη κατά σειρά, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη, στις 20.30, στο Μέγαρο Μαξίμου
. Υπήρξε μια σύνθετη, πολύωρη συζήτηση που θα ολοκληρωθεί αύριο, δήλωσε μετά τη σύσκεψη της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδικογλου, συμπληρώνοντας πως «ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν πώς θα λειτουργεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση, με σεβασμό στις αποφάσεις του ΣτΕ».

Ανανέωση 21.29

Ολοκληρώθηκε μετά από τρεισήμισι ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου, η συνάντηση των κκ Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη για το θέμα της ΕΡΤ και τη λειτουργία της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, η συνάντηση θα επαναληφθεί αύριο Πέμπτη στις 8:30 μμ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τριών αρχηγών προσήλθε και συμμετείχε, και ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας ο οποίος αναμένεται σε λίγο να προβεί σε δηλώσεις.

Συμφωνία που θα διασφαλίζει την άμεση συμμόρφωση στην απόφαση του ΣτΕ και την άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης σε όλες τις συχνότητές της και ταυτόχρονα θα δίνει νέα ώθηση στην κυβέρνηση με μια επικαιροποιημένη προγραμματική συμφωνία και με κανόνες λειτουργίας που θα τηρούνται, ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, να υπάρξει στην αυριανή, τρίτη σύσκεψη των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε, θα παρουσιάσει λεπτομερέστερα «τη φάση στην οποία βρισκόμαστε» σε αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή και των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, στις 17:00, ώστε να επανέλθει στην αυριανή σύσκεψη των τριών αρχηγών «έχοντας ακούσει και τη θέση της ΚΟ».

Ειδικότερα, στη δήλωση που έκανε μετά την αποψινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι διεξήχθη μια «πολύωρη και πολύ δύσκολη» συζήτηση μεταξύ των τριών αρχηγών. Μια συζήτηση που, όπως τόνισε, «εκ των πραγμάτων θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί σε κάθε περίπτωση αύριο το βράδυ στις 20:30».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι σε αυτή τη συζήτηση «κρίνονται πολλά κρίσιμα θέματα ταυτόχρονα» και σε αυτό το σημείο διαβεβαίωσε «κάθε Έλληνα και Ελληνίδα ότι η στάση μας διαπνέεται από πολύ ισχυρό αίσθημα εθνικής, θεσμικής και κοινωνικής ευθύνης», για να προσθέσει πως «ότι έχω πει δημόσια, αυτά λέω και κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε, αξιόπιστα, ζητήματα σεβασμού της δημοκρατικής τάξης, της δικαιοσύνης και της νομιμότητας, να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που αφορούν ένα θεσμό πολύ μεγάλης σημασίας, που είναι η δημόσια ραδιοτηλεόραση, η αποκατάσταση της λειτουργίας της».

Υπογράμμισε δε ότι «βεβαίως η συζήτησή μας αφορά στην επαναθεμελίωση με δίκαιο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο της ίδιας της ύπαρξης της κυβέρνησης».

«Ξέρουμε ότι στη μεγάλη του πλειοψηφία ο λαός δεν θέλει εκλογές, θέλει σταθερότητα, θέλει να έχει μια κυβέρνηση όχι απλώς εθνικής ανάγκης αλλά γνήσια τρικομματικής συνεργασίας, που αφουγκράζεται τις αγωνίες και τις προτεραιότητες της κοινωνίας, της αγοράς, των ανέργων, των επιχειρήσεων, μια κυβέρνηση που λειτουργεί με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και με προοδευτικό πρόσημο σε ό,τι μας αφορά», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρξει συμφωνία που θα διασφαλίζει την άμεση συμμόρφωση στην απόφαση του ΣτΕ και την άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης σε όλες τις συχνότητές της και ταυτόχρονα θα δίνει νέα ώθηση στην κυβέρνηση με μια επικαιροποιημένη προγραμματική συμφωνία και με κανόνες λειτουργίας που θα τηρούνται, γιατί αυτό επιβάλλει η δημοκρατική τάξη και η εθνική ανάγκη».

«Κατέβαλα κάθε προσπάθεια για να βρεθεί λύση, να λειτουργήσει η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση με όλες της τις συχνότητες και κανονικό πρόγραμμα», ανέφερε ο Φώτης Κουβέλης σε δηλώσεις του από τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι (η σύσκεψη) θα συνεχιστεί την Πέμπτη το βράδυ στις 8.30.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μίλησε για επίπονη διαδικασία και επιμονή του κόμματός του να εξασφαλιστεί η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και δεν αφορά μόνο τη δημόσια ραδιοτηλεόραση αλλά και για να λειτουργεί, όπως είπε, «ως τρικομματική κυβέρνηση που στηρίζεται από τα τρία κόμματα τα οποία αναζητούν τον κοινό πολιτικό τόπο».
Έδωσε σαφείς διαβεβαιώσεις ότι η ΔΗΜΑΡ θα συνεχίσει να κινείται με υπευθυνότητα, καθώς προέχει το συμφέρον του τόπου και του λαού, ώστε να οδεύσει η χώρα στην έξοδο από την κρίση. «Η υπευθυνότητα της ΔΗΜΑΡ θα είναι διαρκής για να βγούμε έξω από τα αδιέξοδα της χώρας».
Ο κ. Κουβέλης ανακοίνωσε ακόμα ότι πριν τη νέα, αυριανή, συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου θα συνεδριάσουν μαζί η Κ.Ο και η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος.

Ανανέωση 17.00

Συνάντηση με εκπροσώπους του Διασωματειακού των Ενώσεων και Σωματείων στον χώρο του Τύπου είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στα γραφεία του Κινήματος, στην Ιπποκράτους.

Σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει το θεσμό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ανέφερε ότι δεν έχει έρθει καμία πρόταση «στο τραπέζι» και πως δεν ισχύει ό, τι γράφεται και ό, τι λέγεται. Σημείωσε δε ότι αναμένει «σοβαρές προτάσεις» για το ζήτημα της ΕΡΤ κατά τη σημερινή σύσκεψη των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, κάτι που, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είπε και στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν αργά χτες το βράδυ.

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε, κατά τις ίδιες πηγές, ότι οι απόψεις και οι θέσεις του Κινήματος για το ζήτημα της ΕΡΤ είναι γνωστές και σταθερές, ότι το ΠΑΣΟΚ συμπλέει σε αυτό το ζήτημα με τη ΔΗΜΑΡ και πως, αντίθετα, με τη ΝΔ η συνεννόηση είναι «δύσκολη».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος ενημερώθηκε για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τρίμης (ο οποίος συμμετείχε -μεταξύ άλλων- στη συνάντηση) με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στον οποίο εξέφρασε τη θέση ότι είναι «αντισυνταγματική» η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο της ΕΡΤ. Ακόμη, οι εκπρόσωποι του διασωματειακού ενημέρωσαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη μήνυση που κατέθεσαν σωματεία του Τύπου για τη μη επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Οι εκπρόσωποι του Διασωματειακού, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές της Ιπποκράτους, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη στάση που τηρεί το ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα της ΕΡΤ και για τους χειρισμούς που έχει κάνει έως τώρα ο κ. Βενιζέλος.



Νωρίτερα σήμερα

Με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζει η κυβέρνηση το σχέδιο για τη μεταβατική δημόσια τηλεόραση σύμφωνα και με την προσωρινή διαταγή του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει να παρουσιάσει το σχέδιο στην νέα σύσκεψη που θα έχει με τους δύο άλλους πολιτικούς αρχηγούς την Τετάρτη το απόγευμα.

Το νέο σχήμα θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών και θα δημιουργηθεί προς τούτο αρμόδια διεύθυνση. Θα λειτουργεί με προσωρινή διοικούσα επιτροπή στην οποία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αν επιθυμούν, θα τοποθετήσουν δικά τους στελέχη όπως δεσμεύτηκε χθες ο πρωθυπουργός στους κυβερνητικούς εταίρους.

Σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών έγινε σύσκεψη συνεργατών των συναρμοδίων υπουργών κ.κ. Γιάννη Στουρνάρα και Σίμου Κεδίκογλου με την την συμβολή και του γενικού γραμματέα Μεταφορών κ. Μενέλαου Δασκαλάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να λειτουργήσει η μεταβατική δημόσια τηλεόραση, θα γίνουν προσλήψεις με συμβάσεις έργου δίμηνης διάρκειας. Υπολογίζεται ότι περί τα 30 άτομα θα βγάζουν στοιχειώδες πρόγραμμα προκειμένου να φύγει το μαύρο από τους δέκτες το οποίο θα περιλαμβάνει και τρία δελτία ειδήσεων. Όλα τα κανάλια βέβαια θα προβάλλουν το ίδιο πρόγραμμα.

Το Μέγαρο Μαξίμου λέει ότι αν θέλουν οι δύο εταίροι μπορεί να οριστεί από τώρα ο αρμόδιος υφυπουργός -που μπορεί να προέρχεται από ένα από τα δύο κόμματα- που θα εποπτεύσει τόσο το μεταβατικό σχήμα όσο και τη ΝΕΡΙΤ.

Με τον τρόπο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι ξεπερνιέται το πρόβλημα με το μαύρο στις οθόνες, διασώζεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έκλεισε την ΕΡΤ και εφαρμόζεται και η προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΣτΕ που ζητά την άμεση εκπομπή από τις συχνότητες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Keywords
δημαρ, φώτης κουβέλης, για μας, ΠΑΣΟΚ, βενιζελος, ΕΡΤ, συγκεκριμένο, σαμαρας, νέα, συμμετοχή, αθηνα, στουρναρας, εκλογες, λύση, νεα δημοκρατια, ΕΣΗΕΑ, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, σταση εργασιας, ομαδα διας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, υπουργειο δικαιοσυνης, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, σχεδιο αθηνα, φώτης κουβέλης, κομματα, κουβελης, το θεμα, αυριανη, εθνικη, θεμα, οθονες, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, τηλεοραση, υπουργειο οικονομικων, ωθηση, αδυναμια, βραδυ, γεγονος, γινει, γραφεια, διευθυνση, δηλωση, δηλωσεις, εγινε, ειπε, επικοινωνια, επρεπε, ερημην, ευθυνη, ζητα, ιδιο, ισχυει, υφυπουργος, κυβερνηση, κινηση, λειτουργια, λύση, μαυρο, μαξιμου, μηνυση, παντα, ουσια, πεμπτη, προσληψεις, πρωι, συγκεκριμένο, συζητηση, σειρα, συμμετοχή, συχνοτητες, σχεδιο, τρια, τριτη, ωρες, δημητρης, χωρα, υπουργειο, πηγες, πληροφοριες, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα