Ιράκ: Μπαράζ επιθέσεων με 70 θύματα

18:41 13/6/2012 - Πηγή: E-Typos
Στους 70 έφτασε ο απολογισμός των νεκρών από τις συντονισμένες βομβιστικές και ένοπλες επιθέσεις στο Ιράκ σήμερα, στη διάρκεια μιας θρησκευτικής γιορτής στη Βαγδάτη, στόχος των οποίων ήταν σιίτες μουσουλμάνοι προσκυνητές καθώς και άνδρες της αστυνομίας.
Τις επιθέσεις φέρονται ότι διέπραξαν σουνίτες αντάρτες, οι οποίοι συχνά βάζουν στο στόχαστρο σιίτες με σκοπό να αναζωπυρώσουν τη βία, η οποία την περίοδο 2006-2007 είχε στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Οι επιθέσεις αυτές εγείρουν φόβους, με δεδομένη και την κρίση στην κυβέρνηση σουνιτών, σιιτών και
κουρδικών κομμάτων, ότι η εύθραυστη πολιτική ισορροπία κινδυνεύει να διαρραγεί και η χώρα να ολισθήσει ξανά σε αιματοχυσία και τις διαθρησκευτικές ταραχές εκείνης της περιόδου.
Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν τέσσερις βόμβες εξερράγησαν σε σημείο όπου είχαν συγκεντρωθεί προσκυνητές στη Βαγδάτη για να τιμήσουν την επέτειο του θανάτου του σιίτη ιμάμη Μούσα αλ-Καντίμ, ενός δισέγγονου του προφήτη Μωάμεθ.
Σε άλλη επίθεση στη Χίλα του νότιου Ιράκ, δύο βομβιστικοί μηχανισμοί, εκ των οποίων ένας ήταν τοποθετημένος σε αυτοκίνητο που οδηγούσε καμικάζι, εξερράγησαν έξω από εστιατόρια όπου σύχναζαν αστυνομικοί, σκοτώνοντας 22 ανθρώπους.
Συνολικά περισσότερες από 21 βόμβες εξερράγησαν την Τετάρτη στη Βαγδάτη καθώς και σε άλλες πόλεις του νότιου Ιράκ, οι οποίες κατά κύριο λόγο αποτελούν περιοχές σιιτών και έχουν επανειλημμένα γίνει στόχος από σουνίτες Ισλαμιστές αντάρτες.
Ο σιίτης πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μάλικι αντιμετωπίζει προσπάθειες από σουνίτες, κούρδους και άλλους αντιπάλους του να διοργανώσουν ψήφο δυσπιστίας εναντίον του στη βουλή, ενώ πολλοί επικριτές του τον κατηγορούν ότι αθέτησε τις υποσχέσεις του για τον καταμερισμό των κυβερνητικών θέσεων.
Το Κουρδιστάν, ο ημιαυτόνομος θύλακας που διαθέτει ήδη κυβέρνηση και ένοπλες δυνάμεις, αλλά εξαρτάται από τα έσοδα του Ιράκ, έχει διακόψει τις εξαγωγές αργού και έχει απειλήσει να αποσχιστεί πλήρως από την κεντρική εξουσία με αφορμή την αυταρχική διακυβέρνηση του αλ Μάλικι.
Keywords
Τυχαία Θέματα