Βουλή-Ολομέλεια-Γ. Στουρνάρας: Όχι σε νέα οριζόντια μέτρα

«Στο δημοσιονομικό τομέα, έχουμε καλύψει ήδη το 80% της απαιτούμενης προσπάθειας στον ορίζοντα 2009-2016. Η ολοκλήρωση του υπόλοιπου 20% της προσαρμογής, δεν θα προέλθει από οριζόντια μέτρα, αλλά από την ανάπτυξη της οικονομίας, τη φορολογική συμμόρφωση, τις στοχευμένες περικοπές δαπανών, την αναδιάρθρωση και εξυγίανση οργανισμών, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την άρση των ποικίλων εμποδίων στην λειτουργία ανταγωνισμού», ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Παράλληλα,
ο κος Στουρνάρας ευαγγελίστηκε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, για την επιτυχία του οποίου «θα πρέπει ο καθένας να συμβάλλει ανάλογα από τις δυνατότητές του - και δεν υπάρχει πιο δίκαιος φόρος από αυτόν της ακίνητης περιουσίας».

Ο υπουργός Οικονομικών ευχήθηκε να δώσει απόψε η Βουλή την έγκρισή της για την ολοκλήρωση του οικονομικού κυβερνητικού προγράμματος, το οποίο όπως τόνισε, έχει σημειώσει εντυπωσιακές επιτυχίες που αναγνωρίζονται πανταχόθεν. Τέτοιες είναι, η «τεράστια προσαρμογή στο πρωτογενές έλλειμμα και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών», ο αρνητικός πληθωρισμός που είναι ο χαμηλότερος στην ευρωζώνη, η «ιστορικά πρωτοφανής» βελτίωση του πρωτογενούς αποτελέσματος του κράτους κατά 20 δισ. ευρώ (10% του ΑΕΠ) από το 2009 μέχρι σήμερα, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κατά 20% από το 2009 μέχρι σήμερα.

«Οι προβλέψεις μας δεν στοχεύουν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση αλλά να αποτυπώσουν ρεαλιστικά την πραγματικότητα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. «Το αναγνωρίζουν οι χρηματαγορές - τα spreads του δεκαετούς ομολόγου παρουσιάζουν πτώση κάτω από τις 650 μονάδες από 3000 που ήταν όταν αναλάβαμε. Χαίρομαι ιδιαίτερα που μετά από τόσες μεγαλοστομίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισε να υιοθετήσει σχέδιο παραμονής και όχι σχέδιο εθελούσιας εξόδου απ' την ευρωζώνη - αλλά άλλες συνιστώσες του κόμματός του περί άλλα τυρβάζουν...» παρατήρησε. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κος Στουρνάρας υπεραμύνθηκε του «φιλόδοξου» προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση, τονίζοντας πως έχει αποφέρει 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2 δισ. έχουν ήδη εισπραχθεί.

«Κάποιοι το ονομάζουν ξεπούλημα, χωρίς όμως τεκμηρίωση. Ευαγγελίζονται την ακύρωση του προγράμματος που είναι η βασική πηγή ξένων επενδύσεων - και απειλούν τους επενδυτές. Αυτά δεν είναι συνεπή με την παραμονή στην ευρωζώνη» παρατήρησε ο κος Στουρνάρας.

Πέραν των ιδιωτικοποιήσεων, βασική πηγή εσόδων είναι το νέο φορολογικό σύστημα, με το οποίο το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή: Με το πρόγραμμα ΕΛΕΓΞΙΣ, το νέο φορολογικό κώδικα, την ηλεκτρονική συναλλαγή των πολιτών με την Εφορία, «έχουμε πλέον τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα τη φοροδιαφυγή, με εκτεταμένους ελέγχους. Όσοι βρίσκονταν στο απυρόβλητο, έχουν αρχίσει να ελέγχονται και δεν θα σταματήσουμε εάν δεν ελεγχθούν όλοι» υπογράμμισε ο κος Στουρνάρας. «Η εικόνα των φορολογικών εσόδων έχει ανατραπεί πλήρως. Τα έσοδα στο δεκάμηνο, υπερβαίνουν τον στόχο κατά 400 εκ. ευρώ».

«Σήμερα χρειαζόμαστε νέο αναπτυξιακό πρότυπο με έμφαση στις επενδύσεις. Σύντομα θα παρουσιαστούν οι άξονες και οι βασικοί κλάδοι στους τομείς που θα στηριχθεί το πρότυπο αυτό. Χρειαζόμαστε μικρότερο και αποτελεσματικό κράτος, και κοινωνικό κράτος με στόχευση σε εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Keywords
Τυχαία Θέματα