Με ποιο τραγούδι των Jethro Tull μοιάζει το «Hotel California» των Eagles

19:22 15/12/2022 - Πηγή: Enikos

Με εκατομμύρια τραγούδια που έχουν γραφτεί και ηχογραφηθεί κατά τη διάρκεια των οκτώ τουλάχιστον τελευταίων δεκαετιών, δεν είναι δύσκολο για τους μουσικούς να συνθέσουν ασυνείδητα ένα τραγούδι παρόμοιο με άλλο κομμάτι που έχουν ήδη κυκλοφορήσει στο παρελθόν.

Του Ιωσήφ Αβράμογλου

Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή του «We Used To Know», που κυκλοφόρησε από τους Jethro Tull στο άλμπουμ τους «Stand Up» το 1969 και της τεράστιας επιτυχίας των Eagles «Hotel California» που βγήκε στο ομώνυμο

άλμπουμ τους το 1976.

Ο θρυλικός frontman των Jethro Tull, Ian Anderson, μίλησε για πρώτη φορά σε μια συνέντευξη για την ομοιότητα μεταξύ των δύο τραγουδιών και τη γνώμη του για την επιτυχία των Eagles, το 2010.

«Πολλοί άνθρωποι μου είχαν αναφέρει τη φαινομενική ομοιότητα μεταξύ του δικού μας “We Used To Know” με το “Hotel California” των Eagles, που κυκλοφόρησε αργότερα. Δεν είχα κάνει καμία σύγκριση για πολλά χρόνια μετά την κυκλοφορία του “Hotel California”. Οι Eagles ήταν σχεδόν ένα συγκρότημα country. Ήταν αρκετά ευχάριστοι, χαρούμενοι, funky-country μπάντα. Eίναι πολύ πιθανό οι Eagles να συλλάβανε κάτι από τη μουσική μας υποσυνείδητα. Συμβαίνει αυτό. Δεν είναι μια σκόπιμη πράξη αντιγραφής. Υπάρχουν σίγουρα κάποιες ομοιότητες στα δύο κομμάτια» ανέφερε.

Και ο Ian Anderson συνέχισε: «Θα έλεγα ότι είμαι κολακευμένος από το γεγονός ότι ένα πολύ καλύτερο τραγούδι γράφτηκε από το δικό μου τραγούδι και από ένα συγκρότημα που έχει γίνει ένα από τα πιο σπουδαία της αμερικανικής μουσικής σκηνής. Το “Hotel California” είναι μια υπέροχη μελωδία. Πολύ καλύτερη δουλειά από ότι είχα κάνει εγώ. Αν όντως πήραν εκείνη την συγχορδία… τότε το έκαναν καλά. Καλό κομμάτι. Δεν είμαι καθόλου στεναχωρημένος γι’ αυτό».

«Μπορεί και εγώ να αντέγραψα την συγχορδία από τραγούδι άλλου. Είμαι σίγουρος ότι το έχω κάνει σε αρκετές περιπτώσεις στη ζωή μου. Είναι πολύ εύκολο να γίνει και μάλιστα υποσυνείδητα. Υπάρχουν μόνο 12 νότες στη μουσική κλίμακα. Αν συνεχίσεις να χτυπάς το πιάνο αρκετά, όπως λένε, θα γράψεις την «Ενάτη Συμφωνία» του Μπετόβεν, αν κολλήσεις αρκετά τότε μπορεί να γράψεις το “Hotel California” (γέλια)» συμπλήρωσε.

Παράλληλα ο πρώην κιθαρίστας των Eagles, Don Felder, που ήταν αυτός που έγραψε την μουσική για το «Hotel California», είχε πει στο Guitar World το 2013, ότι του ήρθε η ιδέα του τραγουδιού καθώς βρισκόταν σε ένα παραθαλάσσιο σπίτι στο Malibu Beach. «Θυμάμαι ότι καθόμουν στο σαλόνι μια εντυπωσιακή μέρα του Ιουλίου με τις πόρτες ορθάνοιχτες. Και φορούσα μαγιό. Kαθόμουν στον καναπέ βρεγμένος, σκεπτόμενος ότι ο κόσμος είναι ένα υπέροχο μέρος για να βρίσκεσαι. Είχα εκείνη τη φράση για την κιθάρα των 12 χορδών και απλώς άρχισα να παίζω. Οι συγχορδίες του “Hotel California” απλώς ξεχύθηκαν».

Ας σημειωθεί ότι οι Eagles με τους Jethro Tull είχαν κάνει κοινή περιοδεία στην Αμερική, στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Αλλά ο Don Felder δεν είχε ακόμα ενταχθεί στις τάξεις του συγκροτήματος. Μπήκε το 1974.

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, για τρεις ώρες, από τις 10 μ.μ. μέχρι την 1 π.μ., ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “Round Midnight, όπως έλεγε και η Ella Fitzgerald”, με πολλή και καλή μουσική). Twitter:@IosifAvramoglou Facebook.com/avramoglou Instagram:mus1cguru

Keywords
Τυχαία Θέματα