Έφυγε από τη ζωή η Ζωρζ Σαρρή, που ύμνησε την παιδική αθωότητα

21:00 9/6/2012 - Πηγή: Aixmi

Έκλεισε τα μάτια της για πάντα μία από τις πιο αγαπημένες συγγραφείς παιδικών μυθιστορημάτων και διακεκριμένη ηθοποιός, η Ζωρζ Σαρρή.
Είχε γεννηθεί το 1925 στην Αθήνα από Μικρασιάτη πατέρα και Γαλλίδα μητέρα. Η αγάπη της για το θέατρο ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία και δάσκαλό της είχε τον Βασίλη Ρώτα.
Απόφοιτη της Δραματικής Σχολής του Ροντήρη, το ’47 έφυγε στο Παρίσι, όπου και συνέχισε τις σπουδές της. Μετά

από 15 χρόνια επέστρεψε στην Ελλάδα και ξεκίνησε εμφανίσεις στο θέατρο και τον κινηματογράφο μέχρι και το 1967.

Η στροφή της στην συγγραφή βιβλίων, άρχισε όταν έμεινε άνεργη, με την κήρυξη της χούντας.
Πρωτοεμφανίστηκε ως συγγραφέας το 1969 με το «Θησαυρό της Βαγίας», που έγινε μεγάλη επιτυχία και αργότερα μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση. Συνέχισε γράφοντας πολλά βιβλία, κυρίως για μικρά παιδιά και νέους, όπως επίσης και θεατρικά έργα.
Ανάμεσά τους «Το ψέμα», «Όταν ο ήλιος», «Οι νικητές», «Σοφία» και το «Τελευταίο σκαλοπάτι» που εκδόθηκε το 2009.

Η ενασχόλησή της με την παιδική λογοτεχνία είναι εξίσου αξιοσημείωτη. «Γαϊτανάκι», «Ο Φρίκος ο Κοντορεβυθούλης μου», «Ο Αρλεκίνος», «Η πολυλογού», είναι μερικοί τίτλοι.
Το 1994 βραβεύτηκε με το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το μυθιστόρημα «Νινέτ». Το 1995 και το 1999 βραβεύτηκε από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ενώ το 1988 προτάθηκε για το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Πέραν όμως της συγγραφής, η Ζωρς Σαρρή είχε πάρει βραβείο Β γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το 1960, ως ηθοποιός.

Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη 12 Ιουνίου στην Αθήνα από το Α’ Νεκροταφείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα