Η Ελλάδα σε selective default -Καμιά επίπτωση απ’ την «επιλεκτική χρεοκοπία»‏

10:30 28/2/2012 - Πηγή: Aixmi

Η Ελλάδα από τη νύχτα μπήκε σε καθεστώς selective default, επιλεκτικής χρεοκοπίας δηλαδή, γεγονός αναμενόμενο μετά την έναρξη της διαδικασίας για την αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους. Η Standard and Poor’s προχώρησε

στην κίνηση αυτή, η οποία θα διαρκέσει έως την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων (τρεις -τέσσερις εβδομάδες ακόμη).

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για τη ζωή μας;

Απολύτως τίποτα.

Πρόκειται για μιά δυσμενέστερη αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων, που δεν πρόκειται να προκαλέσει καμιά σημαντική παρενέργεια.

Το θέμα είναι κρίσιμο, όπως καταλαβαίνετε, για τις ελληνικές τράπεζες. Τα στοιχεία του προηγούμενου μήμα πιστοποιούν ότι οι ιδιώτες (όλοι εμείς, δηλαδή) έχουμε σηκώσει

Σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της υποβάθμισης εκδόθηκαν και οι ανακοινώσεις του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών αλλά και του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει την κίνηση αναμενόμενη και σημειώνει: «Η κίνηση αυτή είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων και όλες οι επιπτώσεις της έχουν προβλεφθεί, σχεδιαστεί και αντιμετωπιστεί με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup. Η αξιολόγηση αυτή δεν έχει καμία επίπτωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς η όποια επίδρασή της στη ρευστότητα έχει ήδη αντιμετωπιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδας και μετέπειτα από το EFSF.

Η Ελληνική Δημοκρατία θα παραμείνει στην αξιολόγηση «SD» όσο διάστημα θα παραμένει ανοιχτή η προσφορά του PSI. Μετά την ολοκλήρωση του PSI η Ελληνική Δημοκρατία αναμένεται να επαναξιολογηθεί προς τα πάνω».

Στο ίδιο κλίμα κινείται και η ανακοίνωση του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ: «Αυτή η απόφαση και άλλες αντίστοιχες αποφάσεις είχαν προβλεφθεί και ληφθεί υπ’ όψιν κατά τον σχεδιασμό της επιχείρησης PSI» τονίζει και συμπληρώνει: «Περιμένω ισχυρή συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην επιχείρηση PSI και σημειώνω την πρόθεση του S&P να αναβαθμίσει την αξιολόγηση μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων».

Keywords
Τυχαία Θέματα