Η επικίνδυνη δύναμη και η «ψευτοελευθερία» του Twitter

11:55 5/8/2012 - Πηγή: Aixmi

Δεν έχουν περάσει δέκα ημέρες από το συμβάν που δίχασε χιλιάδες πολιτών και αφορά στο μοιραίο, για τη συμμετοχή της στους εν εξελίξει Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, tweet της Βούλας Παπαχρήστου περί «σπιτικού φαγητού» για τα κουνούπια του Νείλου

και οι περιπτώσεις «δημόσιων ξεμπροστιασμάτων» απόψεων δίνουν και παίρνουν…

Μέσα σε αυτές τις δέκα μέρες, τρία μόνο ενδεικτικά εκ των κρουσμάτων ηχηρών συνεπειών από ένα -αρχικά- φαινομενικά προσωπικό «τιτίβισμα» ήταν:

- Η αποπομπή από τους αγώνες του ελβετού ποδοσφαιριστή Μικέλ Μοργκανέλα, μετά τον αγώνα της χώρας του με τη Νότιο Κορέα και το tweet του: «Θέλω να δείρω όλους τους Νοτιοκορεάτες. Είναι διανοητικά καθυστερημένοι ηλίθιοι».

- Η σύλληψη ενός 17χρονου Βρετανού που σχολίασε στο διάσημο μέσο τις επιδόσεις του αθλητή των καταδύσεων Τομ Ντέιλι, επειδή δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο και ήρθε στην τέταρτη θέση. Ο 17χρονος έγραψε: «Ελπίζω να ξέρεις ότι απογοήτευσες τον πατέρα σου», ενώ σε άλλο tweet εξύβρισε χυδαία τον αθλητή απειλώντας να τον πνίξει στην πισίνα. Πλέον αναμένεται να του απαγγελθούν κατηγορίες για προσβλητική συμπεριφορά.

- H διαγραφή του βουλευτή της ΝΔ Νίκου Νικολόπουλου, από -τον αφηνιασμένο με το θέμα- Αντώνη Σαμαρά, μετά το tweet του πρώτου: «Εμφανές το στρατηγικό αδιέξοδο. H σημασία της επαναδιαπραγμάτευσης  όνειρο ήταν, τη λησμονούμε. Ο λαός ξεπνεομένος τι να περιμένει; Την τροϊκανή επιείκια ή την τιμωρία;»

Σημειώστε ότι στις δύο πρώτες περιπτώσεις (αλλά και σε αυτήν της Παπαχρήστου) οι χρήστες επιχείρησαν να «σβήσουν» τα ίχνη τους, αγνοώντας τις συνέπειες και την δυσχερέστερη θέση στην οποία ήλθαν πράττοντάς το.

Κρατήστε, όμως, κυρίως το παρακάτω προ ημερών περιστατικό:

Το ίδιο το πανίσχυρο μέσο, το Twitter, προχώρησε σε ένα λογοκριτικό ντελίριο, κλείνοντας τον λογαριασμό του δημοσιογράφου Guy Adams, όταν αυτός σχολίασε την κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων από το NBC. Ο Guy Adams παραβίασε τους όρους χρήσης του μέσου δημοσιοποιώντας στο tweet του την διεύθυνση email ενός στελέχους του καναλιού. Ωστόσο, σύμφωνα με τους κανονισμούς της πλατφόρμας, για να κλείσει ένας λογαριασμός, θα πρέπει να γίνει αναφορά και δη από τον κάτοχο των προσωπικών δεδομένων που κοινοποιήθηκαν. Στη συνέχεια, όπως έγινε γνωστό, το NBC ενημερώθηκε απευθείας από τους ιθύνοντες του Twitter, συμβάν που μαρτυρά ότι το Twitter κατέγραφε τα tweets ενός χρήστη του και παρενέβη υπέρ άλλου. Πόσο ελεύθερο, εναλλακτικό και μη καθοδηγούμενο μέσο, είναι τελικά;

Η «τριπλέτα» αποπομπή – σύλληψη – διαγραφή (των παραδειγμάτων) προέκυψε από την άγνοια του αθλητή, του θεατή και του βουλευτή αντίστοιχα, για τη δύναμη του Twitter, χωρίς το ίδιο να ευθύνεται για τις εν λόγω δημοσιεύσεις.

Στον αντίποδα, ταυτόχρονα, και την ώρα που οι χρήστες του μέσου ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο παγκοσμίως (με προεξέχουσες τις ΗΠΑ, Βραζιλία και Ιαπωνία) η ουδετερότητα και η ελευθερία έκφρασης που το χαρακτηρίζουν έως σήμερα βάλλεται, αμφισβητείται και ίσως

Keywords
Τυχαία Θέματα