Ο Κασιδιάρης με φοβίζει, αλλά περισσότερ​ο με φοβίζουν οι υποστηρικτ​ές του

14:36 8/6/2012 - Πηγή: Aixmi

Είναι, πράγματι, πρωτοφανές ένας εκπρόσωπος κοινοβουλευτικού κόμματος να μπουγελώνει και να χαστουκίζει βουλευτίνες άλλων παρατάξεων. Να βιαιοπραγεί, δηλαδή, απέναντι σε γυναίκες  – γιατί και το φύλο έχει σημασία, αν και μπροστά στο περιστατικό και στην κατάσταση μπορεί να είναι και έλασσον.

Το περιστατικό είναι μεν σοκαριστικό, αλλά δεν ήταν και μη αναμενόμενο για όσους ξέρουν τα πιστεύω και τη δράση των Χρυσαυγιτών.

Αλλά το πλέον σοκαριστικό, θα μου επιτρέψετε να σημειώσω, ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσε. Προφανώς

και καταδικάστηκε από τους περισσότερους. Όχι, όμως, από όλους.
Παραθέτω ενδεικτικά μόνο δύο σχόλια.

– «Μακάρι να ήταν και εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, να τους έδερνε και αυτούς..»

– «Δεν ήταν και τίποτα. Έχω φάει πολλαπλάσια χαστούκια από αυτή τη Δημοκρατία..».

Η πρώτη και εύκολη ανάγνωση είναι ότι οι αντιδράσεις αυτές προέρχονται από πολίτες φίλα προσκείμενους στη «Χρυσή Αυγή». Κατά τη γνώμη μου, όμως, ξεπερνούν το 7% των ανθρώπων που την ψήφισε ή το ποσοστό εκείνων που σκέφτονται να την ξαναψηφίσουν.

Το πρόβλημα δεν δημιουργείται από τον κάθε Κασιδιάρη. Ίσως, ούτε και από το ίδιο το κόμμα του. {Ο φασίστας νοιώθει τόσο ισχυρός πιά, που δεν προσπαθεί καν να κρυφτεί. Πιστεύει ότι όσοι τον ψήφισαν και τον έστειλαν στη Βουλή, το έκαναν επειδή επικροτούν όσα λέει και κάνει}. Και αυτό είναι το δυστύχημα της Δημοκρατίας μας.

Όταν η Ελλάδα γέννησε τη Δημοκρατία οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι μιλούσαν για «πολιτικά ζώα». Όχι, όμως, για πολιτικά κτήνη. Και {πολιτικά κτηνώδης δεν είναι μόνο η βιαιοπραγία απέναντι σε γυναίκες, αλλά και η επικρότηση αυτής της πρακτικής}.

Ο δημόσιος διάλογος έχει, πλέον, εκμαυλιστεί από τοποθετήσεις, παρεμβάσεις και σχολιασμούς τουλάχιστον χυδαίους και ντροπιαστικούς. Η απάντηση, αν διαφωνείς με μία γνώμη ή με μία πολιτική, μπορεί να μετατραπεί είτε σε λεκτική είτε σε φυσική επίθεση. Οι προπηλακισμοί και τα γιαουρτώματα πολιτευτών, δημοσιογράφων, ακόμη και τραγουδιστών είναι πια προφανές ότι δεν συνιστούν μεμονωμένα περιστατικά.

Η επίθεση του Κασιδιάρη εναντίον της Λιάνας Κανέλλη και της Ρένας Δούρου είναι άλλο ένα επεισόδιο της ίδιας πρακτικής. Που απλά σοκάρει παραπάνω υπό το πρίσμα του μεγεθυντικού φακού της τηλεόρασης.

*Η Πέννυ Δαλαμπούρα είναι φοιτήτρια Ιατρικής στο ΑΠΘ.

Keywords
Τυχαία Θέματα