Οι χάρτες Τουρκίας-Λιβύης που «κλέβουν» υφαλοκρηπίδα της Κρήτης

15:19 5/12/2019 - Πηγή: Aixmi

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έφτασε το παράνομο μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης, για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, όχι όμως από τον πρέσβη της Λιβύης, ο οποίος έχει προθεσμία έως αύριο να το κάνει, αλλιώς θα πρέπει να φύγει από την Ελλάδα

Το κείμενο αλλά και οι χάρτες με όλες τις συντεταγμένες δόθηκαν σήμερα στην τουρκική Βουλή

προς έγκριση. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο THA, στον βασικό χάρτη εμφανίζεται με την επισήμανση Α-Β το ακριβές σημείο όπου «συνορεύουν» στη θάλασσα Τουρκία και Λιβύη. Το ίδιο πρακτορείο δημοσιοποίησε έναν πιο επεξηγηματικό χάρτη, στον οποίο περιλαμβάνεται και το σημείο Α-Β (F-E), όπως στον αυθεντικό χάρτη της συμφωνίας.

O αναπληρωτής διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγάταϊ Ερτσίγες, ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής ότι η συμφωνία υπεγράφη με βάση την αρχή της «ίσης κατανομής». Παράλληλα, ανέφερε ότι με την υπογραφή του μνημονίου έχουν καθοριστεί η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών σε μια γραμμή 18,6 θαλάσσιων μιλίων.

«Κάποιες χώρες λένε ότι η συμφωνία είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Ο όρος που θέτει το διεθνές δίκαιο είναι η οριοθέτηση να είναι με ‘ίση κατανομή’. Αυτή η συμφωνία έγινε στο πλαίσιο της ‘ίσης κατανομής’ επειδή αντίθετα με τους ισχυρισμούς των Ε/Κ και της Ελλάδας τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαίωμα για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ», σημείωσε.

The post Οι χάρτες Τουρκίας-Λιβύης που «κλέβουν» υφαλοκρηπίδα της Κρήτης appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα