Πέθανε ο Λευτέρης Βερυβάκης

18:11 6/8/2012 - Πηγή: Aixmi

Ένας πραγματικός αγωνιστής της Δημοκρατίας, παληκάρι στη διάρκεια της δικτατορίας, βουλευτής από το 1977 και επί πολλά χρόνια υπουργός στις κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου, ο Λευτέρης Βερυβάκης, Άφησε την τελευταία του πνοή στα 77 του χρόνια, στο γενέθλιο τόπο του, την Κρήτη.

Βρισκόταν σε διακοπές στο Ρέθυμνο και αισθάνθηκε αδιαθεσία. Αν και του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, μόλις ήρθε το ασθενοφόρο, λίγα λεπτά αργότερα,

έχασε τη μάχη για τη ζωη. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για καρδιακή προσβολή. 

Είχε γεννηθεί στα Χανιά το 1935 και σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στην Αθήνα.
Το 1955, υπήρξε υπεύθυνος σπουδαστών της Νεολαίας Φιλελευθέρων και το 1964 πρόεδρος της Νεολαίας της Ενωσης Κέντρου.

Τον Ιούνιο του 1967 συνελήφθη από τους συνταγματάρχες στην Αθήνα, όπου κρατήθηκε και βασανίστηκε τρεις μήνες στην Ασφάλεια Προαστείων ως στέλεχος της αντιδικτατορικής οργάνωσης «Εθνικό Κίνημα Δημοκρατικής Αντιστάσεως». Στις 21 Αυγούστου του ίδιου έτους καταδικάστηκε σε φυλάκιση 13 ετών (κατά συγχώνευση 9). Κρατήθηκε στις φυλακές Αβέρωφ και Αίγινας περίπου επτά μήνες, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με την αμνηστία του Δεκεμβρίου.

Τον Αύγουστο του 1968 συνελήφθη εκ νέου μετά την απόπειρα κατά του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Ανακρίθηκε στην Ασφάλεια Αθηνών και την ΕΣΑ, όπου κρατήθηκε έως ότου καταδικάστηκε σε ισόβια.

Keywords
Τυχαία Θέματα