Στο σκαμνί ο Τούρκος αρχιστράτηγος

11:20 30/3/2012 - Πηγή: Aixmi

Ο Τούρκος αρχιστράτηγος κάθεται από προχθές στο σκαμνί.
Αν ζούσε ο Κεμάλ Ατατούρκ θα ανατρίχιαζε και στην ιδέα ακόμη!
Αν βρισκόμασταν στο 2002 και όχι στο 2012, θα ανατρίχιαζε και ο μέσος Τούρκος πολίτης!

Τώρα, όμως, όλα είναι αλλιώς. Ο πρώην αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Μπασμπούγ, κάθεται στο εδώλιο κατηγορούμενος για συνωμοσία και απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης. Και, το πλέον σημαντικό: οι Τούρκοι πολίτες σε ποσοστό 70% συμφωνούν με τους κατηγόρους του!

Πέρασε η εποχή που ο στρατός

ήταν το «ιερό δισκοπότηρο» και ουδείς διανοείτο να αμφισβητήσει την αλήθεια του.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να σπάσει στερεότυπα δεκαετιών και να πείσει το λαό ότι η χώρα πρέπει να διοικείται από τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή του και όχι από μυστικά ανακτοβούλια στρατηγών -δικαστών και διπλωματών.
Στέλνοντας στο δικαστήριο ανώτατους αξιωματικούς, για συμμετοχή στην παρακρατική οργάνωση «Εργκένεκον», καταφέρνει συντριπτικό χτύπημα στο Κεμαλικό κράτος και παίρνει
προσωπική ρεβάνς για τον εξευτελισμό που βίωσε όταν οι στρατηγοί τον έκλεισαν στη φυλακή (ενώ ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης).
Και όχι μόνο.
Θυμηθείτε ότι ίδιοι θέλησαν -μέσω του Συνταγματικού Δικαστηρίου- να τον πετάξουν εκτός πολιτικής, ακόμη και τη στιγμή που κυριαρχούσε με την ψήφο του λαού.
Ο Ερντογάν παίρνει ρεβάνς και για το «ψαλίδισμα» του μέντορά του, Ερμπακάν, από το στρατό το 1997.

Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι θα καταφέρει να αλλάξει εκ βάθρων την Τουρκία. Αφού ανόρθωσε την οικονομία της εκσυγχρονίζει τώρα και τις αναχρονιστικές πολιτικές δομές της.
Ο μόνος τρόπος να μη νικήσει τους στρατηγούς ο μεγαλύτερος πολιτικός στην ιστορία της Τουρκίας μετά τον Ατατούρκ, είναι να νικηθεί απ’ τον καρκίνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα