Τέλος στην αυτοκαταστροφικότητα της βίας!

12:56 28/9/2012 - Πηγή: Aixmi

Θα λέγαμε ότι η βία αποτελεί ένα δεδομένο ανθρώπινο στοιχείο. Διάχυτη στο κοινωνικό φάσμα, πανταχού παρούσα, με διαφορετική μορφή κάθε φορά.

Ωστόσο, η βία δεν είναι σαν τη φτώχεια, διότι η φτώχεια έρχεται και φεύγει. Η βία δεν είναι σαν την οικονομία ούτε σαν την ανεργία. Η οικονομία και η ανεργία έχουν σκαμπανεβάσματα. Η βία, όμως, είναι εκεί. Παραμένει και διαβρώνει την κοινωνία, οδηγώντας την στο στάδιο της αποσύνθεσης.

Και ειδικά στις μέρες μας, η βία εισέβαλε με αποκρουστικό τρόπο στη ζωή μας:  Φασιστικές επιθέσεις κάθε μέρα, αυθαιρεσία της συντεχνιακής ιδιοτέλειας εν ονόματι

του «δίκιου του εργάτη», ειδεχθή εγκλήματα, καταστροφή ιδιωτικών περιουσιών και πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, τρομοκρατία, μίσος… και η λίστα εξακολουθεί να είναι διαθέσιμη για νέες εγγραφές είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο.

Όσοι ασκούν βία, οφείλουν να γνωρίζουν, βέβαια, ότι η βία είναι αυτοκαταστροφική. Δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι το πρόβλημα λύνεται, αλλά στην πραγματικότητα θολώνει κι αναζητά διεξόδους καταστροφής. Έτσι, γεννιέται ένα καινούριο πρόβλημα.

Και βία δεν ασκεί μόνο το «παρακράτος», αλλά και το ίδιο το κράτος. Για να θυμίσω και το Μαξ Βέμπερ: Η εξουσία οργανώνει τη δράση της (νομιμότητα) ασκώντας «νομιμοποιημένη βία». Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα άπτεται της καντιανής προβληματικής της σχέσης του νόμου με το άδικο, όπου ο νόμος δεν είναι προφανώς το άδικο, αλλά εκτίθεται συνεχώς στο άδικο λόγω της ισχύος του. Αυτό, όμως, δεν είναι της παρούσης.

Αυτό που είναι απαραίτητο να γίνει από τους αρμόδιους πολιτικούς θεσμούς (κυβερνήσεις, υπουργοί, κόμματα), είναι να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες απαγόρευσης όλων αυτών των ενεργειών. Κι αυτό θα γίνει, ξεκινώντας το ίδιο πολιτικό προσωπικό με την αυτοκάθαρση, ώστε οι κοινωνικές ομάδες να συμπράξουν με το δημοκρατικό κράτος για να επανασυσταθεί ένα δυτικό δημοκρατικό κράτος, η Ελλάδα, που τόσοι πολλοί αγαπάμε ακόμα και αν δεν ανήκουμε στους σεσημασμένους εθναμύντορες.

Τώρα είναι η ώρα! Προτού μπει μορατόριουμ στην ελληνική κοινωνία.

*Ο Γιάννης Μπαξεβάνος είναι φοιτητής στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα