Άμεσες πειθαρχικές διώξεις για τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους

19:43 22/2/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Τέλος στις καθυστερήσεις και άμεσες πειθαρχικές διώξεις για τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους προανήγγειλε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, μετά τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό. Σύμφωνα με την έρευνα του σώματος επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης, εκκρεμούν 7.000 υποθέσεις, πολλές εκ των οποίων δεν έχουν φτάσει στα πειθαρχικά συμβούλια. «Με βάση αυτή την έκθεση φυσικά θα προχωρήσουμε, ώστε να διαπιστωθούν εκείνες οι αμέλειες, οι παραλείψεις που έχουν γίνει, για να ασκηθεί ποινική ή πειθαρχική δίωξη εκεί που δεν έχει ασκηθεί ακόμα», τόνισε ο
υπουργός Διοικητικής μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.

Από το Μάρτη του 2012 έχει ψηφιστεί ο νόμος για τη νέα σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων. Επίσης, εφαρμόζεται αποσπασματικά, λόγω της απροθυμίας των δικαστικών να συμμετέχουν. Αν και ο νόμος προβλέπει ότι όπου δεν έχουν συγκροτηθεί νέα συμβούλια θα μπορούν να συνεδριάζουν τα προηγούμενα, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων διστάζουν να συμμετέχουν, καθώς φοβούνται ότι οι αποφάσεις τους θα αμφισβητηθούν.

Σύμφωνα με την έρευνα του Σώματος επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης, οι εκκρεμείς υποθέσεις φτάνουν τις 7.000. Το σώμα των επιθεωρητών, που ενισχύεται με 49 επιπλέον άτομα, θα ελέγχει στο εξής την διαδικασία, ώστε οι υποθέσεις να τελεσιδικήσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Στο μικροσκόπιο των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, εκτός από επίορκους και κοπανατζήδες μπαίνουν και όσοι έχουν πλαστά δικαιολογητικά.

Στο υπουργείο Παιδείας 1500 εργαζόμενοι είναι καταγεγραμμένοι ως «αδυνατούντες» να διδάξουν, λόγω βαριάς ασθένειας ή ψυχολογικών προβλημάτων και απασχολούνται σε άλλες υπηρεσίες. Τους τελευταίους 3 μήνες, 350 εργαζόμενοι του υπουργείου έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία.

Ενδεικτική των καθυστερήσεων είναι η υπόθεση των 3 υπαλλήλων που κατηγορούνται για την απάτη στο ΙΚΑ Καλλιθέας, που υπολογίζεται πως ζημίωσε το δημόσιο με 16 εκατομμύρια ευρώ.Το πειθαρχικό συμβούλιο του ΙΚΑ δεν έχει συνεδριάσει ακόμα, με αποτέλεσμα οι κατηγορούμενες να βρίσκονται μεν στη φυλακή αλλά να λαμβάνουν ακόμα το 50% του μισθού τους. Οι γραφειοκρατικές δυσκολίες και οι καθυστερήσεις μπορούν να ξεπεραστούν με καλύτερο συντονισμό και συνεργασία όλων των υπουργείων διαμηνύει το Υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Μητρόπουλος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δήλωσε ότι «το πογκρόμ κατά των δημοσίων υπαλλήλων , οι τυφλές οριζόντιες διώξεις που οδηγούν στις απολύσεις και τις βλαπτικές υπηρεσιακές μεταβολές , πρέπει αμέσως να σταματήσουν».

ΔΗΜΑΡ
Το σχέδιο της κινητικότητας του προσωπικού που προωθείται από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διασφαλίζει την ορθολογική κατανομή του προσωπικού, και για αυτό πρέπει να στηριχθεί από όλους. Αυτή η διαδικασία πρέπει να συνοδευτεί με την απομάκρυνση όλων των επίορκων.

Keywords
Τυχαία Θέματα