Διευθυντές Εκπαίδευσης ν. Χίου ζητούν συνδρομή Δήμου Χίου για tablets σε μαθητές

18:10 8/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η εκπαιδευτική διαδικασία σήμερα διεξάγεται υπό εντελώς διαφορετικούς όρους και προϋποθέσεις, εξ αποστάσεως και μέσω ψηφιακών συσκευών. Κατά συνέπεια, τα tablets- τουλάχιστον- αποτελούν πλέον οπτικο-ακουστικό υλικό και στοιχείο των λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων, το οποίο εμπίπτει στις αρμοδιότητες των σχολικών επιτροπών», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου

ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Αριστείδης Κελεπερτζής σημείωσε ότι σχετικό αίτημά τους στην αρμόδια Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χίου ακυρώθηκε και επισημαίνει την ανάγκη να στηριχτούν από το Δήμο οι αδύναμες οικονομικά οικογένειες. “Δεν μπορεί ο Δήμος να καλύψει τέτοιες ανάγκες; δεν μπορεί να προσφέρει 200-300 tablets, για τους μαθητές που αδυνατούν να προμηθευτούν”,μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κελεπερτζής και σημειώνοντας ότι αντίθετα άλλοι Δήμοι έχουν προχωρήσει σε παρόμοιες δράσεις.

Παράλληλα οι δύο διευθυντές ευχαριστούν τον Ιατρικό Σύλλογο Χίου, που με έγγραφό του ζητά στοιχεία και από τις δύο διευθύνσεις, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες μαθητών που αδυνατούν για λόγους οικονομικούς να προμηθευτούν τον απαραίτητο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ψηφιακό εξοπλισμό.
Στην ανακοίνωσή τους οι δύο Διευθυντές παίρνουν θέση και για το θέμα των καθαριστών και καθαριστριών στις σχολικές μονάδες, τονίζοντας ότι όσοι είναι με συμβάσεις έργου έχουν αποκλειστικό αντικείμενο εργασίας τον καθαρισμό συγκεκριμένης σχολικής μονάδας και άρα δεν μπορούν να μεταφερθούν σε άλλο χώρο για καθαρισμούς.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

Δομικό στοιχείο της δημοκρατικής κοινωνίας είναι η υπηρέτηση του δημοσίου  οφέλους, από τα αρμόδια θεσμικά όργανα, όπως αυτά προβλέπονται από το Σύνταγμα και του Νόμους μιας ευνομούμενης και δημοκρατικής Πολιτείας. Από την άποψη αυτή, ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν.

Συγκεκριμένα:

Οι διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 51 του Ν. 1566/ 1985 ορίζουν ότι καθήκον του Σχολικού Συμβουλίου (στο οποίο συμμετέχει και η Δημοτική Αρχή) είναι, μεταξύ άλλων, η υγιεινή των μαθητών και του σχολικού περιβάλλοντος. Επίσης, το Καθηκοντολόγιο των εκπαιδευτικών/ 2002 (παρ. 10, 18 του άρθρου 38)  ορίζει ρητά και με σαφήνεια ως καθήκον της εκπαιδευτικής κοινότητας τη δημιουργία υγιεινών συνθηκών παραμονής των μαθητών στα σχολεία και η επιμέλεια  της καθαριότητας των σχολικών χώρων και ο,τιδήποτε άλλου σχετίζεται με την υγιεινή και την ασφάλειά τους.

Κατά συνέπεια, υπό τις συνθήκες του συγκαιρινού λοιμού, το Υπουργείο Παιδείας ρητά όρισε τον επιμελή καθαρισμό των σχολικών μονάδων, οι οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν εκτελώντας το διοικητικό έργο τους, σύμφωνα και με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου της 25-2-2020.

Στις σχολικές μονάδες της Χίου υπηρετούν καθαριστές, Ι.Δ.Α.Χ και καθαριστές με σύμβαση έργου. Οι τελευταίοι προσλαμβάνονται από το ΙΝΕΔΙΝΙΒ, Φορέα του Υπουργείου Παιδείας, με σύμβαση έργου, η οποία τους αναθέτει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΑΙΘΟΥΣΩΝ.

Όντως, το ΥΠ.ΕΣ. έστειλε εγκύκλιο τους Δήμους της χώρας, στην οποία, αναλογικά προς τους καθαριστές ΙΔΑΧ, συμπεριλαμβάνει και εκείνους με σύμβαση έργου.

Εμείς,  επισημαίνουμε το γεγονός  και καλούμε τους αρμόδιους συνδικαλιστικούς φορείς να πάρουν θέση στο θέμα .

Εμείς θα κρατήσουμε τους καθαριστές με σύμβαση έργου στα σχολεία, εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία.

Γιατί:

Δεν προκύπτει από τη σύμβασή τους καμία υποχρέωση καθαρισμού κανενός άλλου χώρου, πλην των σχολικώνΔεν είναι αναλώσιμο ανθρώπινο εργατικό δυναμικό και, μάλιστα, σε συνθήκες του συγκαιρινού λοιμούΟι σχολικές μονάδες λειτουργούν ως διοικητικές υπηρεσίες και, επομένως, δικαιούνται να έχουν και  θα έχουν  καθαριστές  (με σύμβαση έργου).Οι Δήμοι διαθέτουν ίδιο προσωπικό καθαριότητας, περιλαμβανομένων και των ΙΔΑΧ σχολικών καθαριστών.

Το ότι υπάρχουν ενεργοί και σκεπτόμενοι κριτικά πολίτες, με βάση την κοινή λογική δεν είναι συνώνυμο  ξεσηκωμών και σκόνης. Η κοινή λογική απαιτεί να διατηρηθεί και το σχολικό περιβάλλον υγιές και ασφαλές για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Όσον αφορά στο θέμα του ψηφιακού εξοπλισμού μαθητών, επισημαίνουμε:

Ο Ο.Σ.Κ., τον οποίο επικαλείται η Πρόεδρος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής στο προς την Δ/νση Α/ θμιαςΕκπ/σης Χίου, είναι αρμόδιος για τη διασφάλιση  και την προμήθεια σταθερών Η/Υ («πύργων»), εκτυπωτών, φωτοτυπικών, dvds και μεγαφωνικών εγκαταστάσεων.Η εκπαιδευτική διαδικασία σήμερα διεξάγεται υπό εντελώς διαφορετικούς όρους και προϋποθέσεις, εξ αποστάσεως και μέσω ψηφιακών συσκευών. Κατά συνέπεια, τα tablets- τουλάχιστον- αποτελούν πλέον οπτικο-ακουστικό υλικό και  στοιχείο των λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων, το οποίο εμπίπτει στις αρμοδιότητες των σχολικών επιτροπών.Αρκετοί Δήμοι, σήμερα, των οποίων ο αριθμός διαρκώς αυξάνει  (Αρταίων, Ναυπλίου, Πεντέλης, Καρύστου, από την Κρήτη) έχουν προχωρήσει σε ενέργειες προμήθειας tablets για τους μαθητές των περιοχών τους, ο οποίοι στερούνται αυτού του εξοπλισμού. Οι Δήμοι Πύργου και Πλατάνου έχουν απευθυνθεί για σχετική οικονομική ενίσχυση σε Υπουργεία (ΥΠ.ΕΣ.,  Παιδείας).Η Δ.Δ.Ε. Χίου εκφράζει θερμές ευχαριστίες στον Ιατρικό Σύλλογο Χίου, διότι σε έγγραφό του ζητά στοιχεία από την Υπηρεσία μας, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες μαθητών που αδυνατούν για λόγους οικονομικούς  να προμηθευτούν  τον απαραίτητο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ψηφιακό εξοπλισμό.

 Κοντολογίς, όπως προαναφέρθηκε, ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.

 Ο  Δ/ντής Α’/ θμιας                                                                         Η  Δ/ντριαΒ’ /θμιας

Εκπαίδευσης Χίου                                                                           Εκπαίδευσης Χίου

Αριστείδης Κελεπερτζής                                                                 Ευτυχία Βλυσίδου

The post Διευθυντές Εκπαίδευσης ν. Χίου ζητούν συνδρομή Δήμου Χίου για tablets σε μαθητές appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διευθυντές Εκπαίδευσης, Χίου, Δήμου Χίου,diefthyntes ekpaidefsis, chiou, dimou chiou