ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 28 Ιούνη 2016

11:21 28/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρωτογενής Τομέας

Η οζώδης δερματίτιδα στα νοσήματα που δύνανται να αναγνωριστούν ως ανωτέρα βία

Μετά τις καταστροφικές συνέπειες της οζώδους δερματίτιδας στα βοοειδή , η οποία έπληξε και τον νομό Ξάνθης, και ύστερα από την σημαντική προσπάθεια που κατέβαλε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της ασθένειας στην χώρα, ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, με ανακοίνωσή του, ενημερώνει τους κτηνοτρόφους της περιοχής ότι, ο ΟΠΕΚΕΠΕ

με έγγραφό του από 15/6/2016, συμπεριέλαβε την οζώδη δερματίτιδα στα νοσήματα που δύνανται να αναγνωριστούν ως ανωτέρα βία.

Συνεπώς, τα συγκεκριμένα βοοειδή δύναται να αναγνωριστούν ως ανωτέρα βία για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης».
Κατόπιν τούτου, γίνεται σαφές ότι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής δεν πρόκειται να χάσουν τα δικαιώματα της Ενιαίας Ενίσχυσης, εφόσον υπαχθούν στις περιπτώσεις ανωτέρας βίας και προσκομίσουν τα αντίστοιχα αποδεικτικά στοιχεία.

Υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στα γαλακτοκομικά και προϊόντα κρέατος


Την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων, τόσο στην κτηνοτροφία, όσο και στα οπωροκηπευτικά, τομείς που βιώνουν βαθιά κρίση, επισήμανε, κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας – Αλιείας της Ε.Ε. που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο, ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.
Ειδικότερα πρότεινε, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση εναρμονισμένης νομοθεσίας για την υποχρεωτική αναγραφή της καταγωγής-προέλευσης των γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων κρέατος, αλλά και την επικαιροποίηση των τιμών απόσυρσης των οπωροκηπευτικών προκειμένου να ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής.

Προγράμματα της Αγροτικής Εστίας


Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στα φετινά προγράμματα της Αγροτικής Εστίας (Δωρεάν διακοπές, εκδρομές, θέατρο, βιβλία, σεμινάρια) θα διαρκέσει μέχρι και τις 16 Ιουλίου για να ακολουθήσει στη συνέχεια ο απαραίτητος έλεγχος. Ως προς τη διαδικασία, η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με κλήρωση και η παραλαβή των σχετικών κουπονιών θα γίνει μέσω ΚΕΠ, κάτι που δίνει προσδοκίες ότι τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας θα ξεκινήσουν την 1η Αυγούστου, ίσως και νωρίτερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα