Κομοτηνή: «Ο Παράδεισος του διάφανη γαλήνη»

19:07 31/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ξυπνούν με το κελάηδισμα των πουλιών. Εκείνα «προστάζουν» να ξεκινήσουν σιγά-σιγά τις δουλειές. Κι όσο πλησιάζει το μεσημέρι, πάλι εκείνα τους οδηγούν στο «κατέβασμα» των ρυθμών και στην χαλάρωση. Έμαθαν να ακούν την Φύση γιατί «Όταν ζούμε μέσα στη Φύση είμαστε υγιείς. Όσο πιο μακριά από την Φύση ζούμε, τόσο πιο εύκολα αρρωσταίνουμε, ψυχικά και σωματικά» δηλώνουν γνωρίζοντας καλά τα οφέλη αυτής της συνύπαρξης.

Πριν 17 χρόνια η γνωριμία με τον αγρότη –φιλόσοφο Παναγιώτη Μανίκη, μαθητή του Μασανόμπου Φουκουόκα, του ανθρώπου που εμπνεύστηκε και εφάρμοσε πρώτος τη «φυσική καλλιέργεια», στάθηκε

καθοριστική για την μετέπειτα ενασχόλησή του με τη Φύση. Ο λόγος για τον Νίκο Δομπάζη, που εκτός από δάσκαλος στο 9ο Δ.Σ. της Κομοτηνής, είναι και ιδιοκτήτης ενός μικρού «Παραδείσου», που έχει δημιουργήσει ο ίδιος. Αφουγκράστηκε πρώτα –πρώτα ο ίδιος τους ήχους της Φύσης.

«Μου είχε πει ο Παγιώτης Μανίκης ότι μπορείς να φτιάξεις έναν μικρό Παράδεισο για σένα και την οικογένειά σου, ο οποίος θα σου προσφέρει την τροφή και την αρμονία, την ησυχία, την γαλήνη.» Τότε είχε κάνει την αρχή φυτεύοντας δένδρα. «Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι έγινε πράγματι ο μικρός Παράδεισος χωρίς να το καταλάβω. Μεγάλωναν τα δένδρα γύρω μου σιγά –σιγά.»

Ο κήπος της Εδέμ…

Πολλά διαφορετικά δένδρα, Μηλιές, Ροδακινιές, Δαμασκηνές, Κυδωνιές, Καρυδιές, Καστανιές, Λωτούς, Συκιές, Φλαμουριές, Κερασιές, Ροδιές, Μουσμουλιές, Σουρβιές κ.α. γύρω του, όπως και δεκάδες διαφορετικά είδη λαχανικών. «Η φυσική καλλιέργεια στηρίζεται στην ποικιλία. Όσο πιο μεγάλη ποικιλία έχεις, τόσο πιο αρμονικά μεγαλώνουν τα δένδρα και τα φυτά με λιγότερες ασθένειες να τα ταλαιπωρούν.» δηλώνει έχοντας πια την εμπειρία, αλλά και την αίσθηση της αρμονίας γύρω του.

Η αυτάρκεια από αυτή την προσπάθεια επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό. Εκείνος και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του τρέφονται από τα «δώρα» του μικρού κτήματος. Παράλληλα, απολαμβάνουν μια ηρεμία ξεχωριστή. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι φίλοι τους, που τους επισκέπτονται στο κτήμα, κάνουν την ίδια παρατήρηση. «Είναι σαν να κάνετε ψυχοθεραπεία.» Η συσκευή της τηλεόρασης απουσιάζει από το μικρό τους σπίτι και δεν τους λείπει καθόλου! «Το να είσαι στημένος μπροστά σε μια τηλεόραση πάρα πολλές ώρες δεν είναι φυσιολογικό. Φυσιολογικό είναι να είσαι μέσα στη Φύση και να κάνεις δουλειές όχι με εντατικό ρυθμό, που να σε κουράζει. Με αργό ρυθμό, να κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί.»

Και η ομορφιά του Φθινοπώρου

Όλες οι εποχές είναι όμορφες στο κτήμα του. Κυρίως όμως το Φθινόπωρο γιατί, όπως εξηγεί, πέρα από την ομορφιά των χρωμάτων χαρίζει απλόχερα πολλά λαχανικά, καλοκαιρινά και φθινοπωρινά. «Ακόμη και ο καιρός είναι πιο ευχάριστος» παρατηρεί ο δάσκαλος που έκανε τον τελευταίο 1,5 χρόνο την Φύση κυριολεκτικά «σπίτι» του και νιώθει κάτι παραπάνω από ευχαριστημένος γι αυτή την επιλογή.
Φώτο:Νίκος Δομπάζης-Στιγμιότυπα από το κτήμα Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα