4 πολύ δυνατές και συμβολικές κινήσεις διαμαρτυρίας στο Μουντιάλ του Κατάρ

19:56 23/11/2022 - Πηγή: iPop

Η ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπάτησή τους στο Κατάρ έχει οδηγήσει σε πλήθος διαμαρτυριών στο φετινό Παγκόσμια Κύπελλο. Μετά την απαγόρευση να φορέσουν οι ομάδες το περιβραχιόνιο OneLove, έρχονται όλο και περισσότερες κινήσεις διαμαρτυρίας στο Μουντιάλ απ’ τις ομάδες, κι όχι μόνο.

Το φετινό Μουντιάλ είναι το πλέον αμφιλεγόμενο και το πρώτο, στο οποίο δεν πρωταγωνιστεί το ποδόσφαιρο, αλλά η ανησυχία για όσα συμβαίνουν. Οι ομάδες, φορώντας το OneLove, ήθελαν να αναδείξουν την αποδοχή στη διαφορετικότητα και τον αμοιβαίο

σεβασμό ως βασικές αξίες, ενώ η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που είχε γνωστοποιήσει εξαρχής την πρόθεσή της να εναντιωθεί με κάθε τρόπο στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και να αντιδράσει για τον θάνατο χιλιάδων μεταναστών εργατών, οι οποίοι πέθαναν, λόγω των απάνθρωπων συνθηκών, κάτω από τις οποίες δούλευαν για την κατασκευή των γηπέδων.

Μουντιάλ 2022: Αλλαγές στην φανέλα του Βελγίου απαιτεί η FIFA επειδή περιλαμβάνει τη λέξη «Love» – Γιατί κατέσχεσαν και πέταξαν τα καπέλα των οπαδών;

Η FIFA τελικά απέρριψε, τόσο το αίτημα της Δανίας για συγκεκριμένη εμφάνιση, όσο και το αίτημα των άλλων εθνικών ομάδων να φορούν το περιβραχιόνιο OneLove.

Τώρα, βλέπουμε όλο και περισσότερες ομάδες να αντιδρούν με τον δικό τους, συμβολικό τρόπο, ενώ αναμένεται να δούμε ανάλογες κινήσεις και στη συνέχεια της διοργάνωσης.

Κινήσεις διαμαρτυρίας στο Μουντιάλ

Η σιωπηλή διαμαρτυρία των Γερμανών (και η λεπτομέρεια στα παπούτσια τους)

Η εθνική ομάδα της Γερμανίας, στον πρώτο της αγώνα στο φετινό Μουντιάλ, έστειλε ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, μετά την απαγόρευση να φορέσει ο αρχηγός το OneLove, οι παίκτες στην ομαδική φωτογραφία παρατάχθηκαν τοποθετώντας το χέρι τους μπροστά στο στόμα.

«Με το περιβραχιόνιο θέλαμε να δώσουμε ένα παράδειγμα των αξιών που έχουμε στην εθνική ομάδα: διαφορετικότητα και αμοιβαίος σεβασμός, θέλαμε να το φωνάξουμε μαζί με άλλες χώρες. Δεν είναι πολιτικό μήνυμα: τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Αυτό θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Γι’ αυτό κι αυτό το μήνυμα είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Το να μας απαγορεύουν να φορέσουμε το περιβραχιόνιο είναι σαν να μας φιμώνουν. Η θέση μας ισχύει», εξηγεί η ομάδα.

Wir wollten mit unserer Kapitänsbinde ein Zeichen setzen für Werte, die wir in der Nationalmannschaft leben: Vielfalt und gegenseitiger Respekt. Gemeinsam mit anderen Nationen laut sein. Es geht dabei nicht um eine politische Botschaft: Menschenrechte sind nicht verhandelbar. 1/2 pic.twitter.com/v9ngfv0ShW

— DFB-Team (@DFB_Team) November 23, 2022

Παράλληλα, κάποιοι απ’ τους παίκτες επέλεξαν να φορέσουν τα ποδοσφαιρικά παπούτσια, τα οποία έχουν ένα ουράνιο τόξο πάνω.

Ricardo Mazalán/AP

Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας με το περιβραχιόνιο OneLove δίπλα στον Πρόεδρο της FIFA

Την ίδια στιγμή, η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, Nancy Faeser, φόρεσε το περιβραχιόνιο One Love, που δεν επετράπη στον αρχηγό της ομάδας να φορέσει, και κάθισε δίπλα στον Gianni Infantino, τον πρόεδρο της FIFA.

DPA

Η σιωπηλή διαμαρτυρία των παικτών του Ιράν

Οι Ιρανοί παίκτες, πέραν των όσων συμβαίνουν στο Κατάρ, έχουν έναν ακόμα σοβαρό λόγο να διαμαρτύρονται, κι αυτός δεν είναι άλλος απ’ την κατάσταση που επικρατεί στη δική τους χώρα.

Συγκεκριμένα, οι παίκτες του Ιράν αρνήθηκαν να τραγουδήσουν τον εθνικό τους ύμνο πριν από τον αγώνα του με την Αγγλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ως μία έκφραση υποστήριξης στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα του.

Η ανταποκρίτρια του BBC με το περιβραχιόνιο OneLove

Η Alex Scott, λίγο πριν την τη σέντρα του αγώνα Αγγλία-Ιράν για το Μουντιάλ 2022, εμφανίστηκε με το περιβραχιόνιο OneLove, εκφράζοντας τη στήριξή της στην LGBTQ+ κοινότητα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο 4 πολύ δυνατές και συμβολικές κινήσεις διαμαρτυρίας στο Μουντιάλ του Κατάρ εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα