9 εντυπωσιακά facts για τα όνειρα που πιθανώς να μην ήξερες! Ονειρεύεσαι κάθε βράδυ;

19:02 22/10/2022 - Πηγή: iPop

Πόσες φορές σε έχουν ξυπνήσει και διαμαρτύρεσαι γιατί σου έκοψαν το όνειρο στη μέση; Το ξεπέρασες παρόλα αυτά και ήσουν έτοιμη να ξεκινήσεις να το εξιστορείς. Έλα που όμως το μυαλό σου δεν είχε την ίδια άποψη. Δε θυμάσαι τίποτα! Μα πώς γίνεται; Απορείς και δεν μένεις μόνο εκεί. Οι απορίες σχετικά με τα όνειρα είναι πολλές και εδώ σου έχουμε πληροφορίες που ενδιαφέρουν κι εσένα!

Όλοι ξέρουμε πως ένα όνειρο είναι ικανό να σου φτιάξει ή να σου χαλάσει την ημέρα. Πολλές φορές τυχαίνει να δούμε κάτι στον ύπνο μας, καλό ή κακό, και να μας απασχολεί όλη την υπόλοιπη μέρα. Προσπαθούμε να το εξηγήσουμε,

το μοιραζόμαστε με φίλους και δικά μας άτομα, μας ανησυχεί ή απλώς χαμογελάμε συνεχώς αν είναι κάτι που μας άρεσε. Το σίγουρο είναι ότι λίγο έως πολύ επηρεάζει την διάθεσή μας. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι τα όνειρα έχουν συμβολική σημασία, ενώ άλλοι πιστεύουν πως σχετίζονται με την πραγματική ζωή. Όπως και να χει, πάμε να δούμε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για τα όνειρα!

9 σημαντικές πληροφορίες που θα σου λύσουν τις απορίες σχετικά με τα όνειρα Ονειρευόμαστε κάθε βράδυ

Είτε θυμόμαστε κάποιο όνειρο όταν ξυπνήσουμε είτε όχι, το σίγουρο είναι ότι έχουμε δει. Ο εγκέφαλος μας λειτουργεί κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας, αλλά η λειτουργία του είναι πιο έντονη στο στάδιο ύπνου REM, την ώρα δηλαδή που ονειρευόμαστε. Η διάρκεια των ονείρων μας είναι περίπου 2 ώρες κάθε βράδυ και οι ειδικοί υποστηρίζουν πως βλέπουμε αρκετά όνειρα σε μία νύχτα διάρκειας 5 έως 20 λεπτά.

Ξεχνάμε τα περισσότερα όνειρα

Ξυπνάμε και δε θυμόμαστε να περιγράψουμε το όνειρο με τίποτα! Όλοι το έχουμε πάθει ή δεν θυμόμαστε καν ότι έχουμε δει κάποιο όνειρο. Ξεχνάμε σχεδόν το 95% των ονείρων μόλις ξυπνήσουμε. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς συμβαίνει, καθώς οι αλλαγές που γίνονται στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν υποστηρίζουν την επεξεργασία και την αποθήκευση πληροφοριών, που χρειάζονται για τη δημιουργία αναμνήσεων. Πού θα πάει θα το συνηθίσουμε!

Δεν είναι όλα τα όνειρα έγχρωμα

Οι περισσότεροι από εμάς ονειρευόμαστε έγχρωμα, αλλά υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό που τα όνειρά του είναι ασπρόμαυρα. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, οι περισσότεροι που βλέπουν όνειρα σε άσπρο και μαύρο είναι άνω των 55 χρονών και οι ειδικοί πιστεύουν πως αυτό συμβαίνει επειδή μικροί παρακολουθούσαν ασπρόμαυρη τηλεόραση.

Οι άντρες και οι γυναίκες δεν βλέπουν τα ίδια όνειρα

Στις διαφορές που έχουν τα δύο φύλα προστίθεται και το τι όνειρα βλέπουν στον ύπνο τους. Οι άνδρες συνηθίζουν να βλέπουν όνειρα με πιο επιθετικό περιεχόμενο και φυσική δραστηριότητα, όπλα για παράδειγμα, ενώ οι γυναίκες βλέπουν πιο ήρεμα, όπως μία συζήτηση. Επίσης είναι συνηθισμένο οι γυναίκες να βλέπουμε όνειρα με μεγαλύτερη διάρκεια και περισσότερα πρόσωπα και να συμμετέχουν και τα δύο φύλα το ίδιο.

Πιθανώς να ονειρεύονται και τα ζώα unsplash

Χωρίς να είναι σίγουροι, οι ειδικοί πιστεύουν πως και τα αγαπημένα μας ζωάκια βλέπουν όνειρα. Περνούν από το στάδιο του ύπνου REM, άρα είναι πολύ πιθανό να ονειρεύονται. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως βιώνουν τα όνειρα με τον ίδιο τρόπο με εμάς, τους ανθρώπους. Μπορεί να μην θυμούνται το όνειρο με τη μορφή εικόνων από μία ιστορία. Όπως και να χει, την επόμενη φορά που θα δεις το κατοικίδιο σου να τινάζεται στον ύπνο του ξέρεις ότι μπορεί να ονειρεύεται!

Μπορείς να ελέγξεις τα όνειρά σου

Πολλά μπορεί να ήξερες για τα όνειρα αλλά αυτό ίσως όχι! Το να ελέγξεις τα όνειρά σου γίνεται με αυτό που ονομάζεται διαυγές όνειρο. Δεν είναι άλλο παρά το όνειρο στο οποίο ξέρεις ότι ονειρεύεσαι παρόλο που κοιμάσαι. Για να βλέπεις διαυγή όνειρα υπάρχουν τεχνικές που σε βοηθάνε να εστιάσεις και να κατευθύνεις ή να ελέγξεις το περιεχόμενο του ονείρου σου.

Τα όνειρα με αρνητικό περιεχόμενο είναι πιο συχνά

Οι πιθανότητες να ξυπνήσεις ανήσυχος εξαιτίας ενός ονείρου είναι περισσότερες, μας λένε οι έρευνες. Αν και τα συναισθήματα που μπορεί να βιώσουμε κατά τη διάρκεια των ονείρων είναι πολλά, τα πιο συχνά είναι το άγχος και η ανησυχία. Σ’ αυτό ρόλο παίζουν τα βιώματα της πραγματικής ζωής αλλά και ερεθίσματα του περιβάλλοντος όπως μυρωδιές και ήχοι. Πολλά μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα των ονείρων μας .

Παραλύεις ενώ ονειρεύεσαι

Δεν είναι κάτι που πρέπει να σε τρομάζει! Ο ύπνος REM συνοδεύεται από παράλυση των μυών για να σε αποτρέψει από το να ενεργήσεις στα όνειρα σου, όπως θα έκανες ενώ είσαι ξύπνιος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να ξυπνήσεις για λίγα δευτερόλεπτα και να βρεθείς στην κατάσταση της υπνικής παράλυσης. Μην σε αγχώνει, μπορεί η εμπειρία να φαίνεται τρομακτική, αλλά σε λίγα λεπτά οι μυς σου θα επανέλθουν.

Μερικά όνειρα είναι παγκόσμια

Μπορεί να ξέρουμε πως τα όνειρα επηρεάζονται από τις προσωπικές εμπειρίες και τα βιώματα, αλλά κάποιες θεματολογίες είναι κοινές σε όλους τους πολιτισμούς. Για παράδειγμα, από τα πιο συχνά όνειρα που βλέπουν παντού οι άνθρωποι είναι πως τους επιτίθενται και δεν μπορούν να κινηθούν, πως πέφτουν ή πως πετάνε.

Όλα αυτά μας δείχνουν πως τα όνειρα είναι κάτι πολύ σύνθετο, που ακόμη και όσοι που ασχολούνται με τη μελέτη τους, έχουν πολλά πράγματα να ανακαλύψουν ακόμα. Είναι πολλά αυτά που δεν ξέρουμε αλλά και πολλά από αυτά που μάθαμε μέσα από αυτό το άρθρο. Εμείς με τη σειρά μας να σας ευχηθούμε όνειρα γλυκά!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο 9 εντυπωσιακά facts για τα όνειρα που πιθανώς να μην ήξερες! Ονειρεύεσαι κάθε βράδυ; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα