Quiet quitting: Όσα θες να μάθεις για τη νέα τάση για την οποία μιλούν όλοι στο TikTok

20:41 10/11/2022 - Πηγή: iPop

Τι είναι quiet quitting για το οποίο μιλούν όλο και περισσότεροι κάθε μέρα; Αν μια μέρα πήγαινες στη δουλειά σου και έκανες μόνο αυτό για το οποίο σε προσέλαβαν και τίποτα παραπάνω, τι θα γινόταν; Αν πήγαινες ακριβώς στις 9 και έφευγες στις 17:00; Αν δεν ήθελες να εντυπωσιάσεις κανέναν, χωρίς να υπερπροσπαθείς;

Τι είναι quiet quitting;

Το quiet quitting, δηλαδή η «ήσυχη παραίτηση» είναι μια αλλαγή που γνώρισε ο επαγγελματικός κόσμος μετά την εποχή της πανδημίας. Είναι μια τάση η οποία κυριαρχεί στα social media

αλλά και στους εργασιακούς χώρους. Παρά το όνομά της, στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με το να παραιτηθείς από τη δουλειά σου. Ουσιαστικά μεταφράζεται με το να κάνεις μόνο αυτό που απαιτεί η δουλειά σου και τίποτα περισσότερο.

Πηγαίνεις κανονικά στη δουλειά σου, μένοντας αυστηρά εντός των ορίων του ωραρίου και των εργασιακών σου απαιτήσεων. Επομένως, σύμφωνα με την τάση, δεν χρειάζεται πια να είσαι ο νεροκουβαλητής του γραφείου, ούτε να τσεκάρεις τα mail αργά το βράδυ, που υποτίθεται ότι είναι η ώρα να αφιερώσεις χρόνο και ενέργεια στην οικογένειά σου και να ξεκουραστείς.

Αναγνώριση

Από την πανδημία και μετά, ένας τεράστιος αριθμός εργαζομένων έχει βαρεθεί να μην λαμβάνει την αναγνώριση τόσο ηθική όσο και την οικονομική για τις ώρες που εργάζεται, αλλά και για τα αποτελέσματα που φέρνει. Η ψυχική υγεία πήρε τον πρώτο λόγο και πια οι περισσότεροι εστιάζουν στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Παράλληλα κατά πολλούς η τάση αυτή ίσως ξεκίνησε από την Κίνα και το hashtag #tangping, που σημαίνει «να ξαπλώνεις» και χρησιμοποιήθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην κουλτούρα των υπερωριών.

Πόσες ώρες ακόμα τσάμπα;

Καθώς ανεβαίνεις και εξελίσσεσαι στην ιεραρχία της εταιρείας και συχνά λόγω έλλειψης ικανού γενικά προσωπικού, μπορεί να βρεθείς να δουλεύεις ακόμα 20 ώρες επιπλέον ώρες μέσα στην εβδομάδα και να φτάσεις μέχρι και τις 60 ώρες δουλειάς χωρίς να το καταλάβεις.

Οι περισσότεροι υπάλληλοι μόλις αλλάξουν βαθμίδα, μετά από λίγο καιρό ίσως κάνουν συζήτηση για αύξηση, σύμφωνα με τις ώρες και τα αποτελέσματά τους. (Αν είσαι μάγκας εργοδότης, με την προαγωγή κάνεις και αύξηση, δεν χρειάζεται να το ζητήσει ο εργαζόμενος). Όταν τους υποσχεθούν αύξηση και δεν στη δώσουν νιώθουν ταπεινομένοι και ασήμαντοι.

Γιατί επιμένεις στις χαμηλές πτήσεις ενώ είσαι γεννημένος για να πετάξεις ψηλά;

Μπορεί να νιώθουν απογοήτευση και εύλογα να πέσουν οι ρυθμοί τους, αφού δεν βλέπουν την αναγνώριση σε όλα τα επίπεδα. Φυσικά τότε θα γίνει κουβέντα για χαλάρωση λόγω της πεσμένης δουλειάς και της μη ικανοποίησης. Φυσικά αυτή η ικανοποίηση είναι αμφίδρομη. Πώς να είσαι ικανοποιημένος όταν δουλεύεις χωρίς αντίκρισμα; Ξαφνικά η δουλειά τους ονείρων τους μετατρέπεται σε εφιάλτη. Και η απόρριψη για την αύξηση είναι μόνο η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

«Το quiet quitting» είναι να κάνεις το ελάχιστο που απαιτείται από σένα στη δουλειά και να είσαι ικανοποιημένος με τη μετριότητα»

Αν οδεύεις προς τα εκεί, τι πρέπει να αξιολογήσεις

Οι προκαταβολές και οι αυξήσεις θα πάνε σε εκείνους των οποίων το επίπεδο της προσπάθειας δικαιολογεί την πρόοδο, και φυσικά κάνοντας το ελάχιστο, σίγουρα όχι». Δεν χρειάζεται να υπερπροσπαθούμε, να κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για μια δουλειά! Είναι μόνο μια δουλειά και όσο πιο γρήγορα το καταλάβεις τόσο το καλύτερο.

Ούτε το να είσαι ένας αδιάφορος άνθρωπος που να μην έχεις κίνητρο να γίνεις καλύτερος είναι καλό, ακόμα και αν δεν τους αξίζεις. Ψάξε και βρες κάτι άλλο, γύρισε όλες τις πέτρες και μην ησυχάσεις αν δεν πάρεις αυτό που σου αξίζει.

Οι μεταγραφές είναι εκείνες που θα σου δώσουν την πολυπόθητη αύξηση όσο και αν θες να παραμείνεις σταθερός σε μια σίγουρη δουλειά. Αν βλέπεις ότι εκεί που εργάζεσαι τώρα δεν εκτιμούν τη δουλειά σου, δεν καταλαβαίνουν την αξία σου σε όλα τα επίπεδα, αν δεν καταλαβαίνουν ότι ο πληθωρισμός που έχει ανέβει και πρέπει παράλληλα να πηγαίνει με τον μισθό σου, τότε βρες κάτι άλλο. Ως δια μαγείας ξαφνικά θα βρεθεί το budget για να σε κρατήσουν και να μην πας αλλού.

@scottseiss

#fyp #work #bgcdramaeffect #quietquitting

original sound – Scott Seiss

Έχε άλλη μια προσφορά και το μόνο σίγουρο είναι ότι αν είσαι καλός, δεν θα θέλουν να σε χάσουν. Μη φεύγεις σαν τον κλέφτη, μην κατεβάζεις την ποιότητα θεωρώντας ότι κάνεις κακό σε εκείνους, σε σένα κάνεις κακό και στο γεγονός ότι δέχεσαι να μείνεις στάσιμος.

.

@steph.and.den

Quiet quitting #QuietQuitting #QuietQuittingMyJob #QuietQuittingYourJob #QuittingYourJob #QuitJob #IQuitMyJob #CareerTips #CareerToks #Career #Quitting

♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

Να σου πω μια ιστορία; Οι μαμάδες και οι μπαμπάδες πετυχημένων ανθρώπων μπορούν να μας δώσουν έμπνευση!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Quiet quitting: Όσα θες να μάθεις για τη νέα τάση για την οποία μιλούν όλοι στο TikTok εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Quiet, Όσα, TikTok,Quiet, osa, TikTok