Shireen Abu Akleh: Ο ισραηλινός στρατός παραδέχεται ότι σκότωσε «κατά λάθος» τη δημοσιογράφο εν ώρα υπηρεσίας

11:46 6/9/2022 - Πηγή: iPop

Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ παραδέχτηκαν για πρώτη φορά ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» η Αμερικανο-παλαιστίνια δημοσιογράφος του Al Jazeera, Shireen Abu Akleh, να πυροβολήθηκε και να σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ κάλυπτε την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στην Τζενίν τον Μάιο.

Να υπενθυμίσουμε πως η Shireen Abu Akleh σκοτώθηκε από σφαίρα στις 11 Μαΐου ενώ κάλυπτε μια επιχείρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στην Τζενίν, το προπύργιο

ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Μια μονάδα των ειδικών δυνάμεων επιχειρούσε να συλλάβει «υπόπτους», γεγονός που οδήγησε σε ένοπλες συγκρούσεις.

Δημοσιογράφος Shireen Abu Akleh: «Σκοτώθηκε “κατά λάθος”»

Τώρα, ο ισραηλινός στρατός αναγνώρισε ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» η δημοσιογράφος του αραβικού δικτύου να σκοτώθηκε τον Μάιο κατά λάθος από έναν Ισραηλινό στρατιώτη.

«Φαίνεται ότι δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί με σαφήνεια η πηγή των πυροβολισμών που έπληξαν και σκότωσαν την κα Abu Akleh. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η κα Abu Akleh να χτυπήθηκε κατά λάθος από πυρά των Ισραηλινών όπλων προς τους υπόπτους που εντοπίστηκαν ως ένοπλοι Παλαιστίνιοι κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός Στρατός. Ωστόσο, δεν σκοπεύουν να ασκήσουν ποινικές διώξεις σε οποιονδήποτε από τους εμπλεκόμενους στρατιώτες, ανέφερε το Γραφείο Στρατιωτικού Γενικού Εισαγγελέα του Ισραηλινού Στρατού τη Δευτέρα 5/9.

Shireen Abu Akleh: Η δημοσιογράφος του Al Jazeera που δολοφονήθηκε εν ώρα υπηρεσίας

«Μετά συνολική εξέταση και με βάση όλα τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν, ο Στρατιωτικός Γενικός Εισαγγελέας διαπίστωσε ότι υπό τις συνθήκες του συμβάντος, παρά το τρομερό αποτέλεσμα — τον θάνατο της κας Abu Akleh και τον τραυματισμό του κ. Samoudi — δεν υπήρχε υποψία για ποινικό αδίκημα που να δικαιολογεί την έναρξη έρευνας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Στο περιστατικό να σημειωθεί πως τραυματίστηκε και ο παραγωγός του Abu Akleh, Ali al-Samoudi.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Naba (@shireen_abu_akleh1)

«Η απόφαση βασίστηκε στα ευρήματα της επανεξέτασης, η οποία καθόρισε ότι οι στρατιώτες στόχευαν πυρ μόνο σε όσους αναγνωρίστηκαν ως ένοπλοι τρομοκράτες κατά τη διάρκεια του επεισοδίου. Ως εκ τούτου, δεν υπήρχε καμία υποψία ότι η σφαίρα εκτοξεύτηκε σκόπιμα σε οποιονδήποτε προσδιορίζεται ως πολίτης και ειδικότερα σε οποιονδήποτε προσδιορίζεται ως δημοσιογράφος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ανώτερος αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τα ευρήματα της στρατιωτικής έρευνας προτού αφεθούν ελεύθεροι είπε ότι τα στρατεύματα δεν γνώριζαν ότι πυροβολούσαν κατά του Τύπου και υποστήριξε ότι η πλάτη της Abu Akleh «πιθανώς» ήταν στραμμένη στους στρατιώτες.

Στις εικόνες από τη σκηνή των πυροβολισμών, όμως, η Abu Akleh φοράει ένα προστατευτικό γιλέκο που φέρει την ένδειξη «PRESS» τόσο στο μπροστινό όσο και στο πίσω μέρος.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη دُعــاء

Keywords
Τυχαία Θέματα