Αυτές είναι οι σημαντικότερες εφευρέσεις που υπήρξαν καθοριστικές για την ιστορία της ανθρωπότητας και άλλαξαν με ριζικό τρόπο τον κόσμο

11:41 21/1/2023 - Πηγή: iPop

Η ανθρώπινη ιστορία είναι γεμάτη από εφευρέσεις και επινοήσεις που καταδεικνύουν την διορατικότητα που ενδεχομένως είχαν κατά καιρούς επιστήμονες ή και απλοί άνθρωποι, στους οποίους άρεσε να πειραματίζονται. Ακόμη και όταν οι ιδέες αυτές είχαν περίεργες αφορμές ή σκόπευαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα που δεν ήταν και τόσο σημαντικά, το αποτέλεσμά τους οδήγησε στον να διευκολύνουν στον μέγιστο βαθμό τις επόμενες γενιές.

Από τη στιγμή που κάποιος χτύπησε έναν βράχο στο έδαφος για να φτιάξει το πρώτο εργαλείο με αιχμηρά άκρα, μέχρι το ντεμπούτο του τροχού, αρκετές βασικές

εφευρέσεις ξεχωρίζουν ως ιδιαίτερα επαναστατικές.

Αυτές είναι οι καλύτερες εφευρέσεις του 2021 που αφορούν την υγεία μας και μπορούν να βελτιώσουν την ζωή μας

Μερικές από τις σημαντικότερες εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμοΟ τροχός

Πριν από την εφεύρεση του τροχού το 3.500 π.Χ., οι άνθρωποι περιορίζονταν σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά το πόσα πράγματα μπορούσαν να μεταφέρουν και πόσο μακριά. Η σκληρή δουλειά ωστόσο απέδωσε. Τα τροχοφόρα καρότσια διευκόλυναν τη γεωργία και το εμπόριο, επιτρέποντας τη μεταφορά αγαθών από και προς τις αγορές, ελαφρύνοντας τα βάρη των ανθρώπων που ταξίδευαν σε μεγάλες αποστάσεις. Τώρα, οι τροχοί είναι ζωτικής σημασίας για τον σύγχρονο τρόπο ζωής μας, και βρίσκονται οπουδήποτε, από τα ρολόγια μέχρι τα οχήματα και τις τουρμπίνες.

Η πυξίδα

Οι αρχαίοι ναυτικοί χρησιμοποιούσαν τα αστέρια για τη ναυσιπλοΐα, αλλά αυτή η μέθοδος δεν λειτουργούσε κατά τη διάρκεια της ημέρας ή τις συννεφιασμένες νύχτες, καθιστώντας επικίνδυνο το ταξίδι μακριά από την ξηρά.

Η πρώτη πυξίδα εφευρέθηκε στην Κίνα κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Χαν μεταξύ του 2ου αιώνα π.Χ. και του 1ου αιώνα μ.Χ. Η πυξίδα επέτρεψε στους ναυτικούς να πλοηγούνται με ασφάλεια μακριά από την ξηρά, ανοίγοντας τον δρόμο για εξερεύνηση και την επακόλουθη ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου. Πρόκειται για ένα αντικείμενο που χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα, και έχει μεταμορφώσει τη γνώση και την κατανόησή μας για τη Γη.

UnsplashΗ τυπογραφία

Ο Γερμανός εφευρέτης Johannes Gutenberg εφηύρε την τυπογραφία μεταξύ 1440 και 1450. Με αυτή τη διαδικασία κινητού τύπου, τα τυπογραφικά πιεστήρια αύξησαν εκθετικά την ταχύτητα με την οποία μπορούσαν να δημιουργηθούν αντίγραφα βιβλίων, και αυτό οδήγησε στην ταχεία και ευρεία διάδοση της γνώσης για πρώτη φορά στην ιστορία.

Τα εργαστήρια τυπογράφων θα βρίσκονταν σε κάθε σημαντικό δημοτικό κέντρο μέχρι το 1500. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 1500 είχαν τυπωθεί έως και είκοσι εκατομμύρια τόμοι στη Δυτική Ευρώπη.

Τι άλλο θα δούμε; Οι πιο περίεργες εφευρέσεις που κυκλοφορούν στο Ίντερνετ | Photos

Το τηλέφωνο

Αρκετοί εφευρέτες έκαναν πρωτοποριακές ανακαλύψεις στην ηλεκτρονική μετάδοση φωνής – πολλοί από τους οποίους αργότερα υπέβαλαν αγωγές πνευματικής ιδιοκτησίας όταν τελικά εμφανίστηκε το πρώτο τηλέφωνο – αλλά ήταν ο Σκωτσέζος εφευρέτης Alexander Graham Bell που έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ηλεκτρικό τηλέφωνο στις 7 Μαρτίου 1876. Τρεις μέρες αργότερα, ο Bell έκανε το πρώτο τηλεφώνημα στον βοηθό του, Thomas Watson, λέγοντας «Κύριε Watson, ελάτε εδώ — θέλω να σας δω».

Η έμπνευση του Bell για το τηλέφωνο επηρεάστηκε από την οικογένειά του. Ο πατέρας του δίδασκε εκφώνηση ομιλίας και ειδικεύτηκε στη διδασκαλία ομιλίας των κωφών, η μητέρα του – μια επιτυχημένη μουσικός – έχασε την ακοή της αργότερα και η σύζυγός του Mabel, ήταν κωφή από την ηλικία των πέντε ετών. Η εφεύρεση γρήγορα απογειώθηκε και έφερε επανάσταση στην παγκόσμια επικοινωνία. Όταν ο Bell πέθανε στις 2 Αυγούστου 1922, όλες οι τηλεφωνικές υπηρεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά διακόπηκαν για ένα λεπτό για να τον τιμήσουν.

Η λάμπα

Η εφεύρεση του λαμπτήρα μεταμόρφωσε τον κόσμο μας αφαιρώντας την εξάρτησή μας από το φυσικό φως, επιτρέποντάς μας να είμαστε παραγωγικοί ανά πάσα στιγμή, μέρα ή νύχτα. Ο Thomas Edison θεωρείται ως ο κύριος εφευρέτης επειδή δημιούργησε ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα φωτισμού.

UnsplashΗ πενικιλίνη

Πρόκειται για μια από τις πιο διάσημες ιστορίες ανακαλύψεων. Το 1928, ο Σκωτσέζος επιστήμονας Alexander Fleming παρατήρησε ένα πιάτο Petri γεμάτο βακτήρια στο εργαστήριό του, με το καπάκι του κατά λάθος ανοιχτό. Το δείγμα είχε μολυνθεί με μούχλα και όπου βρισκόταν η μούχλα, τα βακτήρια ήταν νεκρά. Αυτό το αντιβιοτικό – μούχλα αποδείχθηκε ότι ήταν ο μύκητας Penicillium και τις επόμενες δύο δεκαετίες, οι χημικοί ανέπτυξαν το φάρμακο πενικιλίνη, το οποίο καταπολεμά έναν τεράστιο αριθμό βακτηριακών λοιμώξεων, χωρίς να βλάπτει τον ίδιο τον άνθρωπο.

Οι σπουδαίοι άνθρωποι, που αν δεν γνωρίζεις, πρέπει να μάθεις

Τα αντισυλληπτικά

Όχι μόνο τα αντισυλληπτικά χάπια, αλλά και τα προφυλακτικά και άλλες μορφές αντισύλληψης πυροδότησαν μια σεξουαλική επανάσταση στον ανεπτυγμένο κόσμο, επιτρέποντας σε άνδρες και γυναίκες να κάνουν σεξ για ευχαρίστηση αντί για τεκνοποίηση. Επιπλέον, έχουν μειώσει δραστικά τον μέσο αριθμό απογόνων ανά γυναίκα.

Το διαδίκτυο

Το διαδίκτυο είναι ένα παγκόσμιο σύστημα διασυνδεδεμένων δικτύων υπολογιστών που χρησιμοποιείται από δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Στη δεκαετία του 1960, μια ομάδα επιστημόνων που εργάζονταν για την ARPA (Advanced Research Projects Agency) του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ δημιούργησε ένα δίκτυο επικοινωνιών για τη σύνδεση των υπολογιστών του οργανισμού, που ονομάζεται ARPANET, ο προκάτοχος του Διαδικτύου. Αυτό το δίκτυο που συνέδεε υπολογιστή με υπολογιστή για στρατιωτική και ακαδημαϊκή έρευνα, σύντομα θα γινόταν η βάση για την ψηφιακή, διαδραστική επικοινωνία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Unsplash

Το 1989, το διαδίκτυο εξελίχθηκε περαιτέρω χάρη στην εφεύρεση του Παγκόσμιου Ιστού από τον επιστήμονα Tim Berners-Lee ενώ εργαζόταν στο CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Έρευνας). Σύμφωνα με το CERN, «η βασική ιδέα του WWW ήταν να συγχωνεύσει τις εξελισσόμενες τεχνολογίες των υπολογιστών, των δικτύων δεδομένων και του υπερκειμένου σε ένα ισχυρό και εύκολο στη χρήση παγκόσμιο σύστημα πληροφοριών». Η ανάπτυξη του WWW άνοιξε τον κόσμο του διαδικτύου σε όλους και συνέδεσε τον κόσμο με τρόπο που δεν είχε ξαναγίνει.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Αυτές είναι οι σημαντικότερες εφευρέσεις που υπήρξαν καθοριστικές για την ιστορία της ανθρωπότητας και άλλαξαν με ριζικό τρόπο τον κόσμο εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα