Αυτή είναι η χώρα που διαθέτει δωρεάν προϊόντα περιόδου σε δημόσιους χώρους! Τι συμβαίνει με το δικαίωμα για το οποίο δε μιλάει κανείς;

11:06 16/8/2022 - Πηγή: iPop

Η Σκωτία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κάνει δωρεάν τα προϊόντα εμμήνου ρύσεως για όλους, συμπεριλαμβανομένων τόσο των ταμπόν όσο και των σερβιετών. Συγκεκριμένα, από χθες 15/8 διατίθενται δωρεάν σε δημόσιες εγκαταστάσεις και είναι ξεκάθαρα ένα βήμα για ένα καλύτερο μέλλον.

Το νομοσχέδιο για τα προϊόντα περιόδου ψηφίστηκε ομόφωνα από τους βουλευτές της Σκωτίας τον Νοέμβριο του 2020.

Υπάρχει πλέον νομική υποχρέωση των τοπικών αρχών να παρέχουν δωρεάν είδη όπως ταμπόν και σερβιέτες σε «οποιονδήποτε τα χρειάζεται».

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, τα προϊόντα περιόδου θα είναι διαθέσιμα

σε δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και πανεπιστημίων σε όλη τη Σκωτία. Παράλληλα, θα είναι ευθύνη των τοπικών αρχών και των παρόχων εκπαίδευσης να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα διατίθενται δωρεάν.

Πρόκειται για μια νομοθεσία που προτάθηκε από τη βουλευτή των Εργατικών της Σκωτίας, Monica Lennon. Η ίδια είχε παρουσιάσει το νομοσχέδιο τον Απρίλιο του 2019.

Είχε δηλώσει τότε: «Οι τοπικές αρχές και οι οργανισμοί έχουν εργαστεί σκληρά για να κάνουν πραγματικότητα το νόμιμο δικαίωμα πρόσβασης σε προϊόντα δωρεάν περιόδου. Αυτό είναι άλλο ένα μεγάλο βήμα για όσους αγωνίζονται για την αξιοπρέπεια και δείχνει ότι όντως μπορούν να γίνουν και τολμηρές πολιτικές επιλογές. Καθώς η κρίση του κόστους ζωής επικρατεί, ο νόμος περί προϊόντων περιόδου είναι ένας φάρος ελπίδας που δείχνει τι μπορεί να επιτευχθεί όταν οι πολιτικοί ενωθούν για το καλό των ανθρώπων».

Οι άδειες περιόδου είναι γεγονός και στην Ευρώπη

Τι είναι η «φτώχεια της περιόδου»;

Η φτώχεια της περιόδου είναι όταν τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ή να έχουν πρόσβαση σε κατάλληλα προϊόντα εμμήνου ρύσεως.

Με τις μέσες περιόδους που διαρκούν περίπου πέντε ημέρες, μπορεί να κοστίσει έως και 10 ευρώ το μήνα για ταμπόν και σερβιέτες, και ορισμένες γυναίκες δυσκολεύονται να αντέξουν οικονομικά το κόστος.

Η Georgie Nicholson, της κοινωνικής επιχείρησης Hey Girls, δήλωσε στο Good Morning Scotland του ραδιοφώνου του BBC, ότι τα προϊόντα εμμήνου ρύσεως θα πρέπει να είναι τόσο προσβάσιμα όσο το ρολό τουαλέτας στα δημόσια μπάνια.

Η κα Nicolson πρόσθεσε: «Υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος για να περιγράψεις τη φτώχεια περιόδου: πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ και πρέπει πραγματικά να επιλέξεις αν μπορείς να αγοράσεις μια σακούλα ζυμαρικά ή ένα κουτί ταμπόν. Είναι τόσο βασικό».

Δωρεάν προϊόντα περιόδου: Πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι;

Το 2018, μια έρευνα από τη Young Scot σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι περίπου ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες στο σχολείο, το κολέγιο ή το πανεπιστήμιο στη Σκωτία είχε δυσκολευτεί να αποκτήσει πρόσβαση σε προϊόντα εμμήνου ρύσεως.

Εκείνη τη χρονιά, η κυβέρνηση της Σκωτίας έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη στον κόσμο που έκανε δωρεάν τα προϊόντα εμμήνου ρύσεως για φοιτητές.

Από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα, μια άλλη έρευνα της Young Scot διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων είχαν λάβει δωρεάν προϊόντα περιόδου από το σχολείο, το κολέγιο ή το πανεπιστήμιό τους το περασμένο έτος.

Από αυτούς που είχαν πρόσβαση στα δωρεάν προϊόντα, το 84% είπε ότι το πρόγραμμα είχε θετικό αντίκτυπο σε αυτούς.

Εκτός από τη φτώχεια της περιόδου, οι ερευνητές λένε ότι το στίγμα της περιόδου είναι επίσης ένα ζήτημα για τα νεαρά κορίτσια, με την πλειοψηφία να ντρέπεται όταν αγοράζει προϊόντα για την εμμηνόρροια.

Ο αντίκτυπος στην εκπαίδευση είναι επίσης ένας τομέας που στοχεύει να αντιμετωπίσει το νομοσχέδιο – με τους ερευνητές να ανακαλύπτουν ότι το 64% των κοριτσιών που ερωτήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν χάσει το σχολείο λόγω της περιόδου τους.

Η έρευνα έδειξε ότι το 13% είχε χάσει μια ολόκληρη σχολική μέρα τουλάχιστον μία φορά το μήνα, το 34% ανησυχούσε για τη διαρροή και το 22% είχε άγχος που σχετίζεται με την περίοδο.

Αίμα περιόδου: Τι σημαίνει το χρώμα του για την υγεία σου και πότε πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου;

Τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες;

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει τη δική της ομάδα για να καταπολεμήσει την φτώχεια της περιόδου, με πρωταρχικό στόχο την αντιμετώπιση του στίγματος και της εκπαίδευσης γύρω από αυτήν. Θέλει, επίσης, να βελτιώσει την προσβασιμότητα στα προϊόντα εμμήνου ρύσεως.

Τα προϊόντα δωρεάν περιόδου κυκλοφόρησαν σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αγγλία τον Ιανουάριο του 2020.

Και μερικές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν ψηφίσει νόμους που επιβάλλουν την παροχή δωρεάν προϊόντων περιόδου στα σχολεία.

«Φόρος ταμπόν»

Ο συντελεστής ΦΠΑ 5% στα είδη υγιεινής – γνωστός ως «φόρος ταμπόν» – καταργήθηκε τον Ιανουάριο του 2021.

Η νομοθεσία της ΕΕ απαιτούσε από τα μέλη να φορολογούν τα ταμπόν και τις σερβιέτες υγείας με 5% από το 2001, αντιμετωπίζοντας τα προϊόντα περιόδου ως μη απαραίτητα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατάφερε να απαλλαγεί από τον φόρο μετά το Brexit, καθώς δεν υπόκειται πλέον στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πριν αποχωρήσει από την ΕΕ, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είχε αρχίσει να τοποθετεί χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τον ΦΠΑ σε προϊόντα περιόδου σε ένα Tampon Tax Fund, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη στήριξη οργανισμών και φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Προέκυψε μετά την εκστρατεία Stop Taxing Periods, που ξεκίνησε από τη Laura Coryton, προσέλκυσε πάνω από 320.000 υποστηρικτές και την παγκόσμια προσοχή.

Ορισμένες άλλες χώρες έχουν μειώσει ή καταργήσει τους φόρους σε προϊόντα περιόδου – συμπεριλαμβανομένων δώδεκα πολιτειών στις ΗΠΑ και χωρών όπως η Κένυα, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ινδία, η Κολομβία, η Μαλαισία, η Νικαράγουα, η Τζαμάικα, η Νιγηρία, η Ουγκάντα, ο Λίβανος, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Αυτή είναι η χώρα που διαθέτει δωρεάν προϊόντα περιόδου σε δημόσιους χώρους! Τι συμβαίνει με το δικαίωμα για το οποίο δε μιλάει κανείς; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυτή,afti