Τσίπρας: Τα εγκαίνια των οδικών αξόνων είναι ο πιο ισχυρός συμβολισμός ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει

14:37 6/4/2017 - Πηγή: iPop

Μετά από 6 ολόκληρα χρόνια ολοκληρώθηκε το έργο με τις σήραγγες στα Τέμπη και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στο σημείο για να κόψει την κορδέλα.

Ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε το μεσημέρι της Πέμπτης δύο σημαντικά τμήματα του αυτοκινητοδρόμου ΑθηνώνΘεσσαλονίκης,

τη σήραγγα των Τεμπών και το τμήμα Μαλιακός-Κλειδί.

«Σήμερα είναι η μέρα που ο αυτοκινητόδρομος Αθήνας-Θεσσαλονίκης γίνεται πραγματικότητα» δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης κατά τη διάρκεια της τελετής και συμπλήρωσε:

«Τον Φεβρουάριο του 2015, μέσα στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της χώρας, κανείς δεν πίστευε ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα ολοκλήρωνε τα βαλτωμένα μεγάλα έργα».

Από την πλευρά της η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Κορίνα Κρέτσου. έκανε αναφορά σε ένα έργο όχι μόνο του παρόντος αλλά και των επόμενων γενεών, για ηράκλειο άθλο που επιτεύχθηκε με τη συμβολή και της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Με τα εγκαίνια κι την παράδοση του έργου στο κοινό η διαδρομή ΑθήναΘεσσαλονίκη θα γίνεται πλέον μόλις σε 4 ώρες και 15 λεπτά.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι σήμερα είναι μία πολύ σημαντική στιγμή, διότι είναι ένα έργο που λίγοι πίστεψαν ότι θα παραδοθεί. «Το έργο τελικά παραδίδεται και μπαίνουμε στην ολοκλήρωση σχεδόν όλων των οδικών αξόνων που δημιουργούν μία εικόνα πολύ πιο σύγχρονη για την χώρα» εξήγησε ο ίδιος.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του μιλώντας για το οδικό τμήμα με τις 3 δίδυμες σήραγγες μήκους 11.5 χλμ.. «Το έργο αυτό παρακάμπτει το πιο επικίνδυνο τμήμα σύνδεσης Αθήνας-Θεσσαλονίκης, το πέρασμα των Τεμπών, στο οποίο πληρώθηκε βαρύτατος φόρος αίματος με κορυφαία στιγμή, το αιματηρό δυστύχημα των μαθητών σε μία σχολική εκδρομή» εξήγησε μάλιστα πως στη μνήμη αυτών των μαθητών μία από τις σήραγγες παίρνει το όνομα του χωριού τους.

Oι ονομασίες των σηράγγων

Μιλώντας μπροστά από το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην Κοιλάδα των Τεμπών, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τις ονομασίες που θα έχουν οι σήραγγες. Συγκεκριμένα, τα ονόματα που επελέγησαν είναι: Αντώνης Βρατσάνος, Μαρίνος Αντύπας και Ρήγας Φεραίος.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι σήραγγες συντομεύουν κατά 20 λεπτά την διαδρομή Αθήνα -Θεσσαλονίκη και ανταποκρίνεται στις πλέον σύγχρονες οδηγίες ασφαλείας.

Σήμερα ολοκληρώνεται ως ένας δρόμος που δεν θα είναι μία σειρά διαδοχικών τμημάτων, όπου οι συνθήκες ασφάλειας θα αλλάζουν κάθε λίγα χιλιόμετρα αλλά διαμορφώνεται ως ένας ενιαίος εθνικός δρόμος.Το έργο που παραλάβαμε τον Γενάρη του 2015 φορτωμένο με εμπλοκές, προβλήματα και αβέβαια χρονοδιαγράμματα, με την απειλή της ματαίωσης του, σήμερα εγκαινιάζεται. Τα έργα αυτά ανήκουν στον ελληνικό λαό, διεκδικούμε όμως το γεγονός ότι ξεμπλέξαμε ένα κουβάρι που έμοιαζε με γόρδιο δεσμό έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις με τους ξένους επενδυτές και τις τράπεζες. Κληρονομήσαμε και μία απειλή της ολοκληρωτικής τελμάτωσης των έργων που είχαν βαλτώσει και την απειλή ότι αν δεν τελείωναν μέχρι την άνοιξη του 2017 θα έπρεπε να επιστρέψουμε τα χρήματα στην Ε.Ε και να πληρώσουμε δυσβάσταχτες αποζημιώσεις.

«Το συνολικό ποσό που θα έπρεπε να βγει από τα δημόσια ταμεία προσέγγιζε τα 8,5 δις ευρώ. Εν τούτοις κάτω από μία διαπραγμάτευση που κράτησε πολύ χρόνο και την απειλή της οικονομικής ασφυξίας καταφέραμε να φτάσουμε σε μία συμφωνία που μείωσε τις απαιτήσεις για αποζημιώσεις κατά 764 εκατ. ευρώ, ενώ με τη στενή συνεργασία της επιτρόπου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταφέραμε να βρούμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης για να ξεκινήσουν τα έργα» εξήγησε ο ίδιος.

«Η τελική επιλογή των κατασκευαστών ήταν η ορθότερη δυνατή για το δημόσιο, τον ελληνικό λαό και τους ίδιους τους Ευρωπαίους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε πως «Είχαμε την πολιτική βούληση να διαπραγματευτούμε σκληρά με παραχωρησιούχους, κατασκευαστές και ξένες τράπεζες και είμαστε περήφανοι γι αυτό. Ολοκληρώσαμε τα έργα και διασφαλίσαμε πλήρως το δημόσιο συμφέρον και έτσι σήμερα παραδίδουμε στην κυκλοφορία ένα εξαιρετικά δύσκολο από τεχνικής άποψης έργο».

Αποδείξαμε, επιπλέον πως ακόμα και σε δύσκολες περιόδους η σοβαρή δουλειά, η επίγνωση της ευθύνης απέναντι στη χώρα και τους πολίτες, μπορεί να φέρει θετικό και παραγωγικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς αυτό δεν ήταν πάντοτε αυτονόητο για την χώρα μας.

«Τα χρόνια πριν την κρίση η αδιαφάνεια, η ανυπαρξία γραμμής προστασίας των συμφερόντων του δημοσίου δεν ήταν η εξαίρεση στον κανόνα και αυτό συνέβαινε για το ότι υπήρχε περίεργη αντίληψη για τον τρόπο αξιοποίησης των χρημάτων του δημοσίου» ανέφερε ο κ.. Τσίπρας σχετικά με την κωλυσιεργία των προηγούμενων Κυβερνήσεων και εξήγησε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατάφερε να «αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ από τους κοινοτικούς πόρους».

Ο ίδιος, μάλιστα, εξήγησε πως την ερχόμενη εβδομάδα εν όψει της πασχαλινής εξόδου θα δοθεί στην κυκλοφορία η Ολυμπία οδός.

Αναφορά στη κρίση και το κλείσιμο της αξιολόγησης

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του συνέδεσε επίσης τα εγκαίνια του αυτοκινητοδρόμου με τους δύσκολους καιρούς που διανύει η χώρα.

Τα εγκαίνια των οδικών αξόνων είναι η πιο ισχυρή απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει.

Τη στιγμή που η χώρα βγαίνει από μία περίοδο πολιτικής ύφεσης, είναι η ώρα να στοχαστεί το μέλλον, το μοντέλο της ανάπτυξης, το εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, γιατί όλα αυτά είναι βαθιά συνδεδεμένα κα αποτελούν το εργαλείο για να βγούμε οριστικά από αυτή την κρίση.

«Η χώρα διεκδικεί με αποφασιστικότητα ένα μέλλον που θα μπορεί να το προγραμματίζει αυτόνομα και δεν πρόκειται να κουραστούμε, ούτε να κάνουμε πίσω στα τελευταία μέτρα της διαδρομής, είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού», προσέθεσε επίσης ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε ταυτόχρονα και στο κλείσιμο της αξιολόγησης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πώς «το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι πάρα πολύ κοντά και τα παιχνίδια των καθυστερήσεων τελειώνουν εδώ, είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι και μέσα στον Απρίλιο τελειώνουν οι ατέρμονες συζητήσεις απομείωσης του χρέους».

Ο Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του, δηλώνοντας πως: «Η Ελλάδα παρά τις Κασσάνδρες ανακτά τη δύναμη για να σταθεί μόνη της στα πόδια της. Μπορούμε να τα καταφέορυμε και θα τα καταφέρουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να βγάλουμε τη χώρα από τη κρίση και κανένας δεν μπορεί να μας αποτρέψει».

The post Τσίπρας: Τα εγκαίνια των οδικών αξόνων είναι ο πιο ισχυρός συμβολισμός ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα