«Είμαστε και εμείς άνθρωποι»: Ο ρατσισμός μέσα από τα μάτια ενός Αφρικανού πρόσφυγα της Ουκρανίας

15:01 21/3/2022 - Πηγή: iPop

Τέτοια μέρα τον προηγούμενο μήνα, ο Axel ήταν ένας 20χρονος που απολάμβανε την ήρεμη καθημερινότητά του, σπουδάζοντας πληροφορική σε ένα πανεπιστήμιο στο Κίεβο της Ουκρανίας. Στις 24 Φεβρουαρίου, όμως, η ζωή του άλλαξε δραματικά και έπαψε να είναι ένας απλός 20χρονος όπως εσύ κι εγώ. Το χαμόγελό του έσβησε από το πρόσωπό του και η μόνη του σκέψη από εκείνη την ημέρα ήταν αν θα καταφέρει να επιβιώσει από αυτό τον εφιάλτη.

Σήμερα ο Axel ζει στις Βρυξέλλες

του Βελγίου είναι πρόσφυγας και ουσιαστικά ανιθαγενής, ενώ κουβαλά μαζί του τραυματικές εμπειρίες από το οδυνηρό του ταξίδι από την ερειπωμένη Ουκρανία.

Πρόσφυγες από την Ουκρανία: Το ταξίδι του Axel και ο ρατσισμός που αντιμετώπισε

Δήλωσε στο Euronews πώς αυτός και οι φίλοι του έπρεπε να περιμένουν ώρες για να πάρουν ένα τρένο από το Κίεβο λόγω του χρώματος του δέρματός τους. Όταν έφτασαν στα σύνορα, αντιμετώπισαν κακοποίηση και εκμετάλλευση.

«Μας είπαν να περιμένουμε. Μιλούσαν επιθετικά και μας έκαναν πολύ άσχημες χειρονομίες», αποκάλυψε o Axel.

Ο ρατσισμός και τα τυφλά μου σημεία

Τα βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα social έδειχναν μαύρους ανθρώπους να εκδιώκονται από τα τρένα, ενώ τα ζώα φαίνεται να έχουν προτεραιότητα πριν από εκείνους.

Οι ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα εκείνες που συνορεύουν με την Ουκρανία, έχουν επαινεθεί για την υποδοχή των προσφύγων, αλλά οι Αφρικανοί υπήκοοι αναφέρουν λεπτομερώς τον ρατσισμό που αντιμετώπισαν καθώς διέφυγαν και αυτοί από την Ουκρανία.

«Είμαστε κι εμείς άνθρωποι, η ζωή μας μετράει», είπε ο Axel.

Περισσότεροι από 3,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τη στρατιωτική της επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Την περιέγραψε ως την ταχύτερα αναπτυσσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Change είναι ένας τοπικός αφροβελγικός σύλλογος που παρέχει υποστήριξη στον Axel και σε άλλους 47 μαθητές. Οργάνωσαν τη μεταφορά τους από τα πολωνικά σύνορα και βοηθούν στη συγκέντρωση ρούχων, στέγης, τη διοργάνωση μαθημάτων για την εκμάθηση της γλώσσας και επίσης συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του ρατσισμού που συναντάται.

Andreea Alexandru / Associated Press

«Όταν αυτοί οι νέοι άνθρωποι μου περιγράφουν όλα όσα έχουν βιώσει, στεναχωριέμαι πολύ, αλλά με παρακινεί να συνεχίσω αυτόν τον αγώνα», δήλωσε στο Euronews η Dido Lakama, συνιδρυτής του Change.

Ημερολόγιο πολέμου: 30 νέοι Ουκρανοί περιγράφουν τον εφιάλτη της ρωσικής εισβολής και ελπίζουν πως η ζωή θα κερδίσει τον θάνατο

Είναι ένας αγώνας που συνεχίζεται εδώ στο Βέλγιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενεργοποιήσει την Οδηγία Προσωρινής Προστασίας που παρέχει σε άτομα που διέμεναν μόνιμα στην Ουκρανία πριν από την έκρηξη του πολέμου τα δικαιώματα για άδεια παραμονής, πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στέγαση, ιατρική βοήθεια και πρόσβαση στην εκπαίδευση για παιδιά στην ΕΕ. για τουλάχιστον ένα έτος.

Αυτό ισχύει για απάτριδες και υπηκόους τρίτων χωρών που ωφελήθηκαν από διεθνή προστασία στην Ουκρανία, καθώς και για όσους δεν μπορούν να επιστρέψουν υπό ασφαλείς συνθήκες στη χώρα καταγωγής τους.

Η Dido θέλει οι Βρυξέλλες να καλωσορίσουν και να δώσουν πρόσβαση στα βελγικά πανεπιστήμια στους πρόσφυγες φοιτητές που έφυγαν από την Ουκρανία, ακριβώς όπως οι Ουκρανοί.

«Θέλουμε να μπορέσουμε να τελειώσουμε τις σπουδές μας όπως οι Ουκρανοί», είπε στο Euronews η Ruth, μια φοιτήτρια ιατρικής από το Κονγκό που αναγκάστηκε να φύγει από την Ουκρανία.

Η απόφαση ανήκει πλέον στη βελγική κυβέρνηση αλλά και στις υπόλοιπες κυβερνήσεις του κόσμου, όπως ακριβώς και στους ανθρώπους της. Γιατί αν μάθουμε να αγαπάμε ο ένας τον άλλον και συνειδητοποιήσουμε την αξία της ανθρώπινης ζωής, ανεξαρτήτως χρώματος και θρησκείας, μόνο τότε αυτός ο κόσμος θα κάνει βήματα μπροστά.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο «Είμαστε και εμείς άνθρωποι»: Ο ρατσισμός μέσα από τα μάτια ενός Αφρικανού πρόσφυγα της Ουκρανίας εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Είμαστε, Αφρικανού, Ουκρανίας,eimaste, afrikanou, oukranias