«Επανδρώνοντας» με… γυναίκες την αντιμετώπιση των κρίσεων

17:01 22/3/2022 - Πηγή: iPop

Πολεμικές συρράξεις, φυσικές καταστροφές, πανδημίες και άλλες ακραίες καταστάσεις απαιτούν την άμεση κινητοποίηση ομάδων και ανθρώπων που είναι εκπαιδευμένοι και σε ετοιμότητα να τις αντιμετωπίσουν. Όπως έχει φανεί στην πράξη, οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στη διαχείριση των κρίσεων, καθώς γνωρίζουν τις ανάγκες των οικογενειών και ιδίως των παιδιών και των γυναικών, διαθέτουν τον κατάλληλο τρόπο να επικοινωνούν με την κοινότητα, έχουν διασύνδεση με φορείς και υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της κρίσης και την αποκατάσταση των συνεπειών της. Έτσι, μεγάλο μέρος

της δράσης της ActionAid για την ανταπόκριση στις έκτακτες καταστάσεις αποτελεί η εκπαίδευση κι ενδυνάμωση ομάδων γυναικών ώστε να αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο στη διαχείριση των κρίσεων.

«Είναι ατυχές να βλέπεις κυρίως άντρες να ηγούνται των επιτροπών στους καταυλισμούς και αυτό διαιωνίζει τα περιστατικά σεξουαλικής εκμετάλλευσης και άλλες μορφές έμφυλης βίας εις βάρος των γυναικών. Είναι καιρός η κυβέρνηση και οι υπόλοιποι αρμόδιοι να ενδυναμώσουν τις γυναίκες στους μηχανισμούς ετοιμότητας και αντιμετώπισης, ως μέρος των βιώσιμων λύσεων στις έκτακτες καταστάσεις», δηλώνει η Alice Kathumba, επικεφαλής της Ομάδας Γυναικών, αλλά και της Ομάδας Ανθρωπιστικής Δράσης της ActionAid στο Μαλάουι.

Η Αctionaid σου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσεις της γυναίκες της πρώτης γραμμήςActionaid

Στο Μπανγκλαντές, όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι συχνά, οι Επιτροπές Ετοιμότητας υπάρχουν σε πολλές κοινότητες και η ActionAid εκπαιδεύει τις γυναίκες να έχουν συντονιστικό και ηγετικό ρόλο σε κάθε ανάγκη. «Είμαστε έτοιμες να βοηθήσουμε τον κόσμο εν μέσω καταστροφών. Στην τελευταία καταστροφή, επισκέφτηκα την πλημμυρισμένη κοινότητα και κατέγραψα τα ονόματα των ανθρώπων που είχαν ανάγκη από βοήθεια», μας αφηγείται η Mahfuza που από γυναίκα κλεισμένη στο σπίτι με τα παιδιά, μετατράπηκε σε πρωταγωνίστρια στην αντιμετώπιση των κρίσεων στην κοινότητά της, μέσα από τις Ομάδες Γυναικών.

Actionaid

Η 26χρονη Mariam είναι μουσικός και παίζει κοντραμπάσο στην Ορχήστρα νέων της Παλαιστίνης. Είναι παράλληλα κι εθελόντρια στην ομάδα της ActionAid και στην τελευταία κλιμάκωση της βίας στη Γάζα έγινε η ισχυρή φωνή θάρρους ενάντια στην αυθαιρεσία και την καταπίεση. Συνελήφθη ενώ συμμετείχε σε ειρηνική διαδήλωση και στο βίντεο που απαθανάτισε τη σύλληψή της δεν έχασε ποτέ το χαμόγελο: «Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε τη μουσική και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να πούμε στον κόσμο για τον σκοπό μας και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στην περιοχή», μοιράστηκε αφού αφέθηκε ελεύθερη.

Η Mona είχε ήδη εθελοντική δράση από μόνη της, προτού εκπαιδευτεί από την ActionAid και γίνει μέλος του δικτύου γυναικών για την ανταπόκριση σε επείγουσες καταστάσεις στην Αϊτή. Ως νοσοκόμα, προσέφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες της στους ανθρώπους της κοινότητάς της που ήταν οικονομικά ευάλωτοι. «Όποια ώρα της ημέρας και να είναι, η οικογένειά μου καταλαβαίνει ότι πρέπει να φύγω και να μοιραστώ τις γνώσεις μου με αυτούς που χρειάζονται βοήθεια», μας λέει με χαμόγελο.

Ο ρόλος της Hilda από τη Ζιμπάμπουε είναι να εκπαιδεύει τις γυναίκες ώστε να μπορούν να αντεπεξέρχονται στις κρίσεις και να είναι αυτόνομες: «Εκπαιδεύω τις γυναίκες ώστε να μην περιμένουν από τη διανομή τροφίμων, αλλά μόλις αποκατασταθούν οι πρώτες ζημιές να ξεκινούν δραστηριότητες που τους αποφέρουν εισόδημα», μας λέει θίγοντας ένα από τα βασικά προβλήματα στις έκτακτες καταστάσεις, που είναι η εκμετάλλευση των γυναικών, που βρίσκονται πιο εκτεθειμένες και ευάλωτες μέσα στις κρίσεις.

Actionaid

Εδώ και τρεις εβδομάδες, μία ακόμα κρίση έχει ξεσπάσει με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Υπολογίζεται ότι ήδη σχεδόν 3 εκατ. άνθρωποι έχουν διαφύγει στις γειτονικές χώρες, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά. Τα κορίτσια και οι γυναίκες που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους είναι κι εδώ εκτεθειμένα στον κίνδυνο της βίας, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εκμετάλλευση. Δουλεύοντας με τοπικούς συνεργάτες, η ActionAid βρίσκεται στις γειτονικές χώρες, προσφέροντας άμεση ανακούφιση και προστασία από την έμφυλη βία, παρέχοντας ψυχολογική στήριξη και ενδυναμώνοντας τις γυναίκες ώστε να αναλάβουν καίριους ρόλους στη διαχείριση της κατάστασης.

Στο μέτωπο της κάθε κρίσης, οι γυναίκες μπορεί να γίνουν τα πιο ευάλωτα θύματα. Μπορούν, όμως, και να γίνουν τα πιο κατάλληλα πρόσωπα για τη διαχείρισή τους και να συμβάλουν αποφασιστικά, όχι μόνο στην αποκατάσταση, αλλά και στην πρόληψή τους.

Δες εδώ πώς μπορείς να στηρίξεις της δράση της ActionAid για τη στήριξη των ανθρώπων που δοκιμάζονται από την κατάσταση στην Ουκρανία.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο «Επανδρώνοντας» με… γυναίκες την αντιμετώπιση των κρίσεων εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα