Η μόνη ερώτηση που χρειάζεται να σου κάνεις για να παραμείνει ζωντανή η καλή επικοινωνία στο ζευγάρι για πάντα

20:42 17/10/2022 - Πηγή: iPop

Πόσο εύκολο είναι να μην χαθεί η ουσιαστική επικοινωνία στο ζευγάρι; Πανεύκολο! Και αν έχεις μια μακροχρόνια σχέση, η οποία έχει εξελιχθεί σε γάμο με μικρά παιδιά, νομίζω ξέρεις ακριβώς για τι πράγμα μιλάω. Ενώ η επικοινωνία είναι θεμέλιος λίθος της σχέσης, μπορεί κάποιες φορές λόγω της καθημερινότητας να χαθεί η μπάλα. Το σημαντικό να γίνει ασήμαντο, να ξεχαστεί, να αποσιωπηθεί. Όχι εσκεμμένα αλλά γιατί στο μυαλό μας κάθε μέρα τρέχουν ένα εκατομμύριο πράγματα και μπορεί το βράδυ που πέφτουν όλες οι αντιστάσεις και χαλαρώνεις να μην θυμάσαι τίποτα από αυτά που έπρεπε να συζητήσεις με τον άνθρωπό

σου. Θα μπορούσες φυσικά να πεις ότι αυτή είναι μια δικαιολογία, δεν αντιλέγω, συχνά όμως χάνουμε την επικοινωνία άθελά μας.

Πώς να μην χαθεί η ουσιαστική επικοινωνία στο ζευγάρι

Ο άνθρωπος που θέλει να έχει καλή και ουσιαστική επικοινωνία με τον άνθρωπό του, που το έχει ως προτεραιότητα το καταφέρνει. Με τους συντρόφους μας δεν είμαστε μόνο, συγκάτοικοι, γονείς και κηδεμόνες των παιδιών μας, άνθρωποι που κάνουν διεκπεραιωτικά πράγματα.

Πριν γίνεται αυτό που είστε σήμερα, μιλούσατε το πρωί να πείτε καλημέρα στο κινητό και καληνύχτα, στέλνατε μηνύματα μέσα στη μέρα που δεν αφορούσαν, αγορές από το σούπερ μάρκετ και ποιος θα πάρει ποιο παιδί από τη δραστηριότητα. Ξαφνικά έσκαγε ένα emoji με καρδούλες και έφτιαχνε τη μέρα του άλλου, ο άλλος απαντούσε με μια φωτογραφία. Υπήρχε αυτή η αίσθηση της προσμονής να σχολάσεις να δεις τον άλλον όσο γίνεται γρηγορότερα.

Οι μακροχρόνιες σχέσεις μεταβάλλονται με τα χρόνια όμως, αν αφήσουμε τη «ρουτίνα» να πάρει το τιμόνι θα χαθεί κάθε επικοινωνία ουσιαστική, κάθε ίχνος νοιαξίματος και στο τέλος θα γίνουμε δύο απλοί συγκάτοικοι που μοιράζονται αρμοδιότητες και υποχρεώσεις.

PexelsΤι είμαστε τέλος πάντων;

Πατάμε ένα pause και βλέπουμε την κατάσταση. Αυτό που βλέπεις σήμερα στη σχέση σου τι σε κάνει να νιώθεις; Νιώθεις χαρά, απογοήτευση, περηφάνια. Ποιο είναι το πρόσημο που μπαίνει; Η γεύση που αφήνει είναι γλυκιά ή πικρή; Αν δεν συνειδητοποιήσεις την κατάσταση, δεν την επικοινωνήσεις, δεν κάνεις διαφορετικές δράσεις, πώς περιμένεις να δεις αποτελέσματα;

Ξεκινάμε μια κουβέντα, ταυτόχρονα ειδοποιήσεις από το viber και e-mails χτυπάνε, ένα παιδί σε διακόπτει γιατί την ώρα που μιλάς με τον σύντροφό σου, θυμήθηκε κάτι πολύ επείγον (ούτε καν, μπορούσε να περιμένει), ταυτόχρονα, έχεις γράψει σε λίστες και χαρτάκια πράγματα που δεν πρέπει να ξεχάσεις, υποχρεώσεις, πάρτι, γιατρούς, ψώνια, δραστηριότητες των παιδιών που στο τέλος το ένα και μοναδικό πράγμα που ήθελες να πεις όλη μέρα το ξέχασες.

Εσύ πώς το βλέπεις όλο αυτό;

Χωρίς να θέλω να βάλω σε ένα τσουβάλι όλους τους άνδρες και όλες τις γυναίκες ξέρουμε πολύ καλά ότι σπάνια ο άντρας θα παραπονεθεί για την επικοινωνία. Αλήθεια όμως το βλέπεις και εσύ ό,τι χαθήκαμε λίγο μέσα σε όλο αυτό το τρέξιμο της καθημερινότητας;

Αυτές δεν είναι κουβέντες που γίνονται μια Δευτέρα που είναι τα παιδιά μπροστά και τρέχεις να πάρεις το ένα από τη μια δραστηριότητα και να αφήσεις το άλλο στη δική του. Χρειάζεται μια σχετική ηρεμία, καθαρό μυαλό και να μην έχεις πολλά μέτωπα ανοιχτά.

Βγαίνεις μια μέρα για έναν καφέ, θα βρεθεί ο τρόπος μη ρωτάς το πώς. Το πώς είναι η λεπτομέρεια. Και ανοίγεται αυτήν την ατζέντα χωρίς όμως να κουράσει το θέμα, δεν χρειάζεται να γίνει μια κουβέντα λάστιχο. Συζητάτε αυτό που σας απασχολεί και προχωράτε στα δικά σας. Το λύνετε όμως αυτό που εμφανίστηκε. Δεν το κουκουλώνετε κάτω από το χαλί. Δεν υπάρχει λόγος να γίνει αυτό, γιατί μετά το πρόβλημα θα συσσωρευτεί και δεν θα μαζεύεται.

Επίσης δεν χρειάζεται να κατηγορήσει σε αυτήν την φάση ο ένας τον άλλον. Το γεγονός ότι η επικοινωνία δεν ήταν ουσιαστική δεν σημαίνει ότι έγινε θελημένα και με δόλο. Απλώς το αφήσατε να συμβεί. Από τη στιγμή που εντοπίστηκε το θέμα είναι καλός οδηγός ότι θα βρεθεί και η λύση.

Μια ερώτηση που ξεκαθαρίζει τα πάντα στη σχέση

Δεν χρειάζεται να κάνεις πολλές ερωτήσεις και να χαθείς. Μια είναι η ερώτηση κλειδί στην υπόθεση αυτή: «Είναι ο άνθρωπός μου, ο πιο σημαντικός άνθρωπος στη ζωή μου»; Αν η απάντηση είναι ναι τότε ξέρεις πολύ καλά ότι θα την βρεις την άκρη σου και από κοινού μπορείτε να δουλέψετε γι’ αυτήν την σχέση.

Χρειάζεται δύο φυσικά όπως και το ταγκό στην αγάπη, δεν μπορεί μόνο ένας να δουλεύει, να επικοινωνεί, να νοιάζεται. Εδώ μιλάμε για ανθρώπους που θέλουν να είναι μαζί και νοιάζεται ο ένας για τον άλλον ουσιαστικά.

Η επικοινωνία με κάθε μορφή

Έχει πολλές μορφές. Λεκτική, εξωλεκτική, με πράξεις, με ακρόαση, με νοιάξιμο, με φροντίδα. Να τον ακούς τον άνθρωπό σου, ένα παράπονο που μπορεί να σε κουράζει, έχει μέσα την αλήθεια του, φιλτράρισε αυτό που σου λέει και με ενσυναίσθηση κατάλαβε τι νιώθει εκείνη τη στιγμή. Ακόμα και αν ο άνθρωπός σου δεν μιλάει πολύ με λόγια, εντούτοις, θα δεις ότι η συμπεριφορά του δείχνει τι έχει μέσα του.

Μπορεί να μην υπάρχει η συνταγή της επιτυχίας, αλλά σίγουρα αυτά τα χαρακτηριστικά είναι απαραίτητα για μια υγιή μακροχρόνια σχέση

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Η μόνη ερώτηση που χρειάζεται να σου κάνεις για να παραμείνει ζωντανή η καλή επικοινωνία στο ζευγάρι για πάντα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα