Η σκοτεινή ιστορία πίσω από την εκρηκτική συνέντευξη της πριγκίπισσας Diana στο BBC – Όσα αποκάλυψε το The Crown

12:52 14/11/2022 - Πηγή: iPop

Στην 5η σεζόν το The Crown συνεχίζει να εξερευνά μερικές από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές από τη ζωή της πριγκίπισσας Diana. Εκτός από την διαχείριση της σχέσης του Καρόλου και της Καμίλα, τα νέα επεισόδια αποκαλύπτουν την πραγματική ιστορία πίσω από τη διάσημη πλέον συνέντευξη της Diana στο Panorama, η οποία

προβλήθηκε στο BBC το 1995.

Αν και το The Crown δεν θα έπρεπε να θεωρείται ιστορικό ντοκουμέντο, πολλά από τα γεγονότα που απεικονίζονται στη σειρά όντως συνέβησαν. Ας ανακαλύψουμε μαζί τις κρύβεται πίσω από την πολυσυζητημένη συνέντευξη.

Συνέντευξη Diana στο BBC: Οι αποκαλύψεις της πριγκίπισσας που συγκλόνισαν τον κόσμο

Στις 20 Νοεμβρίου 1995, η συνέντευξη της πριγκίπισσας Diana στο Panorama με τον Martin Bashir μεταδόθηκε στο BBC και συγκλόνισε την ανθρωπότητα. Όπως σημειώνεται από το ίδιο το BBC, το ειδικό επεισόδιο «χαρακτηρίστηκε αθώα ως συνέντευξη με την HRH, την Πριγκίπισσα της Ουαλίας». Αντίθετα, η Diana άνοιξε την καρδιά και της και μίλησε ειλικρινά για όλα, από τον κατεστραμμένο γάμο της, την επί χρόνια σχέση του Καρόλου με την Καμίλα, καθώς και τις δικές της εξωσυζυγικές σχέσεις. Βασικά, μας άφησε με το στόμα ανοιχτό.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η Diana ρωτήθηκε αν πίστευε ότι η Καμίλα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάρρευση του γάμου της. Η πριγκίπισσα τότε απάντησε την φράση που έχει χαραχθεί στο μυαλό όλων μας; «Ήμασταν τρεις σε αυτόν τον γάμο, οπότε υπήρχε λίγος συνωστισμός». Όταν ρωτήθηκε αν οραματιζόταν τον εαυτό της ως βασίλισσα της Αγγλίας, η Diana απάντησε λέγοντας ότι θα ήθελε να είναι η «βασίλισσα στις καρδιές των ανθρώπων».

Tampongate: Η πραγματική ιστορία πίσω από το ερωτικό τηλεφώνημα Καμίλας – Καρόλου. Πώς παρουσιάζεται στο The Crown;

Η Diana μίλησε, επίσης, στον Bashir για τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε από τότε που έγινε μέλος της βασιλικής οικογένειας, τα οποία περιελάμβαναν βουλιμία, επιλόχεια κατάθλιψη και αυτοτραυματισμό, όπως αναφέρει το People. «Φώναζα για βοήθεια, αλλά, όπως φαίνεται, έδινα λάθος σημάδια», αποκάλυψε η πριγκίπισσα.

Εκτός από το ότι παραδέχτηκε τις δικές της εξωσυζυγικές σχέσεις, η πριγκίπισσα Diana ανέφερε, επίσης, ότι ο Κάρολος δεν θα μπορούσε να γίνει βασιλιάς. «Πιστεύω θα του έφερνε τεράστιους περιορισμούς και δεν ξέρω αν θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε αυτό».

Πώς ο Martin Bashir εξασφάλισε την συνέντευξη;

Τον Οκτώβριο του 2020, 25 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της συνέντευξης της Diana, οι Sunday Times ισχυρίστηκαν ότι ο Martin Bashir είχε εξασφαλίσει τη συνέντευξή του με την πριγκίπισσα παραποιώντας έγγραφα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Bashir παρήγαγε πλαστές τραπεζικές δηλώσεις, οι οποίες υποδηλώνουν ότι ένα μέλος του προσωπικού του Charles Spencer, αδερφού της Diana, διέρρεε πληροφορίες στον Τύπο.

Το BBC απάντησε στους The Sunday Times , λέγοντας, «εσωτερικά αρχεία της εποχής δείχνουν ότι ο Bashir είχε γνωρίσει την πριγκίπισσα της Ουαλίας πριν από την ύπαρξη της μακέτας. Αυτές οι μαρτυρίες υποστηρίζουν επίσης ότι η Πριγκίπισσα της Ουαλίας επιβεβαίωσε γραπτώς ότι αυτά τα έγγραφα δεν έπαιζαν μέρος στην απόφασή της να δώσει τη συνέντευξη».

Μιλώντας στο People , ο αδερφός της Diana συζήτησε τη σοβαρότητα των συνθηκών γύρω από τη συνέντευξή της, λέγοντας: «Το BBC δεν έχει ζητήσει ακόμη συγγνώμη για αυτό που πραγματικά έχει σημασία εδώ: την απίστευτα σοβαρή παραποίηση τραπεζικών καταστάσεων που υποδηλώνουν ότι οι στενότεροι έμπιστοι της Diana την κατασκόπευαν για τους εχθρούς της». Συνέχισε, «Αυτό ήταν που με οδήγησε να μιλήσω στην Diana. Αυτό, με τη σειρά του, οδήγησε στη συνάντηση όπου παρουσίασα την Diana στον Bashir, στις 19 Σεπτεμβρίου 1995. Αυτό οδήγησε στη συνέχεια στη συνέντευξη».

Η Daily Mail ισχυρίστηκε επίσης ότι στην Diana έδειξε μια «ψεύτικη «απόδειξη» άμβλωσης, η οποία φέρεται να υποδηλώνει ότι ο πρίγκιπας Κάρολος είχε ρομαντική σχέση με μια από τις νταντάδες. Σε μια επιστολή που έστειλε στον Bashir μετά τη συνέντευξη, η πριγκίπισσα Diana έγραψε ότι «δεν μετάνιωσε» για τη συμμετοχή της και ότι δεν εξαναγκάστηκε με κανέναν τρόπο.

The Crown: Ποια είναι η γυναίκα με την οποία ο πρίγκιπας Φίλιππος ήρθε κοντά και πώς παρουσιάζεται από την δημοφιλή σειρά;

Η ανεξάρτητη έρευνα που διενεργήθηκε:

Το 2021, μια επίσημη έρευνα, γνωστή ως The Dyson Investigation, διαπίστωσε ότι «ο Bashir παραβίασε σοβαρά τους κανόνες του BBC με πλαστές τραπεζικές καταστάσεις για να αποκτήσει πρόσβαση στην πριγκίπισσα. Αποκαλύφθηκε, επίσης, ότι το BBC κάλυψε αργότερα τις μεθόδους που είχε χρησιμοποιήσει ο Bashir για να εξασφαλίσει την Diana για τη συνέντευξη. Η έρευνα χαρακτήρισε επίσης την εκδοχή του Bashir για τα γεγονότα γύρω από τη συνέντευξη ως «αναξιόπιστη και σε ορισμένες περιπτώσεις ανέντιμη».

Όπως αναφέρει το BBC, ο Bashir είπε σε δήλωσή του, «Τα τραπεζικά αντίγραφα δεν είχαν καμία σχέση με την προσωπική επιλογή της πριγκίπισσας Diana να λάβει μέρος στη συνέντευξη». Συνέχισε, «Τα αποδεικτικά στοιχεία που παραδόθηκαν στην έρευνα με το δικό της χειρόγραφο το επιβεβαιώνουν κατηγορηματικά».

Εν τω μεταξύ, ο Tim Davie, ο σημερινός γενικός διευθυντής του BBC, δήλωσε σχετικά με τα ευρήματα: «Παρόλο που η έκθεση αναφέρει ότι η Diana, η πριγκίπισσα της Ουαλίας, ήταν πρόθυμη για μια συνέντευξη στο BBC, είναι σαφές ότι η διαδικασία για την εξασφάλιση της συνέντευξης απείχε πολύ από αυτό που το κοινό έχει δικαίωμα να περιμένει».

Οι δηλώσεις του πρίγκιπα William και Harry:

Μετά την έρευνα, ο πρίγκιπας William είπε σε μια δήλωση: «Είναι η άποψή μου ότι ο δόλιος τρόπος που λήφθηκε η συνέντευξη επηρέασε σημαντικά τα όσα είπε η μητέρα μου. Η συνέντευξη ήταν μια σημαντική συμβολή στο να χειροτερέψει η σχέση των γονιών μου και να πληγώσει αμέτρητους άλλους».

Ο πρίγκιπας Harry εξέδωσε, επίσης, μια δήλωση, λέγοντας: «Η μητέρα μας ήταν μια απίστευτη γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στην υπηρεσία. Ήταν ανθεκτική, γενναία και αναμφισβήτητα ειλικρινής. Το αποτέλεσμα μιας κουλτούρας εκμετάλλευσης και ανήθικων πρακτικών της πήρε την ζωή».

«Diana: Her True Story – In Her Own Words»: Η άγνωστη ιστορία πίσω από το βιβλίο για τη ζωή της πριγκίπισσας Diana που βλέπουμε στο The Crown

Για να πληρώσεις τις αποζημιώσεις, το BBC δώρισε τα χρήματα που είχε κερδίσει από την κοινοπραξία της συνέντευξης (περίπου 1,2 εκατομμύρια δολάρια) σε επτά από τα αγαπημένα φιλανθρωπικά ιδρύματα της Diana. Το δημοσίευμα σημείωσε, επίσης, ότι ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας είχε επιστρέψει όλα τα βραβεία που είχε λάβει για τη συνέντευξη, συμπεριλαμβανομένου ενός BAFTA, και «πλήρωσε εκατομμύρια λίρες σε νομικά έξοδα και αποζημιώσεις σε άτομα που επηρεάστηκαν από τη συνέντευξη».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Η σκοτεινή ιστορία πίσω από την εκρηκτική συνέντευξη της πριγκίπισσας Diana στο BBC – Όσα αποκάλυψε το The Crown εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα