Καπνίζεις; Το κατοικίδιό σου είναι παθητικός καπνιστής

19:06 10/2/2020 - Πηγή: iPop

Έχεις σκεφτεί τις αρνητικές επιπτώσεις της συνήθειάς σου στην υγεία των κατοικιδίων; Σίγουρα έχεις ακούσει για το παθητικό κάπνισμα και πόσο επιβλαβές μπορεί να αποδειχθεί σε αυτούς δεν καπνίζουν. Τα σκυλιά και οι γάτες δεν είναι εξαίρεση! Το παθητικό κάπνισμα για τα ζώα είναι άκρως επικίνδυνο.

Πόσο επικίνδυνο είναι το παθητικό κάπνισμα για τα ζώα;

Η έρευνα δείχνει πόσο επικίνδυνο είναι το παθητικό κάπνισμα για τα ζώα που ζουν μαζί μας. Μία από τις μελέτες αποκαλύπτουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο κακοήθους λεμφώματος (που αναφέρεται επίσης ως λέμφωμα ή λεμφοσάρκωμα) σε γάτες μετά την έκθεση

στον καπνό του περιβάλλοντος.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος για κακοήθες λέμφωμα στις γάτες ήταν σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερος σε σχέσεις με τις γάτες που ζούσαν σε νοικοκυριά μη καπνιστών. Για γάτες με πέντε ή περισσότερα χρόνια έκθεσης στον καπνό, ο σχετικός κίνδυνος ανέβηκε στο 3,2. Με άλλα λόγια, αυτές οι γάτες είχαν πάνω από τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν λέμφωμα σε σχέση με τις γάτες που είχαν εκτεθεί στον καπνό τσιγάρου. Άλλες μελέτες δείχνουν σύνδεση μεταξύ του καρκίνου του στόματος σε γάτες και καπνό του περιβάλλοντος.

Unsplash/Andreea Popa

Ούτε τα σκυλιά έχουν ανοσία στο παθητικό κάπνισμα. Έρευνα δείχνει ότι τα σκυλιά που ζουν με καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος (π.χ., άσθμα και βρογχίτιδα) και καρκίνο του πνεύμονα από ό,τι οι σκύλοι που ζουν σε σπίτια χωρίς καπνό. Επίσης, ο κίνδυνος του καρκίνου των ρινικών διόδων αυξάνεται κατά 250% στις ράτσες σκύλων με μακριά μύτη με την έκθεση σε υψηλά επίπεδα καπνού στο περιβάλλον.

Unsplash/JC Gellidon

Για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και πολλούς ακόμα, μήπως να κάνεις μια χάρη στον εαυτό σου και το κατοικίδιό σου και να σταματήσεις να καπνίζεις; Εάν δεν θέλεις να σκεφτείς τον εαυτό σου και την υγεία σου, σκέψου την υγεία του κατοικιδίου σου, το οποίο δεν σου φταίει σε τίποτα να γίνεται παθητικός καπνιστής, χωρίς να μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό.

Δες ακόμα:

Το κάπνισμα επηρεάζει και τα ζώα

Το άρθρο Καπνίζεις; Το κατοικίδιό σου είναι παθητικός καπνιστής εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα