Μερική έκλειψη ηλίου: Τι θα συμβεί κατά το σπάνιο φαινόμενο στις 25 Οκτωβρίου;

16:47 24/10/2022 - Πηγή: iPop

Όπως πιθανώς έχεις δει την Τρίτη 25 Οκτωβρίου αναμένεται να συμβεί μία μερική έκλειψη ηλίου, η οποία θα είναι ορατή και στη χώρα μας. Ένα φυσικό φαινόμενο που δε γίνεται κάθε μέρα, καθώς η επόμενη ορατή έκλειψη ηλίου από τη χώρα μας θα συμβεί το 2027.

Η μερική έκλειψη ηλίου
στις 25 Οκτωβρίου 2022unsplash

Πιο συγκεκριμένα, η μερική έκλειψη ηλίου που αναμένεται να συμβεί θα είναι ορατή στο βόρειο ημισφαίριο, στην Αφρική, στην Ασία, στην Ευρώπη και μάλιστα και στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο ποσοστό της μερικής έκλειψης θα παρατηρηθεί στη Δυτική Σιβηρία, όπου η Σελήνη θα καλύψει περίπου το 82% του ηλιακού δίσκου. Στην χώρα μας θα είναι ορατή σε όλη την επικράτεια αλλά ιδιαίτερα στον Βόρειο Έβρο, όπου η κάλυψη θα φτάσει το 35% του Ήλιου. Το φαινόμενο αναμένεται να αρχίσει το μεσημέρι.

Ειδικότερα στην Αθήνα, η διάρκεια της έκλειψης θα είναι περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά. Θα αρχίσει στις 12:36 μ.μ., η μέγιστη κάλυψη του ηλιακού δίσκου θα συμβεί στις 13:43 και το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί στις 14:51. Στη Θεσσαλονίκη η μερική έκλειψη θα αρχίσει στις 12:30, θα κορυφωθεί στις 13:38 και θα τελειώσει στις 14:46.Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται, αν σκοπεύεις να παρατηρήσεις το φαινόμενο. Η παρατήρηση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνεται με γυμνά μάτια γιατί υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης(ακόμα και τύφλωσης), αλλά μέσα από κιάλια ή τηλεσκόπιο με ειδικό ηλιακό φίλτρο. Ούτε τα γυαλιά ηλίου προσφέρουν ασφάλεια για την παρατήρηση.

Τι είναι η ηλιακή έκλειψη;unsplash

Τι είναι όμως η ηλιακή έκλειψη για την οποία γίνεται λόγος; Έκλειψη ηλίου ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο η Σελήνη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον ήλιο και τη γη, με αποτέλεσμα ορισμένες περιοχές της Γης να δέχονται λιγότερο φως από ότι συνήθως. Μπορεί να είναι μερική, ολική ή δακτυλιοειδής. Κάθε έτος πραγματοποιούνται τουλάχιστον δύο εκλείψεις Ηλίου, ενώ ο μέγιστος αριθμός εκλείψεων Ηλίου που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα έτος είναι 5.

Στην περίπτωση της ολικής ηλιακής έκλειψης, που είναι ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο, ο δίσκος της σελήνης εφάπτεται εσωτερικά με τον ηλιακό δίσκο κρύβοντας κάθε ίχνος ηλιακού φωτός για μερικά λεπτά. Από την άλλη πλευρά, στην δακτυλιοειδή έκλειψη ο παρατηρητής βλέπει ένα ηλιακό δαχτυλίδι γύρω από το σκοτεινό σώμα της σελήνης. Στη μερική ο παρατηρητής βλέπει ένα ποσοστό του ήλιου «φαγωμένο» από τη σελήνη.

Φαίνεται πως η έκλειψη ηλίου, σε όποιο είδος κι αν ανήκει, δεν είναι ένα απλό φαινόμενο, αλλά με τη σωστή ενημέρωση και προετοιμασία είμαστε έτοιμοι να το παρατηρήσουμε και να το θαυμάσουμε.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μερική έκλειψη ηλίου: Τι θα συμβεί κατά το σπάνιο φαινόμενο στις 25 Οκτωβρίου; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μερική, 25 Οκτωβρίου,meriki, 25 oktovriou