Ποιες χώρες της Ευρώπης έκαναν τον εμβολιασμό καθολικά υποχρεωτικό και ποιες είναι υπό σκέψη;

11:47 4/12/2021 - Πηγή: iPop

Καθώς τα κρούσματα COVID-19 αυξάνονται στην Ευρώπη, έχει δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο να πειστούν οι μη εμβολιασμένοι να κάνουν το εμβόλιο. Μέχρι στιγμής τα μέτρα κυμαίνονταν από κάρτες COVID έως lockdown που στοχεύουν στους ανεμβολίαστους. Αλλά τώρα περισσότερες χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού. H Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε σε συζήτηση στην ΕΕ σχετικά με το θέμα. Αυτές είναι χώρες της Ευρώπης που κάνουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

στους άνω των 60: Οι εξαιρέσεις και ποιοι θα πληρώνουν 50 αντί για 100 ευρώ

Χώρες τις Ευρώπης που κάνουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό

Αυστρία

Από την 1η Φεβρουαρίου, ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός στην Αυστρία, η πρώτη χώρα της Ευρώπης που κάνει τον εμβολιασμό καθολικά υποχρεωτικό. Η κίνηση ήρθε λίγες μέρες αφότου η Αυστρία προσπάθησε να βάλει lockdown στους μη εμβολιασμένους, το οποίο επεκτάθηκε γρήγορα σε ένα πλήρες lockdown σε εθνικό επίπεδο.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ δήλωσε ότι είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από έναν φαύλο κύκλο κυμάτων του ιού. Η Αυστρία πρώτη χώρα στην ΕΕ που εφαρμόζει πλήρες lockdown και καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό.

Ελλάδα

Και η Ελλάδα εφάρμοσε υποχρεωτικό εμβολιασμό στα άτομα άνω των 60. Η χώρα θα αρχίσει να επιβάλλει πρόστιμα των 100 ευρώ σε άτομα άνω των 60 ετών που δεν εμβολιάζονται. Εάν τα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν έχουν λάβει εμβόλιο έως τις 15 Ιανουαρίου τότε θα τίθενται σε ισχύ τα πρόστιμα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε το μέτρο λέγοντας ότι η ηλικιωμένη ομάδα αντιπροσώπευε το 90% των θανάτων λόγω COVID-19. Υπενθυμίζουμε ότι υποχρεωτικός εμβολιασμός ίσχυε στην Ελλάδα ήδη από τον Σεπτέμβρη για το υγειονομικό προσωπικό.

Τι μέτρα και ταξιδιωτικοί περιορισμοί ισχύουν σε κάθε χώρα της Ευρώπης;

Γερμανία

Οι Γερμανοί βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν για να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος πρόκειται να γίνει καγκελάριος της Γερμανίας αργότερα αυτό το μήνα, είπε ότι θα γίνει ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ και ότι ήλπιζε και πίστευε ότι οι βουλευτές θα την ψήφιζαν.

Ο συναρχηγός των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα μπορούσε να γίνει Αντικαγκελάριος στη νέα κυβέρνηση, είπε στην Deutsche Presse-Agentur ότι “ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ήταν μια εκτεταμένη καταπάτηση της ελευθερίας του ατόμου. Αλλά προστατεύει τη ζωή και τελικά την ελευθερία της κοινωνίας”. “Για να διατηρήσουμε το πάνω χέρι στο μέλλον και να αποτρέψουμε ένα πέμπτο κύμα, πρέπει τώρα να προετοιμαστούμε για μια γενική υποχρέωση εμβολιασμού”.

Η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία προηγουμένως είχε δηλώσει ότι ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός, δήλωσε την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου ότι εάν ήταν μέλος της Bundestag, θα ψήφιζε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Ιταλία

Η Ιταλία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που όρισε τον εμβολιασμό για επαγγελματίες υγείας τον Απρίλιο σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τους ασθενείς. “Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος”, δήλωσε το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας.

Πρόσφατα επέκτεινε αυτή την υποχρέωση στους δασκάλους και στο διοικητικό προσωπικό των σχολείων, στο στρατό, στην αστυνομία και στους διασώστες. Θα τεθεί σε ισχύ από τις 15 Δεκεμβρίου. Αντί να επιβάλλει περαιτέρω εμβόλια, η Ιταλία ενίσχυσε το «πράσινο πάσο» της, απαιτώντας ανάκαμψη από τον COVID-19 ή εμβολιασμό προκειμένου να έχει πρόσβαση σε παραστάσεις, αθλητικές εκδηλώσεις και νυχτερινά κέντρα.

Γαλλία

Από τον Σεπτέμβριο, η Γαλλία ζήτησε από τους επαγγελματίες υγείας και φροντίδας, τους πυροσβέστες και τους εργαζόμενους στις μεταφορές να εμβολιαστούν. Τα άτομα με θέσεις εργασίας που έρχονται σε επαφή με το κοινό πρέπει να έχουν δελτίο υγείας για να πάνε στη δουλειά τους που να αποδεικνύει ότι έχουν εμβολιαστεί ή ανάρρωση από τον COVID-19 ή ότι είχαν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης.

Η πρόσβαση σε μπαρ, εστιατόρια, γυμναστήρια και πολλές εκδηλώσεις απαιτεί επίσης πάσο υγείας. Ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν είπε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν ήταν η “επιλογή που έκανε η Γαλλία”, εξηγώντας ότι θα ήταν πιο δύσκολο να επιβληθεί για τους ενήλικες από ό,τι είναι επί του παρόντος για τα παιδιά.

Ηνωμένο Βασίλειο

Τα εμβόλια κατά του COVID-19 θα είναι υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής περίθαλψης έως την 1η Απριλίου στην Αγγλία, δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Sajid Javid τον Νοέμβριο, καθώς τα κρούσματα COVID-19 αυξήθηκαν στα ύψη.

Ο Τζαβίντ είπε σε συνέντευξή του στο BBC ωστόσο ότι δεν πίστευε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξέταζε ποτέ υποχρεωτικά εμβόλια για τον γενικό πληθυσμό, δηλώνοντας ότι ο δισταγμός εμβολιασμού ήταν χαμηλός στη χώρα.

Σουηδία

Εκπρόσωπος του σουηδού υπουργού Υγείας είπε στο Euronews ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να εισαγάγει υποχρεωτικό εμβολιασμό. “Η διατήρηση των εμβολιασμών εθελοντικά, η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και η παροχή βοήθειας στους πολίτες να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, έχει αποδειχθεί επιτυχής στην επίτευξη υψηλών ποσοστών εμβολιασμού στη Σουηδία”, είπε ο εκπρόσωπος.

Ουγγαρία

Απαιτείται εμβολιασμός στην Ουγγαρία για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, τους δασκάλους των κρατικών σχολείων και τους ανθρώπους που εργάζονται σε κρατικά ιδρύματα. Οι ιδιωτικές εταιρείες επιτρέπεται να αποφασίζουν εάν οι εργαζόμενοι πρέπει να εμβολιαστούν ή όχι.

Δανία

Η πρωθυπουργός Mette Frederiksen δήλωσε την Τετάρτη ότι “θα ήθελε πολύ να είναι το άτομο που θα πάρει την απόφαση”. Η Δανία έχει εκδώσει ένα πάσο για τον COVID-19 που απαιτεί εμβολιασμό, ανάρρωση από τον ιό ή αρνητικό τεστ για πρόσβαση σε μεγάλο μέρος της δημόσιας ζωής, συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων, κινηματογράφων και κομμωτηρίων.

Ελβετία

Η κυβέρνηση της Ελβετίας δηλώνει ότι “νομικά αποκλείεται η γενική υποχρέωση εμβολιασμού του πληθυσμού”. “Οι διαφανείς και κατανοητές πληροφορίες θα πρέπει να επιτρέπουν σε κάθε άτομο να πάρει την απόφασή του ελεύθερα”, λέει το γραφείο δημόσιας υγείας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει εμβολιασμό σε ευάλωτες ομάδες ανθρώπων και για ορισμένα άτομα, υπό πολύ αυστηρούς όρους. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αναγκαστεί να εμβολιαστεί. Οι Ελβετοί ψήφισαν πρόσφατα υπέρ των μέτρων για τον COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της χρήσης δελτίων υγείας για πρόσβαση στη δημόσια ζωή, σε δημοψήφισμα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ποιες χώρες της Ευρώπης έκαναν τον εμβολιασμό καθολικά υποχρεωτικό και ποιες είναι υπό σκέψη; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα