Πώς να ζητάς πίσω τα πράγματα που σου ανήκουν από τους φίλους σου, χωρίς να νιώθεις άβολα

15:53 21/1/2022 - Πηγή: iPop

Πολλοί έχουμε έρθει στη δύσκολη θέση του να πρέπει να ζητήσουμε πίσω πράγματα που δανείσαμε σε φίλους. Πώς να ζητήσω πίσω κάτι δικό μου, όταν ο άλλος έχει ξεχάσει ότι έχει κάτι που δεν του ανήκει; Είτε μιλάμε για πράγματα, είτε για λεφτά δανεικά, είτε για ό,τι μπορεί κάποιος να ξεχάσει να επιστρέψει. Η αλήθεια είναι ότι συχνά με απασχολεί το γιατί πρέπει να νιώθω εγώ άβολα που θα ζητήσω κάτι που μου ανήκει και όχι εκείνος που δεν έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει;

FreepikΠώς να ζητήσω πίσω κάτι δικό μου

Αν υπάρχει κάποιος άνθρωπος του στενού κύκλου σου που του έχεις δανείσει

προηγουμένως κάτι το οποίο δεν στο έχει επιστρέψει, θα πρέπει να θυμάσαι ότι ο τρόπος που ζητάμε κάτι είναι το Α και το Ω. Αν η σχέση αυτή σε ενδιαφέρει και δεν πρόκειται για κάποιον ξένο που δεν θα ξαναδείς, σίγουρα είναι πολύ πιο δύσκολο να ζητήσεις ό,τι σου ανήκει. Έτσι όπως το μελετάω, η περίπτωση αυτή έχει να κάνει σαφώς με όρια που δεν χαράχτηκαν ξεκάθαρα και κάποιος θεώρησε ότι μπορεί να κρατήσει τη μπλούζα, το βιβλίο, την τσάντα, τα χρήματα για πάντα. Ότι ήταν δηλαδή κάποιο δώρο.

Όρια: Γιατί αν πω όχι, δεν σημαίνει ότι σε αντιπαθώ

Πώς ζητάμε πίσω πράγματα που μας ανήκουν και πώς ξεχωρίζουμε τα όριά μας. Ένας σίγουρος τρόπος να μη βρεθείς σε αυτή τη θέση αν ξέρεις ότι δεν θα μπορέσεις να ζητήσεις πίσω ό,τι σου ανήκει είναι να μην το δώσεις. Να πεις ένα όχι σε αυτόν τον άνθρωπο που στο ζητάει, όχι επειδή δε θες να το κάνεις ή επειδή δεν θέλεις να βοηθήσεις, αλλά γιατί κατά μεγάλο ποσοστό οι περισσότεροι άνθρωποι δεν επιστρέφουν πίσω ό,τι τους δίνουν δανεικό.

Βέβαια αυτή η προοπτική που σου δίνω δε σου λύνει το πρόβλημα που έχεις τώρα μπροστά σου να ζυγίσεις. Από τη μια να πάρεις πίσω αυτό που είναι δικό σου, αλλά και να κρατήσεις την ισορροπία της καλής σχέσης που έχεις με τον άλλον άνθρωπο.

Πώς να ζητήσω πίσω τα δανεικά χρήματα

Τα χρήματα είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα, δεν μιλάμε γενικά για τα χρήματα ούτε με τους πολύ κοντινούς μας φίλους. Δεν ξέρω πόσα λεφτά βγάζουν οι φίλοι μου και δεν έχω ρωτήσει, ούτε και εμένα με ρωτούν. Αν βρεθείς στην θέση να δανείσεις χρήματα σε φίλο και εκείνος δεν έχει κάνει καμία κίνηση για την αποπληρωμή τους, θα πρέπει να υπολογίσεις αρκετούς παράγοντες.

Αρχικά δεν μιλάμε για χρήματα μέσω μηνυμάτων και e-mail. Ο γραπτός λόγος συχνά δίνει έδαφος για παρεξηγήσεις. Μιλάμε πάντα κατευθείαν και κατά πρόσωπο για να ζητήσουμε χρήματα. Γινόμαστε κατανοητοί χωρίς να παίρνουμε τα πράγματα προσωπικά.

Ενώ ζητάς τα χρήματά σου πίσω, θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου την οικονομική κατάσταση του φίλου που χρωστά. Σύμφωνα με τον Gottsman, ειδικό στην καλή συμπεριφορά, υπογραμμίζεται η σημασία της επίγνωσης των διαφορών εισοδήματος και των προτεραιοτήτων όταν πρόκειται για τα έξοδα του καθένα. Ουσιαστικά το να σέβεται ο ένας τις συνθήκες του άλλου είναι το κλειδί.Φυσικά, αυτή η συμβουλή υπερβαίνει μια συγκεκριμένη περίπτωση κατά την οποία ένας φίλος χρωστάει χρήματα σε άλλον. «Το κλειδί για επιτυχημένες φιλίες μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικά εισοδήματα είναι η ενσυναίσθηση».Τα χρήματα δεν χρειάζεται να είναι πρόβλημα μεταξύ φίλων, αν υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός στις ανάγκες και στις προτεραιότητες τους άλλου.Κατόπιν κοινής συνεννόησης φτιάχνετε ένα «πρόγραμμα αποπληρωμής» ανάλογα με τα πόσα χρήματα μπορεί να δώσει ο άνθρωπος που χρωστά και σε ποιες ημερομηνίες. Σήμερα με τις εφαρμογές που έχουν φτιάξει οι τράπεζες είναι το πιο εύκολο από ποτέ να μεταφέρεις χρήματα.

Όσο δύσκολο και αν είναι, γιατί κάποιες φορές είναι δυστυχώς, το να ζητάς άμεσα και ξεκάθαρα αυτό που θες είναι ο μόνος τρόπος για να πάρεις μια ευθεία απάντηση.

Πώς να ζητήσω πίσω αντικείμενα

Γενικά δεν δανείζω πράγματα από πεποίθηση. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο όριο που έχω θέσει στον εαυτό μου. Προτιμώ να πω ότι θα χαρίσω κάτι παρά να έχω έναν ανοιχτό λογαριασμό. Όσο και αν αγαπώ αυτό το άτομο που θέλει κάτι δικό μου, θα απογοητευτώ όταν θα κάνει ένα χρόνο να μου το δώσει, ή αν δεν μου το επιστρέψει στην κατάσταση που το έδωσα. Το θεωρώ μεγάλη έλλειψη σεβασμού σε αυτόν που σου δίνει κάτι, να το επιστρέψεις πίσω σε κακή κατάσταση.

Στην περίπτωση όμως που κάποιος φίλος μου, έχει κάτι που μου ανήκει και έχω δώσει με δική μου ευθύνη, ξέρω ότι είναι δική μου ευθύνη να το διεκδικήσω χωρίς περιστροφές. Πάντα με ευγένεια και με σεβασμό στο γεγονός ότι ο άνθρωπος αυτός το έχει ξεχάσει.

Αν μπορούσα να γράψω ένα μόνο quote για το θέμα είναι αυτό: «Σε αυτόν που δε ζήτησε η απάντηση θα είναι πάντα όχι»

Το «Δε θέλω» ή «Δε μου αρέσει» είναι από μόνα τους μια απάντηση. Γιατί δε χρειάζεται να δικαιολογείς συνέχεια τον εαυτό σου;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πώς να ζητάς πίσω τα πράγματα που σου ανήκουν από τους φίλους σου, χωρίς να νιώθεις άβολα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς,pos