Πότε είναι η κατάλληλη ώρα να δώσω χαρτζιλίκι στο παιδί μου;

20:40 17/1/2023 - Πηγή: iPop

«Πότε θα μου δώσεις χρήματα»; Αυτό μπορεί να είναι μια ερώτηση που κάνει και το δικό σου παιδί. Πότε να δώσω χαρτζιλίκι στο παιδί; Πότε είναι έτοιμο πάρει χαρτζιλίκι και είναι υπεύθυνο για τα χρήματα που θα έχει πάνω του ή που θα αποταμιεύει στον κουμπαρά του;

Πότε να δώσω χαρτζιλίκι στο παιδί

Τα παιδιά μας καθώς μεγαλώνουν και περνούν ένα ένα τα ηλικιακά στάδια, είναι σαν να ανοίγουν κατά κάποιον τρόπο το κουτί της Πανδώρας και να έρχονται αντιμέτωπα με νέες καταστάσεις. Η συναναστροφή με τους συνομηλίκους τους δίνει ερεθίσματα που μπορεί να μην έχουν

στο σπίτι. Για παράδειγμα, άλλο παιδάκι μπορεί να έχει κινητό και να παίζει με τις ώρες roblox, άλλο παιδί να έχει κονσόλα με παιχνίδια και να παίζει και να λέει στο παιδί σου, πάρε και εσύ να παίζουμε διαδικτυακά.

Άλλα παιδάκια μπορεί να έχουν από μικρή ηλικία χαρτζιλίκι βδομαδιάτικο από το σπίτι τους ώστε να κανονίσουν με όποιον τρόπο θέλουν τις αγορές τους, στο κυλικείο ή στο σούπερ μάρκετ. Και κάπως έτσι ακόμα και αν εσείς σαν οικογένεια δεν έχετε ακόμα μιλήσει για το χαρτζιλίκι θα έρθει μια μέρα και θα σου πει πότε θα πάρω και εγώ όπως οι φίλοι μου.

Ερωτήσεις που χρειάζεται να του κάνειςΑν, για παράδειγμα, δεν υπάρχει κυλικείο στο σχολείο και βάζεις κάθε μέρα μαζί του το κολατσιό του, γιατί χρειάζεται να έχει χρήματα το παιδί. Σε περίπτωση που πάει κάποια εκδρομή μπορεί να έχει πάνω του κάποιο μικρό ποσό για να πάρει αν θέλει ενθύμιο από το gift shop ή ό,τι θέλει.

Το καταλαβαίνω ότι τα παιδιά μας κάποιες φορές βιάζονται να μεγαλώσουν, θέλουν να νιώθουν αυτόνομα και θέλουν περάσουν γρήγορα στο επόμενο level. Το θέμα είναι να είναι έτοιμο το παιδί μας να περάσει στο επόμενο level που τόσο λαχταρά.

Πρέπει να γνωρίζει αρχικά τι σημαίνει χρήμα. Ποια είναι η αξία του κάθε χαρτονομίσματος και αυτό είναι ένα skill που κατακτιέται εκεί γύρω στο τέλος της πρώτης και στη δευτέρα δημοτικού που κάνουν στα μαθηματικά τα euro, τα ρέστα, τι ακριβώς αγοράζεις με κάθε χαρτονόμισμα και κάθε κέρμα. Άρα εκεί γύρω στα 6-7 είναι η πρώτη φάση που μπορεί να γίνει η συζήτηση αυτή. Θα δεις όμως και το παιδί τι ανάγκες έχουν.

Κάποια παιδιά μπορεί να θέλουν χαρτζιλίκι εκεί γύρω στα 10, μαζί με όλα τα άλλα πράγματα που φέρνει η ηλικία αυτή.

Είναι καλό να γνωρίζει τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν στο να έχει πάνω του χρήματα. Δηλαδή δεν είναι σπάνιες οι επιθέσεις συμμοριών ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα και καλό είναι να το ξέρει ότι, όταν κουβαλά χρήματα, πρέπει να είναι προσεκτικό και για να μην του πέσουν ή τα χάσει αλλά κυρίως να μην πέσει θύμα ληστείας (με πολλή προσοχή, δεν χρειάζεται να φοβηθεί το παιδί μας, αλλά καλό είναι να γνωρίζει ότι πρέπει να προσέχει).PexelsΠώς βγαίνουν τα χρήματα

Το δεύτερο βασικό κομμάτι είναι αυτό του πώς αποκτάμε χρήματα και γιατί είναι χρήσιμα. Η απάντηση: Δεν τα ξεκολλάμε από τον τοίχο, ή από τα δέντρα, που ήταν η επίσημη απάντηση σχετικά με τα χρήματα για όλα τα παιδιά που μεγαλώσαμε εκεί πίσω στα τιμημένα 90’s δεν είναι πια αρκετή και δόκιμη.

Πάμε να εξηγήσουμε ότι τα χρήματα που έρχονται στο σπίτι μας είναι αποτέλεσμα της εργασίας που προσφέρουμε στη δουλειά. Άρα, πριν ξοδέψουμε, πρέπει να δούμε αν όντως είναι χρειαζόμαστε αυτό που θα αγοράσουμε.

Πώς να δώσω στην πράξη χρήματα

Δίνοντας βδομαδιάτικο, πχ κάθε Κυριακή ένα ποσό , όσο κανονιστεί από την οικογένεια, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι μέσα στη βδομάδα δεν θα πάρει άλλα χρήματα. Τα σχετικά λειτουργικά έξοδα φυσικά ανήκουν στους γονείς.

Επίσης εμένα σαν ιδέα μου αρέσει και αυτή του κουμπαρά αποταμίευσης. Να δίνεις δηλαδή το συγκεκριμένο ποσό κάθε βδομάδα στο παιδί σε έναν λογαριασμό, όπου εκεί θα μπορεί να βάζει και τα δώρα από γιαγιάδες και τους υπόλοιπους που μπορεί να δίνουν κατά καιρούς χρήματα και στο τέλος του έτους να αγοράσει ένα μεγάλο δώρο ή να διαθέσει τα χρήματα για κάποιο ταξίδι που θα πάτε όλοι μαζί για εισιτήρια και ξενοδοχείο ή ό,τι θέλει να αγοράσει από κει.

Τα παιδιά μας μεγαλώνουν και είναι πολύ φυσιολογικό να έρχονται σιγά σιγά συζητήσεις και πράγματα που θέλουν να αποκτήσουν ελευθερία και σχετική ανεξαρτησία. Το θέμα είναι να γνωρίζουν όλες τις παραμέτρους και να είναι έτοιμα να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

«Μπορείς να μου πεις ό,τι σε απασχολεί»: Χτίζοντας μια σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά μας

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πότε είναι η κατάλληλη ώρα να δώσω χαρτζιλίκι στο παιδί μου; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα