Τα βασικό σημείο που παραλείπεις όταν κάνεις αυτοεξέταση στο στήθος σου (και μπορεί να σου σώσει τη ζωή)

13:28 6/10/2022 - Πηγή: iPop

Κάθε χρόνο, περίπου 264.000 γυναίκες μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού. Ο τεράστιος αριθμός αυτός υπογραμμίζει τη σημασία της συγκεκριμένης ασθένειας και τον κίνδυνο που υπάρχει σε οποιαδήποτε γυναίκα από εμάς να την εμφανίσει. Είναι υψίστης σημασίας, λοιπόν, να ακολουθείς τις κατευθυντήριες γραμμές για τους προληπτικούς ελέγχους και να προσέχεις τον εαυτό σου για τυχόν πρώιμα σημάδια της νόσου. Αλλά ξέρεις ποια σημεία του σώματός σου πρέπει να ελέγχεις;

Όταν κάνεις ντους, ντύνεσαι ή χαλαρώνεις στον καναπέ, μη ξεχνάς να κλείνεις το ραντεβού με τον εαυτό σου. Είναι σημαντικό να εξετάζεις περιοδικά το στήθος σου, ώστε να έχεις μια αίσθηση του τι είναι φυσιολογικό και να μάθεις να εντοπίζεις κάτι νέο και ίσως επικίνδυνο.

Υπάρχει, όμως, ένα σημείο που συχνά παραβλέπουμε όταν κάνουμε αυτούς τους ελέγχους στο στήθος μας και αυτό δεν είναι άλλο από τις μασχάλες.

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρω για να κάνω αυτοεξέταση στο στήθος μου. Το πιο σημαντικό ραντεβού που δεν πρέπει να αμελούμε κάθε μήνα

Πολλές γυναίκες παραβλέπουν την εξέταση του συγκεκριμένου σημείου, επειδή δε θεωρούν ότι είναι μέρος του στήθους τους.

Θα έπρεπε να γνωρίζεις , όμως, ότι οι μασχάλες είναι συνδεδεμένες με το στήθος, επομένως είναι σημαντικό να τις ελέγχεις.

Εάν μία γυναίκα έχει καρκίνο του μαστού, συνήθως αυτός ξεκινάει πρώτα στο στήθος και στη συνέχεια εξαπλώνεται στους λεμφαδένες, έχουν υπάρξει, όμως, περιπτώσεις όπου εμφανίζεται πρώτα στις μασχάλες ή μόνο εκεί. Είναι σπάνιο και ασυνήθιστο, αλλά σίγουρα μπορεί να συμβεί.

PexelsΤι ακριβώς είναι οι λεμφαδένες της μασχάλης;

Πώς, όμως, μπορούμε να εξετάσουμε ένα σημείο του σώματός μας, χωρίς να ξέρουμε τι είναι αυτό;

Οι λεμφαδένες της μασχάλης είναι φυσιολογικοί και υπάρχουν σε όλους μας. Η επιστημονική ονομασία τους είναι μασχαλιαία λεμφαδένα.

Οι λεμφαδένες παίζουν σημαντικό ρόλο στο σώμα, γι’ αυτό και μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό μέρος της ανίχνευσης του καρκίνου.

Όταν ο καρκίνος του μαστού εξαπλώνεται, τείνει να το κάνει μέσω των κοντινών λεμφαδένων.

Πώς μπορείς να προστατεύσεις τον εαυτό σου από τον καρκίνο του μαστού; 5 υγιεινές συνήθεις που πρέπει κι εσύ να ακολουθήσεις

Για να καταλάβεις καλύτερα τι είναι, οι λεμφαδένες είναι τα συστήματα σημείων ελέγχου για τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο σώμα. Όταν αυτή η περιοχή του σημείου ελέγχου μεγεθύνεται, που σημαίνει ότι μπορείς να αισθανθείς έναν λεμφαδένα στην περιοχή της μασχάλης σου, μπορεί να σημαίνει ότι κάτι δεν πάει και τόσο καλά.

Οι λεμφαδένες γενικά μεγεθύνονται όταν υπάρχει μόλυνση. Για παράδειγμα, οι λεμφαδένες στο λαιμό σου μπορεί να διογκωθούν όταν έχεις λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.

Οι διευρυμένοι λεμφαδένες μπορεί να μοιάζουν σαν ένα μεγαλύτερο μπιζέλι ή μια μικρή μπάλα. Αν, λοιπόν, αισθανθείς κάτι τέτοιο στην περιοχή της μασχάλης σου, θα πρέπει να το επικοινωνήσεις στον γιατρό σου.

Pexels

Δεν ξέρεις πώς να κάνεις αυτοεξέταση μαστού; Μια survivor έφτιαξε ένα app που σου δείχνει βήμα- βήμα πώς να εξεταστείς σωστά, μόνη στο σπίτι

«Πώς να εξετάσω σωστά το στήθος μου;» Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Όσον αφορά την εξέταση της περιοχής της μασχάλης, οι γιατροί συνιστούν τα ίδια είδη τεχνικών που χρησιμοποιείς και για το στήθος σου.

Χρησιμοποίησε, λοιπόν, τα δύο σου δάχτυλα ή ολόκληρη την περιοχή της παλάμης σου και κάνε κυκλικές κινήσεις.Είναι σημαντικό να κρατήσεις το χέρι που δε χρησιμοποιείς στον γοφό σου, γνωστή και ως στάση «Wonder Woman». Η στάση αυτή τεντώνει τον θωρακικό μυ και σου επιτρέπει να αισθανθείς τους λεμφαδένες πίσω από αυτόν.

Ακριβώς όπως η μασχάλη μπορεί να συνδεθεί με τον καρκίνο του μαστού, υπάρχουν και άλλες περιοχές που πρέπει να εντάξεις στον έλεγχό σου.

Αυτό που πρέπει να προσέχεις δεν είναι μόνο ο ίδιος ο ιστός του μαστού, το επιφανειακό τμήμα, αλλά και το υποκείμενο θωρακικό τοίχωμα. Βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το στήθος μέχρι εκεί που είναι η κλείδα. Επίσης, είναι σημαντικό να ελέγχεις και τους τους λεμφαδένες στο λαιμό.

Να θυμάσαι ότι το να εξοικειωθείς με το «φυσιολογικό» σου και το να κάνεις τακτικούς ελέγχους δεν είναι για αυτοδιάγνωση. Μην πανικοβληθείς αμέσως αν βρεις κάτι διαφορετικό. Μπορεί κάλλιστα να είναι θέμα κυκλικών αλλαγών στο στήθος που σχετίζονται με τον εμμηνορροϊκό σου κύκλο ή τη γήρανση. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να επικοινωνήσεις αμέσως με τον γιατρό σου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τα βασικό σημείο που παραλείπεις όταν κάνεις αυτοεξέταση στο στήθος σου (και μπορεί να σου σώσει τη ζωή) εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα