Τελικά τι είναι αυτό που έχουν τα Podcast και τα κάνει τόσο δημοφιλή;

16:24 15/1/2023 - Πηγή: iPop

Ενώ οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης εξελίσσονται συνεχώς, νέες τάσεις εμφανίζονται κάθε χρόνο για να αλλάξουν τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα μέσα. Μια μορφή πολυμέσων που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό είναι τα podcast. Διαθέσιμα σε διάφορες πλατφόρμες όπως το Youtube και το Spotify, τα podcast είναι πλέον πιο δημοφιλή από ποτέ.

Ένα συγκλονιστικό podcast

για το ποιοι πραγματικά είμαστε στο διαδίκτυο – Το «Sweet Bobby» συναντά το αληθινό έγκλημα του catfishing

Πώς εξηγείται όμως το φαινόμενο αυτό και ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν αυτή τη ραγδαία τάση να απογειωθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Το podcast είναι περιεχόμενο σε μορφή ήχου, κάτι σαν άρθρο που μπορείς να ακούσεις αντί να διαβάσεις. Από πολλές απόψεις, είναι σαν το ραδιόφωνο ομιλίας κατά παραγγελία.

Τα podcast όπως τα ξέρουμε ξεκίνησαν το 2004, όταν ο Adam Curry και ο Dave Winer σχεδίασαν ένα πρόγραμμα που ονομάζεται iPodder για τη λήψη ραδιοφωνικών εκπομπών στα Apple iPods. Και έτσι γεννήθηκε ο όρος podcasting, από το i Pod και το broad cast . 

Γιατί είναι δημοφιλή τα podcast;Έχουν εύκολη η πρόσβαση

Εάν έχεις smartphone, tablet ή υπολογιστή, μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση σε ένα podcast χωρίς σχεδόν καμία προσπάθεια.

Όχι απλά είναι εύκολη η πρόσβαση, αλλά στο 99% των περιπτώσεων τα podcast είναι και δωρεάν. Αυτή η εύκολη, δωρεάν πρόσβαση κάνει το podcasting μια δημοφιλή επιλογή για ψυχαγωγία ή εμπλουτισμό των γνώσεων.

UnsplashΜπορείς να τα ακούσεις όπου θέλεις, όποτε θέλεις

Σήμερα, υπάρχει μεγάλη ζήτηση ο κόσμος να έχει πρόσβαση στο διαδικτυακό περιεχόμενο, όπου κι αν βρίσκεται, όποτε θέλει. Είτε πρόκειται για μουσική, ειδήσεις, τηλεόραση ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι άνθρωποι έχουν πλέον άμεση πρόσβαση στο περιεχόμενο που απολαμβάνουν, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται.

Σε αντίθεση με τα βίντεο του YouTube ή τις τηλεοπτικές εκπομπές, οι χρήστες μπορούν να ακούν podcast χωρίς να χρειάζεται να παρακολουθούν την οθόνη, επιτρέποντάς τους να τα βάζουν σε περιπάτους ή όταν οδηγούν στο σπίτι από τη δουλειά.

Είναι επίσης γενικά μεγαλύτερες μορφές περιεχομένου, γεγονός που τις καθιστά πιο κατάλληλες για μακρινά ταξίδια με το αυτοκίνητο.

Τα καλύτερα podcasts που μπορείς να ακούς ενώ είσαι για τρέξιμο

Παρέχουν μια κοινότητα

Είτε είσαι μαμά που ταχυδακτυλουργεί παράλληλα με την ταραχώδη ζωή της μητρότητας, αναζητάς πληροφορίες για τις ζωές άλλων μαμάδων, είτε είσαι βιβλιοφάγος που αναζητά συζητήσεις σε βάθος για διάφορα βιβλία, υπάρχει ένα podcast για όλους! Μόλις βρεις αυτό που σου ταιριάζει, θα γίνεις αμέσως μέλος μιας κοινότητας ανθρώπων με παρόμοιες ιδέες.

Οι κοινότητες είναι πολύ πιο κοντά από εκείνες που μπορείς να βιώσεις με μια ταινία ή μια τηλεοπτική εκπομπή, επειδή οι ιδιοκτήτες podcast τείνουν να απευθύνονται σε σχόλια που κάνουν οι ακροατές τους, κάτι που δημιουργεί μια πιο προσωπική και οικεία εμπειρία ακρόασης.

UnsplashΕίναι το μέλλον

Αν και κάποιοι στην αρχή μπορεί να υπέθεσαν ότι τα podcast θα ήταν απλώς μια φευγαλέα τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι στατιστικές δείχνουν ότι είναι εδώ για να μείνουν.

Η δημοτικότητά τους αυξάνεται μόνο, και τώρα που οι κολοσσοί ροής όπως το Spotify και το Youtube έχουν ενσωματωθεί και προσφέρουν στους δημιουργούς υπηρεσίες συνδρομής επί πληρωμή, τα podcast θα εξελιχθούν για να γίνουν ακόμα υψηλότερης ποιότητας.

Τα καλύτερα Fitness & Wellness Podcasts που μπορείς να ακούσεις τώρα

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τελικά τι είναι αυτό που έχουν τα Podcast και τα κάνει τόσο δημοφιλή; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τελικά, Podcast,telika, Podcast